2024. május 3. - Tímea, Irma
A Magyar Szocialista Párt leszerepelt. Ez tény. Ahogy az is, hogy megújulásra szorul. Igaz, ezt már a HírExtra és más orgánumok is sokszor hangoztatták. A pártvezetők mégsem akarták meghallani a vészharangkongatást. A választók ítéletét azonban kénytelenek lesznek.
2010. április 13. kedd 07:49 - Pénzes Dávid
De merre tovább?

A folytatás már a választás napján is látszott. A párt több vezetője nemcsak hogy bujkált a pártszékházban a sajtó elől – ahogy például Hiller István ex-pártelnök – hanem egyszerűen meg sem jelent. Kiss Péter alelnök ugyan a hírek szerint ott volt, de nekünk egész este nem sikerült észlelnünk a jelenlétét. Ujhelyi István alelnök viszont az orrát sem dugta a pártház közelébe, ahogy Gyurcsány Ferenc sem tartotta fontosnak a személyes megjelenést. Más szemszögből mondhatjuk úgy is: Mesterházy Attila egyedül maradt. Ennek leglátványosabb kifejezésére a miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatóján kerül sor: egyetlen pártvezető sem sorakozott fel mögé.

Ennek kétféle jelentrése lehet. Ez egyik, hogy Lendvai, Kiss, Szekeres, Ujhelyi, Gyurcsány, Kovács teljesen kihátrálnak a bukott Mesterházy mellől, és megpróbálják Mesterházy párton belül megszerzett befolyását csökkenteni, ledarálni. Ha azonban nem Mesterházy lesz az ellenzék és a megújulásra ítélt szocik vezetője, akkor ki?



Természetesen ők. Azaz közülük valaki. Ez azt jelenti, hogy egymással is komoly harcokat fognak folytatni a pozíció megszerzéséért (ami leginkább a pártelnöki helyet jelenti). Ha így alakul, az a párt teljes felmorzsólódásához vezethet. Ha ezek a vezetők – akik hellyel-közzel nyolc éve vezérlik a pártot – nem képesek a háttérbe süllyedni, teljesen lerombolják a szebb napokat látott párt hitelét. Ez pedig elvezethet Gyurcsány reinkarnációjához, és egy általa vezetett új szociáldemokrata, liberális párt megalakításához. Ehhez megvan a pénze és megvan a támogatása is.

Pártvezér?

Lendvai szeretné
Az MSZP a második fordulóban számít az LMP-sek, az MDF-esek és az otthon maradottak szavazataira is. Lendvai Ildikó hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra és minden megoldásra nyitottak. A pártelnök kérdésre válaszolva azt mondta: ebben a visszalépés lehetősége is benne van.
A másik eshetőség, hogy Mesterházy annyira megerősödött a párt alacsonyabb, de nagyobb létszámú szervezeteiben, illetve a pártkatonák soraiban, hogy alulról, nagy támogatással fogják pártelnökké emelni, míg a régi motorosokat rövid úton kiebrudalják. Ha Mesterházy a párttagságtól erős felhatalmazást kap az ujjászervezésre, az MSZP felépítheti önmagát, és Mesterházy akár méltó kihívója is lehet Orbánnak négy év múlva.

Ám ebben az esetben is ott van Gyurcsány, aki egyre nyíltabban áll szemben Mesterházyval, és aki nem fogja hagyni magát leradírozni a térképről. Ha Mesterházy pártelnök lesz, akkor Gyurcsány – épp úgy, mint az előző esetben – megalakítja saját pártját.

Természetesen van egy harmadik út is: Mesterházyt éppen a vezetés választja pártelnöknek, de úgy, hogy a régi csontvázaknak is maradjon hatalom a kezében, és esetleg befolyásolni tudják Mesterházy ténykedését.



Egy másik ember

A HírExtra úgy tudja, Lendvai Ildikó hamarosan visszalép az elnöki posztról és a tisztséggel Mesterházy Attilát fogja megkínálni a vezetés. Ám ez, mint az előzőekből láttuk nem elegendő ahhoz, hogy talpra álljon a baloldal vezető ereje. A párt újraépítéséhez a nagy kipucoláson kívül szükség lenne egy olyan háttéremberre, aki képes lehet megszervezni az új típusú kommunikációt, az ellenzéki stratégiát, a párt marketingjét és a PR-jét, illetve tanácsokat tud adni a párt szervezeti felépítésének átgyúrásához is. E keresésnek már a választások másnapján mutatkoztak jelei.

Természetesen az is rendkívül lényeges, hogy a párt új vezetése kiépítsen egy erős szavazói bázist, mert a 19 százalékra erodált szavazói kör nem kecsegtet semmi jóval. Tömegekre van szükség.

Szerencséjük lehet

A politikai közeg, a már kirajzolódó új erőviszonyok minderre tökéletesen alkalmasak is. A Fidesz kétharmadának árnyékában, (ha az MSZP gyakorlatilag nem tud beleszólni érdemben a törvényhozásba) előtérbe kerülhetnek a csöndben zajló megújulási lépések.

Ráadásul a Jobbik és az LMP tejfelesszájú politikuspalántái nagy csörömpöléssel fogják belevetni magukat a politikába, ami elveheti a figyelmet az MSZP-ben zajló folyamatokról; szinte észrevétlenül kaparhatja le magáról a fáradt sarat a párt, hogy mire eljön a következő választás napja méltó ellenfélként szálljon újra ringbe. Persze egy esetleges Gyurcsányi pártalakítás ezt a forgatókönyvet jócskán átírhatja.



Minél előbb

Azt már most is sejteni lehet, hogy a párt átvedlését mielőbb el kell kezdeni. Hogy mikorra hívják össze a kongresszust, mely a döntéseket meghozhatja egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy még az önkormányzati választások előtt le kell rakni az alapköveket. Nyáron nem szokás kongresszust tartani, így vagy rögtön az új kormány megalakulása után, vagy augusztus végén le kell zavarni a dolgot. Ám az augusztus már nagyon közel van az őszi választásokhoz, így az már későnek tűnik. Ha versenyben akarnak maradni, akkor marad a május.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását