2024. április 23. - Béla

Orbán: egy ország három harmadból áll!

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze fél kettőre, a Fehér Házba. A választásokon győztes, jó eséllyel kétharmados többséget szerző párt elnöke nagyvonalakban vázolta kormányzási elképzeléseit.
2010. április 12. hétfő 15:30 - Pásztor Balázs
A nagy bejelentés

A Fidesz 52,77 százalékot szerzett a tegnapi választásokon, és 57 kivételével az összes EVK-t elvitte - és fennmaradtakban is ő kapott többséget, egyetlen apró kivételtől eltekintve. Az így elsöprőnek titulált választási győzelem könnyen az áhított kétharmadot jelentheti pártnak - ehhez mindössze további 48 EVK bevétele szükséges - így a párt elnökének minden oka meglehet az önbizalomra, és a büszkeségre. Tegnap Orbán Viktor mégis kissé ideges volt, feszült, és szónoki képességeit is csak hét percig csillogtatta. Egyesek szerint nem lehet könnyű egy ilyen nehéz helyzetben lévő, mégis csodát váró ország irányítás átvenni, mások szerint csak egyszerűen most ütközött ki rajta a választási stressz.  Bármi is volt akkor, mára nem múlt el - igaz, az esemény végére egészen laza lett.


Fotók: Fejér Bálint

A Fidesz vezére kezdetben beszámolt arról, hogy az elkövetkező két hétben roppant sok belföldi útja lesz, így helyette Martonyi János, a leendő külügyminiszter fog a sajtó kereszttüzében állni. „Magyarország 2010-re oda jutott, hogy még a szavazatokat sem tudja összeszámolni” köszörülte nyelvét a tegnapi, roppant kínos sorban álláson, majd hozzátette, hogy minden vég új kezdetet rejt, és most egy ilyen korszakváltás kapujában állunk.

Orbán szerint az első forduló arról szólt, hogy legyen-e változás, és ha lesz, akkor az melyik irányba történjen. A második pedig arról fog szólni, hogy lesz-e egység: minél nagyobb lesz az egység, annál nagyobb lesz a siker. Tehát - magyarázza a pártelnök - minél nagyobb felhatalmazást kap a következő kormány, annál gyorsabb lesz a jelenlegi helyzetben a kilábalás. ”A második forduló kérdése az lesz, hogy az ország ad-e saját maga számára felhatalmazást, hogy folytassa változást.” Orbán szerint Magyarország jól vizsgázott, hisz demokrácia mellett szavazott, amikor úgy voksolt, hogy a kormány menjen, de a demokrácia maradjon. Ez tükrözi Magyarország demokratikusságát.

A média kereszttüze

A pártelnök a szokásosnál több kérdésre, és hosszabban válaszolt sajtónak, aminek fő oka, a szép számban megjelent nemzetközi sajtó. Orbán elmondta, hogy a választások lezárulta előtt konkrét kormányalakítási tervekről beszélni illetlenség és tiszteletlenség, így ebben tekintetben nem szeretne nyilatkozni - ám néhány dolgot elmondott. Tervben van például az állam és a kormányátalakítást is - utóbbi ügyében szóba kerültek a csúcsminisztériumok - ám ezeket csak az ellenzék egyetértésével lépné meg a Fidesz. Ugyanakkor Orbán kijelentette, hogy még ennek a félévnek a végén végre fogja hajtani az önkormányzati struktúra átalakítását - igaz ez az őszi önkormányzati választásokat még nem fogja befolyásolni. Szinten tervben van az országgyűlés létszámának csökkentése is - ami várhatóan szintén gyorsan a Tisztelt ház elé lesz terjesztve. Mert mint a pártelnök mondta: „sok minden van, de idő nincs.”

Igaz, volt olyan konkrét kérdés is, amire Orbán nem akart válaszolni: ilyen volt a határon túliak állampolgársága, és egy leendő miniszterelnöki vita lehetősége is. Azt azonban kifejtette, hogy a leendő Fidesz-kormány gazdasági eszközei az adócsökkentés, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leegyszerűsítése, és államreform végrehajtása lesz. Cél Magyarország versenyképességének drasztikus javítása: „rövid időn belül Magyarországot a régió legversenyképesebb országává kell tenni, úgy hogy közben szociális biztonságot is megerősítsük.” Szintén megemlítette, hogy eddig az állam onnan vonult ki, ahonnan nem kellett volna, és onnan nem ahonnan ki kellett volna - de ez meg fog változni.



Kifejtette ezzel kapcsolatban azt a gondolatot is, hogy a megszorító intézkedések nem intézkedések, hanem egy koncepció, amely radikálisan csökkenti a gazdasági növekedést. „Lehet a nemzetközi szakirodalomban más forgatókönyvek is léteznek, de a magyar valóság ez.” Elmondása szerint úgy nincs értelme ennek a gondolkodásmódnak, hogy megszorítást megszorítás követ, hazánkban pedig ez a helyzet. Ellenben a Fidesz gondolkodásmódjának közepén nem ez, hanem a gazdasági növekedés van. „Ha az megvan, akkor lehet bármit is csinálni.”

Orbán egyéb problémákat is említett: szerint a valóságos munkanélküliség valahol a 16 és a 20 százalék között van, ami katasztrofális. Tisztázni kell azt is, hogy mekkora az államháztartási hiány, aztán lehet csak elkezdeni hiánycélokat kialakítani. Így jelenleg a pártnak nincsenek költségvetési hiánycéljai. Ráadásul május végére lehet kimeríti a kormány a hiánycélokat. úgy pedig nem lehet kormányozni - véli a pártelnök. „Ezt meg kell értenie az IMF-ek, a közgazdászoknak, a polgároknak és még az újságírónak is. A végső cél a hiány csökkentése: nem normális az, hogy valaki többet költ, mint amennyit keres.”

Hozzáteszi, hogy találkozott már az IMF-el, konzultáltak is, de felhatalmazás nélkül semmiben nem tudtak megállapodni. De nem kívánja felrúgni velük a megállapodást, hisz elmondta, hogy szövetségeket kell létrehozni Magyarország körül a nemzetközi partnerekkel - ahogy a hátáron belül is a különböző gazdasági csoportokkal. A közbiztonságra áttérve pedig azt az elképzelését vázolta fel, hogy az országnak nincs szüksége pénzért megvásárolható közbiztonságra, ám cél 3000 rendőr felvétele, és megvannak a tervek arra is, hogy a kormány megalakításának második napján hol lesznek felállítva az új rendőrörsök. „Két hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, ahol most reménytelennek tűnik a helyzet”- ígérte.

Politikai gondolatok

Politikai elgondolásaira áttérve elmondta, hogy ”egy ország nem lehet csonka, egy ország három harmadból áll. Aki csak a kétharmadra figyel, az nem jó politikus.” Megismételte azon mondatát, hogy ő az MSZP-s és Jobbikos választókhoz is kíván szólni, és hogy a kormányzásnál természetesen az ő érdekeiket is figyelembe fogja venni. Megjegyezte: a kétharmad csupán egy technikai kérdés, nem cél. Azt is kifejtette, hogy Fideszben mindenki egységesen fog dolgozni a második forduló sikeréért - ő maga például intenzív ország- és médiajárást tervez.

Orbán szerint a magyar politika több bajtól is szenved. Egyik a provincialitás: az ország folyton a cipője orrát nézi, de és sosem emeli fel a tekintetét nemzetközi magasságokba. Magyarország nemzetközi tekintélyének helyreállítása szerinte a „Law & Order” eszme alkalmazásában van: kell tartani és be kell tartatni a jogot és törvényeket, és semmilyen politikai erő nem húzhatja ki magát ez alól.



A szélsőjobb erőletörése szerinte az EU-n belül mindenhol előretört, így Magyarország sem kivétel. Ez nem azt jelenti, hogy ennek ők örülnének, hanem, hogy ezt is el kell tűrni, ez is a demokrácia része. Erre szerinte az erős, stabil és biztos kormány lehet a megoldás - minél jobb a kormány, minél kevesebb a korrupció, annál jobban visszaszorul a szélsőség. Orbán azt is megjegyzi,hogy még annál rosszabb helyzetre számított ebben a tekintetben, mint ami vasárnap végül kijött, hisz „a baloldal eddig oligarchikus módon kormányzott, ami magas elitellenességhez vezetett.” Ám elmondása szerint Magyarország hamarosan sokkal jobb hely lesz, mint ma jó néhány más európai ország.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. április 13. 05:03
Azért jellemző ere a társaságra is, hogy a külföld fontosabb mint a saját szavazói. Valamit: a tipikus liberális szemlélet: "Cél Magyarország versenyképességének drasztikus javítása". Nem a magyar emberek jóléte a cél, hanem a versenyképesség.
Ők is úgy buknak ahogy az Mszp.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását