2024. május 29. - Magdolna

Erőszak nélküli vallási ünnep

Jelentősebb erőszakos cselekmény nélkül ért véget a legfontosabb síita vallási ünnep, az Asúra vasárnap Irakban, ahol a hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el a korábbi ünnepeket beárnyékoló véres merényletek megakadályozására.
2009. december 28. hétfő 07:10 - HírExtra
Az Asúra ünnepén síita muzulmánok milliói gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában és más, iraki területen levő síita szent helyeken, hogy megemlékezzenek Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának a haláláról. Huszein a kerbelai csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanat volt annak, hogy az iszlám szunnita és síita ágra szakadt szét.

A néhai diktátor-elnök, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt az iraki lakosság 60-65 százalékát kitevő síiták nem gyakorolhatták vallásukat, és nem tarthatták meg az Asúrát sem, hatalmának 2003-as megdöntése óta azonban erődemonstrációvá tették az ünnepet.

Vasárnap Bagdad-szerte hangszórókon vallási dalokat közvetítettek, a tőle délre fekvő Kerbelában pedig - az azonos nevű tartomány alkormányzója szerint - hárommillió zarándok gyűlt össze. Huszein imám aranykupolás szentélyéhez fekete ruhát viselő zarándokok százezrei vonultak fel, sokan kilométereken át - a menet korábban gyakran vált szunnita felkelők célpontjává. A zarándokok csörgődobok ritmusára mellüket csapkodták vagy ostorozták, miközben Huszein nevét kiáltozták.

A tetőpontját vasárnap elérő tíznapos ünnepség alatt idén összesen mintegy hatmillió zarándok utazott Kerbelába. A merényletveszély ellenére külföldről, többek között Pakisztánból, a Perzsa-öböl mentén fekvő országokból, Iránból, Kanadából és Tanzániából 105 ezren utaztak Irakba a vallási ünnepre.

A hatóságok mintegy 25 ezer rendfenntartót vezényeltek Kerbelába, ahol mintegy ezer mesterlövész őrködött a háztetőkön, az utcákon műszerekkel és bombakereső kutyákkal kutattak esetleges merénylők után, a bevezető utakon pedig 600 női rendfenntartó állt készenlétben, hogy szükség esetén megmotozza a női zarándokokat (amit a szigorú iszlám szabályok szerint férfi nem végezhet el).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását