2024. május 2. - Zsigmond

Bátorságpróba előtt a kormány

A kormány, és vele együtt az MSZP kétségkívül helyzetbe került azzal, hogy a pénzügyi-gazdasági világválság ajtóstul rontott be Magyarországra. Korábbi hibái, - csakúgy, mint megtépázott becsülete – halványodni látszik a globális recesszió hatására.
2009. január 19. hétfő 13:22 - Nagy András
A kormány hamarosan tehát abba a kivételes helyzetbe kerül, hogy kedvére játszat a játszótéren. Már ha akar. Hisz nyilván tudja: megbízatása 2010 tavaszán - közel egy év múlva - minden valószínűség szerint véget ér, a legnagyobb ellenzéki erő pedig a ciklus hátralévő részében már aligha adja fel 2006 óta folytatott elutasító (s eddig kifizetődő) stratégiáját. Márpedig ha ez így lesz, - jelen pillanatban semmi sem utal a Fidesz hozzáállásnak változására – a közelgő országgyűlési választásokat az esélytelenek nyugalmával várhatja. Ekkor pedig miért ne vállalhatna fel akár egy határozott válságkezelést, akár egy előremutató szerkezeti-reformpolitikát? Jelen helyzetben mindkettő csak a kényszerűség felismerése és némi bátorság kérdése.

Végül is nem mindegy, hogy a polgári szövetség gyámoltalan intézkedéseket vagy valóban példás kormányzati cselekedeteket minősít totális csődnek? Nem. Mert ennél jóval fontosabb, hogy az a többség, amely a 2006-ban útjára indított reformoknak még az első adandó alkalommal (2008. március 11.) megálljt parancsolt, az új helyzetben akár támogatólag, de legalábbis nem elutasítólag léphet fel.

Csak a legfontosabbak: egészségügyi ellátórendszer, szociális háló, nyugdíjrendszer, közigazgatás, jogharmonizáció. Csomó-csomó megújításra érett struktúra, melynek újjászervezése józan belátás szerint az ország hosszú távú boldogulását, egyúttal a reformer politika öngyilkosságát vonná maga után. Legalább is a magyar társadalom eddigi reakcióit figyelembe véve. Ám ha az emberek a saját bőrükön érzik majd a gazdaság visszaesését, ha azt látják, hogy alapvetően a hatalom viselkedésétől függetlenül szűnnek meg a munkahelyek, emelkednek a törlesztőrészletek, talán nagyobb eséllyel dobják el a „jó kormány – hazug kormány” csupasz skatulyáját, s pártatlanul állnak a szükséges reformok mellé. A többi pedig már a nagypolitikán múlik. Ha a kormányoldal különleges helyzetében ki tudna lépni a klasszikus politikai értékduál csapdájából, (kormányra kerülni/ellenzékben maradni) és a biztosnak tűnő ellenzékiséget felvállalva belekezd az elvi síkon mindenki által üdvözített változtatások megvalósításához, azzal nem csak a rendszerváltás utáni magyar közélet precedensét teremtené meg, de a jelenlegi ellenzéken is hitelesebben kérhetné számon először is a partizánakciók felszámolását, majd az együttműködést, végül pedig a reformpálya 2010 utáni továbbépítést.
S ki tudja: az eddiginél lényegesen hatékonyabb kormányzati kommunikáció mellett az országon túl (a narancsos politikát elnézve) még talán önmagával is jót tehet…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását