2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz hozhat csak változást?

Az elmúlt hat évben nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialista - szabad demokrata kormánynak nincs határozott jövőképe, ezért a Fidesznek kell megalkotnia a gyarapodás, a felzárkózás, "más szóval a változás programját" - mondta Schmitt Pál a Fidesz Magyarorsz
2009. január 16. péntek 18:40 - Hírextra
Az európai parlamenti (EP) képviselő úgy fogalmazott, rajtuk a sor, hogy megmutassák, a Fidesz még egy ilyen reménytelennek látszó helyzetből is képes kivezetni az országot.

A politikus elmondta, a tervek szerint május elejére készül el a Fidesz európai parlamenti választási programja, amely a párt korábban elfogadott Erős Magyarország című alapprogramjára is épít. Hozzátette: a vitasorozat konferenciáit több alaptémában, köztük a növekedésről, a felelősségről, a vidékről, a felzárkózásról és az összetartozásról rendezik meg.

A magyar néppárti képviselőcsoport elnöke azt mondta, ma gyenge a gazdaság, nagy az elszegényedés, nagy a korrupció, kevesen vállalnak gyermeket.

Közölte: a júniusi EP-választások közeledtével a Fidesz meg fogja mutatni, hogy "igenis tudunk sikeres nemzet lenni Európában". A tét sokkal nagyobb annál, hogy ki lesz az a 22 képviselő, aki kijut Brüsszelbe - tette hozzá. Véleménye szerint az a lényeg, hogy az európai parlamenti választás után legkésőbb kilenc hónappal Magyarországon parlamenti választásokat tartanak és "ha úgy tetszik (…), talán három fordulós lesz az országgyűlési választás, amelynek első fordulója ez".

Martonyi János, a Szabad Európa Központ elnöke arról beszélt, hogy az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol az emberek többsége, 51 százaléka úgy érzi, a tagságnak nincs haszna.

Az okokról szólva megjegyezte, ahol rossz a kormányzás, ott annak a hiteltelensége rávetül a politikára, miközben a kabinetnek energiái jelentős részét arra kell fordítania, hogy kudarcaiért áthárítsa a felelősséget az ellenzékre, Európára vagy a világra.

Úgy fogalmazott, hogy a világ felelősségét megállapítani egyszerű, mert válság van, de ezt a globális pénzügyi és gazdasági válságot a kormány megpróbálja összemosni a magyarországi, alapvetően politikai, erkölcsi, szociális és intézményi válsággal.

Megjegyezte, hogy a 2009-es év Európa számára a bizonytalanság és az esélyek éve lesz. Hozzátette, hogy a várakozásokkal ellentétben úgy tűnik, Európa ismét fontos globális szereplővé válik és a kontinens jelentősége növekszik.

Kérdésesnek nevezte, hogy az Európai Unió szembe tud-e nézni a globális kihívásokkal, illetve képes-e európai szintű megoldásokkal segíteni az emberek mindennapi életét.

Az EP-választással összefüggésben közölte, azon a magyar közvélemény az elmúlt öt esztendőt értékeli majd. A volt külügyminiszter szerint ez az öt év az európai fejlettségi szinttől és kultúrától való távolodás időszaka volt. Hangsúlyozta, a Fidesz programja a közeledés, a felzárkózás és a változás programja, mert meg kell fordítani az említett folyamatot.

A konferencián szintén részt vevő Elmar Brok, a német CDU (Kereszténydemokrata Unió) európai parlamenti képviselője, a testület külügyi bizottságának tagja felszólalása elején tolmácsolta Angela Merkel német kancellár Orbán Viktornak címzett üdvözletét.

Brok arról beszélt: a globális pénzügyi gazdasági válság ismét megmutatta, hogy milyen jó a szociális elképzelésekkel összekapcsolt piacgazdaság. Hozzátette, nemcsak szabályokat kell felállítani, hanem meg is kell találni a megfelelő válaszokat a kérdésekre.

Kitért arra is, hogy több kutatásra, iskolára és egyetemre van szükség. Megjegyezte, egyúttal az is problémát jelent, amikor a megfelelő minőségi európai terméket egy évvel később Kínából már féláron lehet megvásárolni.

Hangsúlyozta, Európán belül a szolidaritást kell erősíteni. Megjegyezte, ha nem lett volna az egységes európai belső piac, akkor a pénzügyi válság miatt sokkal nehezebb helyzettel kellett volna az országoknak szembesülniük.

Kitért rá, hogy az EU-tagállamok nem válaszolhatják meg külön-külön az energiaellátás biztonsága, a szervezett bűnözés, a terrorizmus, illetve a béke és a háború kérdését, mert ezekben az ügyekben közösen kell fellépni.

A konferencián részt vett mások mellett Pozsgay Imre, a Németh-kormány államminisztere, politológus, Kárpáti György és Gyarmati Dezső vízilabdázó olimpiai bajnok, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori játékosai, Stumpf István, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere, Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök felesége, Széles Gábor nagyvállalkozó, illetve a Fidesz és a KDNP több országgyűlési és európai parlamenti képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását