2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MSZP kiáll Gyurcsányék mellett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a szocialista frakció "értéssel fogadta és elfogadta" a kormánynak a nemzetközi gazdasági válság miatt javasolt munka- és menetrendjét.
2009. január 16. péntek 20:35 - Hírextra
Az MSZP elnöke erről azután nyilatkozott, hogy tájékoztatta a képviselőcsoportot a kétnapos noszvaji elnökségi ülésen elhatározott recessziós válságkezelési tervekről péntek este.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a frakció értékelése egybeesett az elnökség értékelésével arra vonatkozóan, miként kell viselkedni a kialakult helyzetben, amikor "tombol a gazdasági világválság, és eléri Magyarországot".

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a szocialista frakció munkacsoportjai is elkezdenek dolgozni, javaslatokat tesznek, amelyeket a kormány majd figyelembe vesz.

A pártelnök nyugodt munkamegbeszélésként jellemezte a szocialista frakciónak meghirdetett konzultációs lehetőséget, amelyen szavai szerint alaposan és jó színvonalon vitatták meg a teendőket.

Arra a kérdésre, hogy milyen megszorítások várhatók, a miniszterelnök úgy válaszolt, igyekezni fognak, hogy amit tenniük kell, annak a lehető legkevesebb és elviselhető hatása legyen. Megfogalmazása szerint a nemzeti közösség dolga, hogy ilyen helyzetben megvédje önmagát. Mint mondta, sem az önzés, sem a kisszerűség nem vezet eredményre, és távlatosabb, illetve patriótább magatartásra van szükség, mint az elmúlt években.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva közölte: a nemzetközi gazdasági válság Magyarországra gyakorolt hatása kapcsán az egyetlen jó hír, hogy radikálisan és gyorsan csökken az infláció. Emiatt ugyan kevesebb lesz a költségvetés bevétele, de ez benne van abban a 100-200 milliárd forintos összegben, amellyel kalkulálnak - jelezte.

Arra a felvetésre, miként érinti a nyugdíjasokat az infláció csökkenése, azt mondta, mivel a nyugdíjemelés mértékéről már januárban döntött a kormány, ezek többet fognak érni, ahogyan a közszférában dolgozók fizetése is. Hozzátette: ezzel minden munkavállaló jól jár, hiszen többet kap a fizetéséért.

Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt: a "keserű pirula" az volna, ha Magyarország úgy tenne, mintha nem venné észre, mi zajlik a világban, és megijedne attól, hogy cselekedni kell. A kormányfő azt mondta: nemzeti egység nemcsak abban alakulhat ki, hogy mit lehet kivenni a közösből, hanem abban is, hogy miként lehet megerősíteni az országot.

Az MTI információi szerint a szocialista frakció tagjai számára csütörtökön meghirdetett konzultációs lehetőséggel nagyjából ötven parlamenti képviselő élt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását