2024. május 13. - Szervác, Imola

Elkezdik a Főgáz privatizációját

A Fővárosi Gázműveik Zrt. valamivel több, mint 50 százalékos önkormányzati tulajdona privatizációs eljárásának megkezdéséről dönt csütörtöki rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
2008. november 12. szerda 21:30 - Hírextra
A Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek által jegyzett és a képviselők részére két hete megküldött anyaghoz az előterjesztők egy módosító határozati javaslatot nyújtottak be a héten. A fővárosi MSZP-frakció egyöntetű támogatását ugyanis ezáltal lehetett biztosítani.

A javaslat szent, az előterjesztéssel ellentétben, nem a közgyűlés pénzügyi bizottsága, hanem maga a Fővárosi Közgyűlés dönt majd véglegesen a Főgáz Zrt. privatizálásáról.

Az MTI korábban arról számolt be: Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök szorgalmazására a párt budapesti elnöksége határozatban rögzítette, hogy a fővárosi szocialista frakció tagjainak támogatniuk kell a privatizációs eljárás megkezdéséről szóló döntést.

A közgyűlés most első lépésben arról döntene, hogy nyilvános értékesítés keretében, közbeszerzéssel kiválasztanak egy privatizációs tanácsadót, a későbbiekben pedig versenyeztetéssel egy befektetési szolgáltatót.

A szocialistákhoz hasonlóan az SZDSZ is támogatja a Főgáz-részvények eladását. A liberálisok csütörtök délelőtt még egyszer áttekintik a privatizációval összefüggő kérdéseket. A várost vezető koalíció szerint elengedhetetlenül szükség van erre a bevételre, hogy ezáltal több, európai uniós támogatással megvalósítandó beruházás önrészét biztosítani tudják.

A Fidesz és a KDNP politikusai az elmúlt hetekben többször is elutasították az általuk fontos stratégiai vagyonnak tekintett cég további privatizálását. Az MDF-frakció tagjai az MTI szerdai megkeresésére nem reagáltak. Korábban Katona Kálmán frakcióvezető-helyettes szintén elutasította a fontos közszolgáltató cég eladását.

Korábbi sajtóhírek szerint a városvezetés több mint 100 milliárd forint bevételt remél a Főgáz értékesítéséből. A pénz Demszky Gábor legutóbbi tájékoztatóján elhangzottak szerint a jövő év végén, 2010 elején folyhat be az önkormányzat kasszájába. A jövő évi fejlesztések önrészéhez addig is 30 milliárd forint áthidaló hitel felvételét tervezik, amelyet a privatizációs bevételből fizetnének vissza.

A fővárosnak jelenleg 160 milliárd forint körüli az adósságállománya. A 2011-ig uniós finanszírozással megvalósítani kívánt projektek önrészszükséglete az előterjesztés szerint 180 milliárd forint, ez az összeg jelenleg semmilyen formában nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

A Főgáz kisebbségi, 32 százalékos részvénypakettjéhez 1995 decemberében juthattak hozzá a német tulajdonosok. Ehhez röviddel ez után további 8 százalékot vettek az önkormányzattól, a dolgozói kisrészvényesektől pedig 9 százalék körüli részesedést szereztek. Az RWE-csoporthoz tartozó Gas International jelenleg 49,83 százalékos tulajdonos, a fővárosnak 50 százalék plusz 1-1 AB sorozatú részvénye van. A kisbefektetők 0,2 százalék alatti részvényt birtokolnak.

A Fővárosi Közgyűlésben mind a 24 szocialista és a 10 SZDSZ-képviselő szavazatára is szükség lesz csütörtökön ahhoz, hogy dönthessenek a privatizációs folyamat elindításáról. A rendkívüli ülésnek még a napirendjét is csak akkor tudják megszavazni, ha legalább 34-en támogatják ennek a témának a tárgyalását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását