2024. április 19. - Emma

Privatizálják a Főgázt

Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek támogatásával tárgyalásra javasolta szerdán a fővárosi önkormányzat pénzügyi bizottsága a Fővárosi Közgyűlésnek a Főgáz Zrt. privatizációs eljárásának megkezdéséről szóló városvezetői előterjesztést.
2008. november 12. szerda 16:08 - Hírextra
A vitában Tüttő Kata (MSZP) bizottsági elnök szükségesnek tartotta a Főgáz privatizálását, hogy minél több EU-forrást bevonhassanak az önkormányzati fejlesztésekbe. Papcsák Ferenc (Fidesz) alelnök elutasította a privatizációt, ami szerinte akár a közszolgáltatás minőségét is befolyásolhatja. Utóbbit a városvezetést képviselő Bolvári Zoltán ügyvéd cáfolta, mondván a piaci verseny, a gázpiac jövő évtől hatályos új szabályozása megnyugtatóan rendezi a kérdést.

A szakértő elmondta azt is, hogy Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen úgy módosítják az előterjesztésüket, hogy a Főgáz végleges eladásáról szóló döntést nem a javaslatukban szereplő pénzügyi bizottság, hanem a közgyűlés hozza majd meg. Hozzátette, hogy az alternatívák közül az előterjesztők a nyilvános értékesítést, illetve azt támogatják, hogy először közbeszerzéssel válasszanak ki egy értékesítési tanácsadót, majd versenyeztetéssel egy befektetési szolgáltatót.

Horváth Dénes, a városvezetést képviselő pénzügyi tanácsadó egyebek között elmondta, hogy a főváros hitelminősítése jó, eladósodottságának mértéke 60 százalékos, így akár további hitelekből is folytathatnák a fejlesztéseket. Célszerűbb azonban EU-forrásokat igénybe venni a beruházásokhoz, így 3-5-szörös nagyságrendű beruházásokat lehet megvalósítani. Felidézve, hogy a főváros két éve nem vett fel új hitelt, úgy vélte, a jelenlegi pénzügyi válság idején új hitelt felvenni a jövőt kockáztató, felelőtlen lépés lenne. Megjegyezte, hogy a főváros hétéves fejlesztési tervében 100 milliárd forintos fejlesztési hiány van, amit vagyoneladással vagy hitellel lehet pótolni. Cáfolta, hogy a Főgáz-privatizáció bevételét a 4-es metróra költenék. Hangsúlyozva, hogy az első szakasz finanszírozása biztosított, közölte: az EU kohéziós támogatási rendszerébe akarják bevonni a metró építését, hogy a költségek túllépését finanszírozhassák. A Főgáz eladásakor nem piaci, hanem szakmai befektetőt szeretnének, mivel így nagyobb lehet a vételár. Azt nem tudni, hogy mekkora lehet a Főgáz eladási ára - jegyezte meg.

Papcsák Ferenc többször is nehezményezte, hogy a bizottság előtt nem jelent meg a két főpolgármester-helyettes, így még a lehetősége sem volt meg annak, hogy bármilyen módosítást hajtsanak végre az előterjesztésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását