2024. április 24. - György

Hozzák nyílvánosságra a privatizációs szerződést

Az SZDSZ követeli "a titkolózó debreceni fideszes városvezetéstől", hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a helyi repülőtér privatizációs szerződésének részleteit - közölte Gadus István, az SZDSZ hajdú-bihari elnöke, a párt debreceni önkormányzati képv
2008. november 4. kedd 15:01 - Hírextra
A politikus elmondta: titoktartási nyilatkozatot íratnak alá a debreceni közgyűlés tagjaival, akik tájékozódni akarnak a Debrecen Airport és a repülőtér ingatlanai eladásának részleteiről.
Az SZDSZ követeli a szerződések nyilvánosságát. Megdöbbentő a titkolózás, és megdöbbentő az is, hogy a fideszes városvezetés nem mer kiállni a város lakossága elé ezzel a szerződéscsomaggal - tette hozzá.

Gadus István szerint arra sem kaptak magyarázatot, hogy ki, és milyen indokok alapján kezdeményezte a titkosságot."Az SZDSZ-nek az az álláspontja, hogy a debreceni embereknek igenis joguk van tudni, hogy mi van a szerződésben, joguk van tudni, hogy a fideszes városvezetés milyen gyenge árat alkudott ki a több mint féléves alkudozás során, és hogy milyen ingatlanbiznisszé silányul a debreceni repülőtér működtetése" - mondta a szabad demokrata politikus.

Pártja álláspontját rögzítve kijelentette: nem volt olyan vagyonértékelés, amely számukra megnyugtatóan bemutatta volna a repülőtér, az ingatlanok, a működtető cég értékét. Nem tudják például: figyelembe vették-e az értékelők, hogy a repülőtér mellé települhet az Európai Spallációs Kutatási Központ, 2011-re pedig autópálya csatlakozása lesz a repülőtérnek.

Gadus István emlékeztetett rá: amikor a privatizációs folyamat elindult, az SZDSZ két képviselője támogatta a repülőtér értékesítését. A mostani előterjesztés körülményei miatt, illetve tartalma alapján azonban kétséges, hogy ezt megteszik.A napirendi pont tárgyalásán az SZDSZ képviselői akkor lesznek jelen, ha az nyílt formában történik - szögezte le a politikus.

Az MSZP szerint a szerződéseket nem szabad megkötni, a pályázatot érvénytelennek kell minősíteni. Szathmári Károly és Madarasi István, a párt debreceni önkormányzati képviselői az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban közlik: "Mi, mint önkormányzati képviselők éltünk azzal a joggal és lehetőséggel, hogy megismerjük ezeket a szerződéstervezeteket, és tiszteletben tartva képviselői eskünket, illetve a véleményünk szerint indokolatlan titoktartási kötelmet, felelősséggel kijelenthetjük, hogy ezekben a szerződéstervezetekben semmi olyan nincs, ami indokolná ezeket a kivételes titkosítási intézkedéseket. A szerződéstervezetek tulajdonképpen azt tartalmazzák, amit a közgyűlés a pályázatok elbírálásánál nyilvános ülésen már megtárgyalt".

Nincs abban semmi titok, hogy a hosszas tárgyalások során sem sikerült igazából a város érdekeit érvényesíteni. Továbbra is fennáll az a helyzet, hogy a nyertesnek javasolt pályázónak semmilyen szakmai referenciája nincs repülőterek üzemeltetése és fejlesztése terén - pedig ez a pályázati kiírás egyik fő szempontja volt -, illetve az ingatlanfejlesztési területek eladásakor a város nem kap annyi pénzt, mint amennyit a repülőtérre rákölt és ráköltött - olvasható a szocialisták közleményében.

Az MSZP politikusai szerint a pályázati kiírás két fő szempontjából egyik sem teljesült, ezért ezeket a szerződéseket nem szabad megkötni, s a pályázatot eredménytelennek kell minősíteni.
"Ez egy rosszul sikerült privatizáció, melynek részletei a szőnyeg alatt porosodnak, felelősei a polgármesteri vezetés és a Fidesz, amennyiben elfogadják és támogatják az előterjesztést" - áll a közleményben.

Az MSZP-frakció álláspontja az, hogy a megkötendő szerződéstervezetek tényleg üzleti érdekeket sértenek: Debrecen városa átadja a repülőtér üzemeltetését egy repülőteret soha nem üzemeltető cégnek, s eladja mellette az értékes ingatlanfejlesztési területeket érték alatt.

"Ezek ismeretében akár meg is érthetnénk, hogy mire jók ezek a biztonsági intézkedések, s mire jók ezek a titkosítások, van mit elkendőzni, de engedjék meg, hogy azt mondjuk rá, ez teljesen indokolatlan és elfogadhatatlan" - közölte Szathmári Károly és Madarasi István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását