2024. május 2. - Zsigmond

Navracsics és Semjén válaszolt Lendvainak

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt szerint a kormány lehetetleníti el a parlament nemzetbiztonsági bizottságának érdemi munkáját azzal, hogy pozícióban tartja Szilvásy György minisztert és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját. A két elle
2008. október 11. szombat 00:10 - Hírextra
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön fordult nyílt levélben Navracsics Tiborhoz (Fidesz) és Semjén Zsolthoz (KDNP), kérve: biztosítsák pártjuk képviselőinek részvételét a nemzetbiztonsági bizottság ülésein, hogy a testület elláthassa feladatait, és kideríthesse, működött-e "árnyék-titkosszolgálat", s ha igen, kiknek a segítségével.

Azt is kérte, hogy a Fidesz-frakció delegáljon a bizottságba más képviselőket Demeter Ervin és Kövér László helyett, mivel - mint írta - ők érintettek lehetnek az ügyben. Hozzátette, súlyosbítja a jogsértő helyzetet, hogy a törvény szerint a bizottság elnöke csak ellenzéki képviselő lehet, Simicskó István viszont - állandó távolléte miatt - elnöki feladatai fontos részét nem tudja ellátni.

"Egyetértünk Önnel: közérdek, hogy kiderüljön, mi is történt az elmúlt hetek titkosszolgálati botrányában, hogyan, kinek az utasítására fordulhatott elő, hogy a titkosszolgálatok minden törvényes indok nélkül lehallgattak két fideszes országgyűlési képviselőt" - írta válaszlevelében Navracsics Tibor és Semjén Zsolt. Hozzátették: ez nemcsak durva törvénysértés, hanem a demokrácia és a jogállam elleni veszélyes támadás is, amiért a Fidesz feljelentést tett az ügyészségen.

A két frakcióvezető úgy fogalmazott: a kormányról már akkor kiderült, hogy politikai célokra akarja használni a titkosszolgálatokat, amikor demokráciában példátlan és elfogadhatatlan módon a Nemzetbiztonsági Bizottság döntése ellenére nevezte ki a KGB-akadémiát végzett Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal élére. "Ez a lépés alapjaiban ingatta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal pártsemleges működéséhez fűzött reményeket".

Arra kérték Lendvai Ildikót: "járjon közben annak érdekében, hogy a kormány Szilvásy György és Laborc Sándor pozícióban tartásával a továbbiakban ne lehetetlenítse el a nemzetbiztonsági bizottság érdemi munkáját".

A nemzetbiztonsági bizottság ülésein azóta nem vesz részt Kövér László, Demeter Ervin és Simicskó István, hogy a kormányfő Szilvásy György titokminiszter javaslatára - a testület elutasítása ellenére - Laborc Sándort nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójává, még 2007 decemberében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását