2024. május 17. - Paszkál

Foglaljon állást a házbizottság

Az MSZP-frakció azt kéri Szili Katalintól, hogy a házbizottság vagy az ügyrendi bizottság foglaljon állást arról, hogyan biztosítható a nemzetbiztonsági bizottság munkája, mert az elnök távolmaradása veszélyezteti a testület működését - áll Lendvai Ildikó
2008. szeptember 30. kedd 19:05 - Hírextra
Lendvai Ildikó levelében emlékeztet arra: a Fidesz és a KDNP több hónapja úgy döntött, hogy képviselőik nem vesznek részt a nemzetbiztonsági bizottság működésében. Hasonlóan cselekedett Simicskó István bizottsági elnök is.

Kiemeli, hogy a bizottság elnöke és a bizottsági tagok ugyanakkor nem kérték bizottsági tagságuk, funkciójuk és tiszteletdíjuk folyósításának megszüntetését, s helyettük frakciójuk nem jelölt másokat.

"Elnök úr több hónapos távolmaradása a bizottsági ülésekről komolyan veszélyezteti a bizottság működését, illetve a törvényben előírt módon történő stabil vezetését. Ezt mutatja, hogy egy, a bizottság feladatkörét és felelősségét érintő, különösen súlyos ügyben a legutóbb kétszeri kezdeményezésre sem sikerült a bizottsági ülést összehívni, pedig a probléma súlyossága miatt a halasztás gyengíti a parlament ellenőrző szerepét és rombolja az országgyűlés tekintélyét" - fogalmaz a politikus.

Lendvai Ildikó felhívja a figyelmet: a házszabály előírja, hogy a bizottsági elnökök tartós akadályoztatás esetén átruházhatják az elnöki feladatokat valamelyik alelnökre.

Azt kérte a házelnöktől, hogy a házbizottság - illetve Szili Katalin döntése esetén az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság - foglaljon állást abban, mi a teendő ilyen esetben.

"Hogyan biztosítható a bizottság folyamatos és zavartalan, a közvéleményt is megnyugtató működése, illetve tekinthető-e elnök úr nyilvánosan meghirdetett több hónapos, és a jövőben is várható távolmaradása a bizottsági ülésekről olyan tartós akadályoztatásnak, amelynek fennállásáig mást kell megbízni az elnöki funkciók ellátásával" - fogalmazott Lendvai Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását