2024. május 5. - Györgyi

Mégsem meteoritokon jött az élet?

Úgy tűnik, mégsem a meteoritok hozták az élet csírájának tekintett anyagokat. Egy friss meteoritkísérlet nagy csapást mért arra az elméletre, amely szerint a Földön az élet meteoritokon érkezett baktériumok formájában jelent meg.
2008. szeptember 27. szombat 10:54 - Hírextra
A pánspermiaelmélet a 90-es évek végén vált különösen népszerűvé, miután az Antarktiszon olyan meteoritot találtak, amelyen megkövült baktériummaradványok is voltak. Amerikai tudósok arra az álláspontra helyezkedtek, hogy azok a baktériumok egykor a Marson éltek.

Európai tudósok "mesterséges meteoritokkal" ellenőrizték a feltevést. A Stone-6 kísérlet 2007-ben zajlott Foton M3 orosz automata (pilóta nélküli) űrhajó bevonásával. Az űrjármű külsejéhez 2 centiméter vastag kőzetmintákat rögzítettek, amelyek így a Foton visszatérésekor 27 ezer kilométer per órás sebességgel hatoltak be a födi légkörbe, és eközben 1,700 Celsius fokra forrósodtak fel.

Az igazi meteoritok ennél is nagyobb sebességgel zuhannak a Földre. Az egyik minta egy mikrofosszíliákat tartalmazó 3,5 milliárd éves üledékes kőzet volt az ausztráliai Pilbara vidékéről. A másik üledékes minta Skóciából származott, és ősi organizmusok nyomát viselte.

Mindkét kőzetminta hátsó oldalát bekenték Chroococcidiopsis baktériummal, ez egy primitív faj, amely főleg sivatagi kövek alatt él. A Földet érés után az ausztráliai minta felszínét fél milliméter vastag tejfehér olvadékréteg borította, de alatta az egykori mikroszkopikus élőlények megkövült maradványai érintetlenek voltak.

A skóciai kőzetminta elveszítette tömege egyharmadát, de abban, ami visszajött belőle, megmaradtak a biomolekulák. A földi Chroococcidiopsis baktériumok viszont szénné égtek, bár megszenesedett lenyomatuk megmaradt.

A tudósok végkövetkeztetése az, hogy ha a Marsról olyan üledékes kőzet került a Földre, amely eredetileg korábbi élet nyomait viselte, akkor ezek a nyomok megmaradhattak benne. Ha viszont élő organizmus lett volna eredetileg a marsi kődarabon, akkor az nem élhette volna túl a Földre érkezést.

A Földön eddig 39 darab olyan meteoritot találtak, amelyet vegyi összetétele alapján marsi eredetűnek tartanak. A feltételezés szerint a Mars valamikor nagyon régen összeütközhetett egy aszteroidával, és a robbanás lökhette ki a kőzetdarabokat, amelyek egy része a világűrbeli keringés után a Földre zuhant.

A marsi eredetűnek tartott meteoritok anyaga bazalt, vagyis vulkáni eredetű. Ez nagy fejtörést is okoz a tudósoknak, mert a Marson rengeteg üledékes kőzet is van.
A Stone-6 kísérletben kontrollanyagként egy bazaltdarabot is rögzítettek az orosz űrhajó felületéhez. De ez a kő a leszálláskor elveszett.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását