2024. május 4. - Mónika, Flórián

Oltóanyag Candida-fertőzés ellen

Egy új vakcina segítségével sikeresen küzdötte le kísérleti egerek szervezete a Candida albicans elnevezésű gomba fertőzését. Az eredmény reményt ad, hogy a gomba által okozott súlyos állapotok, nyálkahártya fertőzések embernél is megelőzhetők lesznek - k
2008. augusztus 27. szerda 19:25 - Hírextra
A Candida albicans élesztőgomba, amely minden egészséges ember szervezetében jelen van. Panaszt nem okoz, mert a baktériumflóra ártalmatlan tagjai ellenőrzésük alatt tartják. Az immunrendszer meggyengülése, tartós antibiotikumkezelés, fogamzásgátló tabletták szedése, esetleg túl sok szénhidrát fogyasztása azonban felboríthatja ezt az egyensúlyt.

Ha a Candida elszaporodik és a vérbe jutva elárasztja a szervezetet, súlyos, akár életveszélyes fertőzést okozhat.Jim Cutler, a New Orleans-i Gyerekkórház kutatója és csoportja a kandidiázis nevű betegség ellen fejlesztett ki kísérleti oltóanyagot. Cutler szerint kórházakban, egyes műtétek után nagy a Candida-fertőzés kockázata. A páciensek 30-45 százalékánál még az erőteljes gombaölő szerek sem használnak.

Cutler és munkatársai ezért kezdtek megelőző oltás kifejlesztésébe. Olyan szintetikus oltóanyagot állítottak elő az élesztőgombából, amely a gomba sejtjében található egyik szénhidrátot és fehérjét is tartalmazza, ezáltal két lehetséges célpontot is felkínál az immunrendszernek.

Három adagban kapták meg az egerek a vakcinát, majd akkora mennyiséget injektáltak be nekik a gombából, mely egyébként halálos dózis. A vakcinálatlan egerek 24 nap után elpusztultak, ám azok, amelyeket beoltottak, jobban lettek. "Annyira felépültek, hogy már nem tudtuk kimutatni a gomba jelenlétét egyik szövetben sem" - közölte Cutler.

A kutatásvezető elmondta, hogy egy hüvelyi gombafertőzés ellen is kipróbálták az oltóanyagot, és a termelődött ellenanyagok ebben az esetben is megvédték az egereket. Következő lépésként rhesusmajmokat oltanak be, hogy megnézzék, a vérükből készült szérum gyógyítja-e az egerek invazív élesztőgomba-fertőzését. Cutler úgy véli, amennyiben ez is sikeres lesz, a vakcina csökkentheti a kandidiázis kockázatát embernél is és segíthet a hüvelyi gombafertőzések megelőzésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását