2024. május 6. - Ivett, Frida

Alkotmányellenes

Alkotmányellenesek a településeket oktatási intézményeiktől megfosztó intézkedések - erről Lányi András, az Élőlánc Magyarországért mozgalom képviselője beszélt a kisiskolák helyzetéről rendezett pénteki konferencián, a fővárosban.
2008. szeptember 19. péntek 12:28 - Hírextra
Kifejtette: a sokszor a szülők és helyi közösségek tiltakozása ellenére végrehajtott iskolabezárások akadályozzák a családokat az alkotmányban rögzített tankötelezettség teljesítésében.

A mozgalom több civil szervezettel karöltve az oktatási jogok miniszteri biztosához és az emberi jogok országgyűlési biztosához fordul, s kezdeményezi az alapjogokat korlátozó rendelkezések megsemmisítését.

Lányi András a kisiskolákért indított akció elmúlt tíz hónapját úgy értékelte: sok minden sikerült, csak eredményt elérni nem, a normatívák megváltoztatására a jövő évi büdzsében sincs remény.
Hozzátette: nem találtak kellő számú, nagylelkű adományozót, s megértő füleket, akik hajlandóak lennének a finanszírozási rendszeren változtatni. Nem sikerült megállítani, lassítani a vidéki iskolák megszüntetésének folyamatát sem.

Az iskola-összevonások állítólagos pedagógiai előnyeivel kapcsolatos várakozások nem teljesültek. A falvakra elviselhetetlen anyagi és adminisztratív nyomás nehezedik, hogy lemondjanak oktatási intézmények fenntartásáról, s kényszertársulások keretei között zárják be az intézményeiket - mondta.

Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja azt kérdezte: kiszámította-e már valaki, hogy a kisiskolák tömeges megszüntetése mekkora megtakarítást eredményezett, s ez kiket gazdagít.

Megjegyezte: valós információk, szakmai, kutatási eredmények helyett sokszor vélekedések, politikai aktualitások alakítják az oktatáspolitikát. Az nem szakmai érv, hogy kevés a gyerek, ezért kevesebb pedagógusra, iskolára van szükség - jelentette ki.

Az érdekvédő egy közelmúltban született tanulmányból is idézett, miszerint a továbbtanulási adatokat tekintve a kisiskolák eredménye nem marad el a többi intézménytől.
Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke leszögezte: nem a falvakról és iskoláikról, hanem a magyar nemzet sorsáról van szó. Idézte az oktatási tárca adatait, miszerint hat tanév alatt 114 ezerrel csökkent az általános iskolások száma, s a 2005/2006-os tanévhez viszonyítva 621-gyel lett kevesebb az iskolák száma, 336 feladat-ellátási hely szűnt meg.

Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke a kisiskolák számára a normatív finanszírozásban pozitív diszkriminációt szorgalmazott. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselője erőteljes párbeszédet sürgetett, mondván, akkor lehetnek eredményesek, ha olyan társadalmi erőt tudnak felmutatni, amelyet már nem lehet megkerülni.

Szebedy Tas, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a kisiskolákért meghirdetett pályázaton 12 millió 750 ezer forint gyűlt össze, ebből 82 iskola kapott 150-200 ezer forintos támogatást.
A pályázatot sikeresnek ítélte, ugyanakkor mint mondta, ezek fillérek, s az érintettek számára ezen összegek ezerszerese is hasznosulna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását