2024. április 29. - Péter

Az ombudsman fenntartja álláspontját az OPNI bezárásáról

Az egészségügyi kormányzat a jogbiztonsággal és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott azzal, hogy bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI)– erősítette meg koráb
2008. augusztus 18. hétfő 18:25 - Hírextra
Szabó Máté az egészségügyi miniszter ezt vitató levelére válaszolva ismét arra figyelmeztetett, hogy alapjogi szempontból aggályos a kialakult helyzet. Alkotmányosan sem rövid, sem hosszú távon nem indokolható, hogy a struktúraváltás az egy helyen koncentrált, minőségi ellátás helyett minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan egészségügyi ellátási körülményeket teremtsen.

Az ombudsman június 23-án kelt állásfoglalásában már rámutatott: OPNI bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára. Az egészségügyi tárca július 29-én erre úgy reagált: az OPNI megszüntetése miatt egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul; a betegek ellátása még az átmeneti időszakban is a szakmai szabályok szerint, a jogszabályban meghatározott módon történt.

Az ombudsman most megerősítve korábbi állásfoglalását kifejtette: "Az egyes egészségügyi ellátók korszerűsítése nem jelentheti egyúttal a szakma véleményének, illetve a társadalmi igények, elvárások negligálását". Utalt arra, hogy bár orvos-szakmai kérdésekben nincs kompetenciája, hallja a szakma heves tiltakozását.

Szabó Máté szerint emberi jogi szempontból elfogadhatatlan, ami a konkrét esetben történt.
Hozzátette: az elmúlt hónapokban az Országgyűlési Biztosok Hivatalának panaszirodáján több olyan ember is jelentkezett, aki megfelelő gondozás nélkül maradt. Sokan fizikailag vagy mentálisan képtelenek voltak arra, hogy igénybe vegyék az ellátást.

"Álláspontom szerint amennyiben az OPNI bezárását követően egy ember is, akár csak ideiglenesen, de kiesett az ellátásból, önmagában elegendő az alapjogi visszásság megállapításához"- írta Szabó Máté az egészségügyi miniszternek.

A biztos kitért arra, hogy a fővárosban alig maradt speciális feladatot ellátó pszichiátriai osztály, ami a modern kor követelményeihez képest visszalépést jelent. Mivel az akut ágyakhoz helyben nincs rehabilitáció vagy utókezelés, a javuló állapotban hazaküldött beteg rövid időn belül visszakerül az osztályra.

Az ombudsman külön felhívta a figyelmet a gyermekpszichiátria ellátási gondjaira. A helyzet már az OPNI bezárása előtt is kritikus volt, azóta pedig gyakorlatilag nincs nevesített ifjúságpszichológiai ellátás Budapesten. Ezt a kérdést a biztos gyermekjogi projektjében külön is vizsgálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását