2024. május 11. - Ferenc

Kis magyar Watergate

Végre egy kis izgalom! Megvesztegetés, lehallgatás, titkos hangfelvétel, lemondás és várható egy ügyészi vizsgálat is. Az összes érintettnek természetesen semmi köze az ügyhöz: ők ott sem voltak. A hétvégén lerágtuk az összes körmünk, de mégis csak egy so
2008. szeptember 15. hétfő 14:59 - Ádám Péter
Még a múlt pénteken robbant békés tudatunkba a magyar belpolitika legújabb szuperbotránya: Almássy Kornél az MDF alelnöke bejelentette, hogy őt bizony megzsarolták. Almássy ugyanis (akkor még) Dávid Ibolya nagy kihívója volt a Demokrata Fórum elnöki posztjáért folyó gigászi küzdelemben, ezért aztán zsarolói a további versengéstől való visszalépésre akarták kényszeríteni, sőt magából a pártból is kiebrudalták volna. De még mielőtt felszáradhattak volna a könnyeink jött maga az elnökasszony egy CD-t lobogtatva a kezében, miszerint van a birtokában egy hangfelvétel, amiből nyilvánvalóan kiderül, hogy Almássy honatya miféle disznóságokra készül vetemedni.

Egy magánbeszélgetés

A hangfelvételen két eltökélt férfihang, melyek gazdája nem más, mint Csányi Sándor OTP-vezér és egy bizonyos Tóth János, egy vagyonvédelmi cég vezetője beszélget arról, hogy van egy ügy, meg van valami elnökhelyettes az MDF-ben, aki első akar lenni a pártban, meg majd meggondolják mindezt. Jól teszik persze, gondolkodni úgysem árt errefelé. Az események meg csak úgy zúdultak ránk ezek után. Mindenki mindent beismert: Csányi elismerte, hogy ő beszélt ugyan, de semmi köze hozzá, Tóthnak nem kellett elismerni, mivel ő vette fel az egészet, Almássy elnökhelyettes pedig bevallotta minekünk, hogy ő ugyan beszélt Tóthal, de csak azért, mert a saját lakását szerette volna átnézetni Dávid Ibolya poloskái ellen.

A szálakat szerencsénkre nem túl nehéz kibogozni. Almássy Kornél az MDF elnöke szeretne lenni és úgy tűnik, ezt mások is szeretnék. Valószínűleg nem Almássy két szép szeméért, hanem mert egyéb érdekeik így kívánják. De erről majd később. Almássy tehát megbíz egy olyasféle vagyonvédelmi céget, hogy keressenek már valami sötét foltot riválisa háza táján, amit felhasználva majd besöpri a voksokat és a legboldogabb pártelnök lesz belőle széles e hazában. Csakhogy Dávid Ibolyának is vannak még barátai, akik átpasszolták neki a beszélgetés felvételét. Az elnökasszony rögvest támadásba is lendült, bejelentett és vizsgálatot követelt. Szó, ami szó bejött neki, hiszen Almássy visszalépett az elnökjelöltségtől. Természetesen csakis a pártegység érdekében tette: okos enged, hát persze, milyen egyszerű is az élet.

Játszanak még:

Stumpf István, akinek nevét szintén megemlítik a hangfelvételen, és akinek, legalább is szerinte, ehhez az égvilágon semmi köze nincsen. (Bizonyos források szerint Stumpf szereplésével is létezik hangfelvétel.) Valamint Tombor András, ő adta a megbízást Tóthnak, de csak Tóth szerint, ugyanis Tombor azt állítja, hogy nem adott soha, senkinek ilyen feladatot. Éljen! Szép az, amikor valaki a szaros kezével integet, miután beletenyerelt, aztán amikor rákérdezünk, hogy nem büdös-e, akkor összehúzott szemöldökkel közli, hogy csak elolvadt a kezében egy tábla csoki.

Na de mi is a helyzet a többiekkel? Csányinak, Stumpfnak és Tombornak miért is lehetett fontos Almássyt a pártelnöki székbe ültetni? Úgy gondoljuk, hogy Dávid Ibolyát csakis a párt irányának megváltoztatása miatt szeretnék kiütni az MDF éléről. A Fórumot ugyanis sokan szeretnék visszaterelni a Fidesz közeli vonalra, mivel az utóbbi néhány évben igencsak szembemenetelt Orbánékkal. Úgy tűnik az MDF „jó útra” terelésének érdekében pedig néhány nagy ágyúhoz próbáltak nyúlni a fideszesek. Csányi - amellett, hogy a leggazdagabb - igen erős jobboldali kötődése van, Stumpf István a Miniszterelnöki Hivatalt vezette az Orbán-kormány idején, Tombor András pedig Orbán Viktor tanácsadója volt. Így nem csoda, hogy az amúgy is Fidesz-közelinek tekintett Almássy segítésére őket próbálták megnyerni.

Fidesz és MDF

A képlet roppant egyszerű. Ha Dávid Ibolya helyére Almássyt juttatják, akkor nem kell tartani attól, hogy az MDF esetleg makacskodni fog és nem válaszol majd Orbán hívószavára, amikor sürgősen a haza megmentésére kéne sietni. A Fideszt ugyanis már régen bosszantotta, hogy Dávid Ibolya önálló pályára állt és még a következő választások előtt meg akarta szüntetni ezt az eltévelyedést, nehogy megint valami tragédia történjen. Almássy mint MDF-elnök szinte biztosra vehetően nem akadékoskodott volna a Fidesszel és még az is elképzelhető, hogy Orbán Viktor álma is beteljesülhetett volna, hogy az MDF-et is a Kisgazda Párt sorsára juttassa.

2004-ben a Lezsák Sándor féle „lázadók” már megpróbáltak egy jó kis belső züllesztést az MDF-ben, de nem jött össze nekik, végül el is lettek kergetve. Elképzelhető, hogy Almássy Kornél is erre a sorsa juthat, de lehet, hogy magától lép majd ki a Fórumtól egy esetleges Fidesz-helyért a következő parlamentben. Kiválásával azonban csak akkor tudná tönkrevágni a jelenlegi MDF-frakciót, ha legalább még egy embert magával tudna csábítani, de erre nem sok esélyt látunk.

Az ügy Almássy visszalépésével lezártnak is tekinthető. Dávid Ibolya komoly győzelmet könyvelt el, miután ő maradt az egyetlen jelölt az MDF-elnökségre. Persze lesz még vizsgálat, ami majd nem állapít meg semmit, mint ahogy az ilyenkor lenni szokott. A szálak talán nem csak a megnevezettekig, hanem mélyen a Fidesz vezetőségéig, talán egészen Orbán Viktorig jutnának el. Errefelé ilyenkor súlyos csend támad és mindenki nyakát behúzva elsomfordál a dolgára. Nem is történt semmi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pusula
2008. szeptember 17. 14:53
Saxo,azt hiszem igazad van !
saxo
2008. szeptember 15. 15:32
Ádám Péter.

"Egy cseppet sem elfogult" cikkedet olvasgatva. azon tűnődtem, vajon érdemes-e hozzászólni.

Nos.
Itt van egy teljesen másféle értelmezése a történetnek. Ezt meg te olvasgasd.

Tessék:
" >A Fideszben megütköztek az új megfigyelési botrányon, melyet úgy értelmeztek, hogy Gyurcsány Ferencnek semmi sem drága a hatalmon maradása érdekében. „Még Csányi Sándornak is nekimegy, amit eddig senki nem mert megtenni. Átlépte a Rubicont!” – tájékoztatta az atv.hu-t egy fideszes tanácsadó.

Forrásunk szerint „az MSZP nem merte megkockáztatni, hogy az elmúlt években a baloldal által kilóra megvett MDF újra visszavergődjön a jobboldalra, ezért semmi sem drága alapon Szilvássy György miniszter titkosszolgálati eszközökkel avatkozott be. Most meg mindent rá akarnak kenni a Fideszre”.

Egyébként az MDF-et – állította forrásunk – korábban áttételesen Csányi Sándor, az OTP vezetője is támogatta, hogy „ne egyedül Orbán Viktor jelentse a jobboldalt”, de újabban már egy befolyásos szocialista üzletember állt a párt mögött.

Az ügy fideszes olvasata az alábbi: egyre erősebb volt az MDF vezetőin a vidéki vezetők részéről a nyomás, hogy rendezzék a kapcsolatot a Fidesszel, mert szerintük a közelgő választásokon csak velük együtt van lehetőség a biztos bejutásra, másrészt Gyurcsány Ferenc annyira népszerűtlen, hogy kívülről való támogatása csak „ráég” az MDF-re.

Emellett a fórumos politikusok a helyi politikában is rászorulnak arra, hogy a fideszes politikai erőkkel ápoljanak szorosabb kapcsolatot, már csak azért is, mert a legtöbb vidéki település fideszes vezetésű. Ez a folyamat vezetett odáig, hogy nyíltan megkérdőjelezzék Dávid Ibolya szerepét a pártban, aki köztudottan nincs jó kapcsolatban Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. Almássy erre a trendre ült rá.

A Fidesz vezérkarában nyáron az egyik fontos téma volt, hogy érzékelve ezen hangokat, mit is kezdjenek az MDF-el: az is felmerült, hogy közös lista ajánlatával „kavarják” meg a fórum belső életét. Erre végül nem került sor. Az ellenzéki párt soraiban egyébként nem egyértelmű, hogy az MDF kárt okot-e a Fidesznek, mivel egyes felmérések szerint az MDF szavazók másodlagos pártpreferenciája inkább baloldali, tehát egy választás esetén a fórumos szavazatok többet visznek el az MSZP-től, mint a Fidesztől.

A fideszesek szerint a választmányi ülésen leadott szavazatok arról árulkodnak, hogy Dávid Ibolya belső támogatottsága labilis. Mint ismeretes: Almássy Kornél távozásával (kirúgásával) együtt 12 híve is távozott az ülésről, és ezt követően (tehát a botrány ellenére) 17 további választmányi tag szavazott nemmel a pártelnök újrázására. (Az igenek még így is többségben voltak.)

Az MDF-esek szerint Almássy mögött a Fidesz állt. Herényi Károly frakcióvezető azt ATV-ben már augusztusban kijelentette: szerinte a Fidesznek útjában áll az MDF, és nagy erőket fejtett ki az elmúlt években, hogy a fórumot „eltakarítsa” az útból, vagy magához kösse. A politikus szerint az MDF-nek továbbra is fontos az önállósága, és ezt nagy értéknek tartják.

Csapody Miklós, MDF-es politikus ugyancsak az ATV-ben már milliárdos pénzmozgást emlegetett az Almássy-féle behatolási kísérlet mögött. Csapody nyilatkozatának érdekessége, hogy az ekkora pénz fölötti diszponálási képességet sokkal inkább el tudja képzelni a kis alapítványt működtető Stumpf istvánról, mint az OTP vezér Csányi Sándorról, akit az interjújában végig védett.

Azonban a megfigyelési botrányban jelenleg még több a kérdőjel, mint a konkrétum. A nyilvánosságra hozott felvétel nem olyan minőségű, mint amilyet a titkosszolgálatok készítettek volna. Tarjányi Péter szakértő, az M1 Este című műsorában kifejtette, nem teljesen profi a felvétel: búgás és egyéb zajok egy hivatalos NBH-ás felvételen nem lennének.

Ez arra enged következtetni, hogy nem a cégnél készítették a hangfelvételt, vagy direkt „lebutították”, hogy eltereljék vele a figyelmet. Az is felmerül, hogy az egész történettel egy jóval nagyobb ügyről próbálják elterelni a figyelmet, például a kormányzati gerinchálózatra történt betörési kísérletről. És a figyelemelterelést úgy akarják „meghúzni”, hogy Szilvásy György és stábja, tehát az MSZP maradjon a pácban, mintha ők élnének vissza a hatalmukkal.

A választ az adná meg, ha Dávid Ibolya nyilvánosságra hozná, kitől kapta meg a kompromittáló felvételt. <"



Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását