2024. május 17. - Paszkál

MDF ügy I.

Vádaskodásba torkollott Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Almássy Kornél elnökaspiráns közt az az adatgyűjtési ügy, amely miatt soron kívül összeült pénteken a Nemzetbiztonsági Kabinet; egy vagyonvédelmi cég - amely állítólag riválisa megrendelésre az ellenz
2008. szeptember 12. péntek 19:55 - Hírextra
A Népszabadság pénteken írt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerdán az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjénél tartott házkutatást, mert a cég "saját, titkos hálózatot hozott létre bizonyos információk gyűjtésére", feltörték az Origo által üzemeltetett Freemail levelezőrendszert, és feltérképezték az onnan jogosulatlanul megszerzett sok ezernyi postafiók tulajdonosának kapcsolatrendszerét.

A Magyar Hírlapnak a cég vezetője, Horváth József azt mondta, egyértelműen aktuálpolitikai célja lehet az NNI kutakodásának, és valójában nem ő, illetve a cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere pénteken kora reggel tartott sajtótájékoztatót, amelyen arról beszélt: az adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt, ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak. Szerinte már az "ítélet" is készen van, arról van szó, hogy "Szilvásy György és bandája", hírbe akar hozni, meg akar vádolni egy vállalkozót azzal, hogy politikusok és a Fidesz megbízásából mindenféle adatokat gyűjtött.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Hírlapban az érintett cég vezetője arra tesz utalást, hogy a vállalkozás a Fidesszel közeli kapcsolatokat ápol, Demeter Ervin kijelentette: tudomása szerint a Fidesznek semmilyen kapcsolata nincs ezzel a céggel. Hozzátette: "a nevezett úr" a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese volt, és minden főigazgató és főigazgató-helyettes kapcsolatban állt a miniszterével, s ez ma sincs másként.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Nemzetbiztonsági Kabinet délelőtti ülése után közleményben jelentette be, hogy az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt".

A miniszter beszámolója alapján a kabinet "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását."
Egy órával később Almássy Kornél, az MDF elnökjelöltje sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza pártelnökjelöltségétől, lépjen ki az MDF-ből, és mondjon le parlamenti mandátumáról. "Mindezt azzal a nevetséges indokkal, hogy nyilvánosságra hoznak olyan terhelő adatokat, amelyek engem is belekevernek a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba" - jelentette ki.

Almássy Kornél hangsúlyozta: a részletekről nem tud semmit, de semmi olyat nem tett, amit ne vállalhatna. Az MTI kérdésére válaszolva kiemelte: nem lép vissza az elnökjelöltségtől.
Ezt követően Dávid Ibolya, az MDF jelenlegi elnöke tartott sajtótájékoztatót, aki - a birtokába került hangfelvételre hivatkozva - soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy Almássy Kornél érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne".

Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta: az utóbbiként említett politikus Almássy Kornél. Dávid Ibolya a hanganyag leiratából idézve kiemelte: T., a vállalkozó azt mondja, hogy S.-ék állnak a párton belüli váltás mögött, ezt ők pénzelik, és a váltásban A. van benne.

A pártelnök leszögezte, az S.-ként emlegetett személy egy volt kormányzati tag. A leirat szerint a beszélgetés T. J. és egy általa "elnök úrnak" nevezett személy között folyik. Szintén ebből derül ki, hogy a vagyonvédelmi cég második embere találkozik Almássy Kornéllal, azért, mert ő adja meg "konkrétan az információ lényegét, hogy mit is akarnak a vagyonvédelmi cégtől". Dávid Ibolya információja szerint ez a találkozó létre is jött.

Almássy Kornél erre úgy reagált: egyszer valóban találkozott az UD Zrt. vezetőjével, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni a céggel. Mint mondta: az ügy pártja elnökválasztási kampányának eldurvulását jelzi, ami miatt jogi lépéseket fontolgat.

"A polgároknak joguk van tudni, mi történt valójában ebben az ügyben, és hogy kik az érintettek. Az mindenesetre szokatlan, és számos kérdést is felvet, hogy a Fidesz volt titkosszolgálati minisztere meglepően jól informáltnak tűnik az ügyben" - olvasható az MSZP szóvivőjének az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Nem értjük pontosan, mi történt vagy mi történik az MDF körül, de egyre nyilvánvalóbb, hogy egyesek magyarázattal tartoznak - szögezte le Nyakó István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását