2024. április 27. - Zita

Novemberben döntenek a hadsetegről

Előreláthatóan novemberre várható kormányhatározat Magyarország átfogó, 10-15 éves katonai stratégiájáról. A civil szakértők által készített tervezetet társadalmi vitára bocsátották, ahhoz interneten keresztül bárki hozzászólhat - mondta az MTI megkeresés
2008. szeptember 11. csütörtök 12:17 - Hírextra
Erről annak kapcsán beszélt, hogy az Origo honlapján megjelent: a Honvédelmi Minisztérium a 20 millió forintért készített katonai stratégia kritikus megjegyzéseit és a konkrétumok jó részét kihúzta az anyagból.

A minisztérium közlése szerint ezzel szemben a katonai stratégia jelenlegi fázisában nem az a legfontosabb, hogy a mostani honvédelmi helyzetet elemezzék, hanem az, hogy távlati, strukturális célokat fogalmazzanak meg. Ennek első szakaszában már korábban elkészült az internetes lapon is említett első, 18 oldalas munkaanyag, amelyet 12 biztonságpolitikával foglalkozó neves szakember dolgozott ki.

Erre eddig mintegy 500 észrevétel érkezett a HM külső tájékoztatásra használt oldalán, ennek eredményeként szeptember közepére lesz kész az újabb vitaanyag. Ezt a második verziót viszik majd a HM kollégiuma elé, amely a tárca főosztályvezetőiből és katonai intézményvezetőkből áll - mondta.

Bocskai István szólt arról, hogy a kollégium által véglegesített katonai stratégiát az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja meg, majd miután megszületik ennek tárgyában az ötpárti konszenzus, születhet meg a kormányhatározat, várhatóan november táján.

A katonai stratégiáról szóló kormányhatározatot közérthetővé teszi a kormányzat az úgynevezett fehér könyvben, amelyben konkrét példákat hoznak az egyes közép- és hosszú távú honvédelmi tervekre, valamint illusztrációkkal, képekkel látják el az anyagot.

Az interneten olvasható eddigi szakértői munkában 69 pontban gyűjtötték össze a legfontosabb észrevételeket Magyarország katonai fejlesztésének távlati céljairól. Ebben szerepel többek között a Magyar Köztársaság biztonsági környezetéről, az új kihívásokról és veszélyekről, a védelempolitika alapjairól és kiemelt feladatairól szóló fejezet.

A szakértői tervezet egyebek mellett megemlíti, hogy alkalomadtán katonai eszközöket is be kell vetni az energiához és a stratégiai nyersanyagokhoz történő akadálytalan hozzáférés biztosítása érdekében, illetve a kábítószer-terjesztés, a politikai és a vallási szélsőségek terjedése ellen. Ugyanígy fontos feladatnak tartja a tervezet, hogy a külföldön tevékenykedő katonai szervezetek váltás nélkül fél évig legyenek műveletben tarthatók.

A stratégia elkészítői között szerepel többek között a csoportot vezető Gyarmati István, aki a Horn-kormány honvédelmi tárcájának helyettes államtitkára volt, Deák Péter nyugállományú ezredes, illetve Szenes Zoltán egykori vezérkari főnök. A 20 millió forint szakértői díjat a Demokratikus Átalakulásért Intézet, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja, valamint az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány kapták - mondta Bocskai István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását