2022. október 7. - Amália

Lobogók a Dunán

A Honvéd Folyami Flottila "emlék" lobogója és a Sailor kft. cég lobogója mellett a Duna Bizottság nagy lobogója is látható a Közlekedési Múzeum Lobogók a Dunán című tárlatán szerdától.
2008. július 22. kedd 23:40 - Hírextra

A Duna ünnepén az 1456. évi nándorfehérvári győzelem 522. évfordulóján megrendezett kedd esti kiállítás-megnyitón Valkár István, a Duna Bizottság vezérigazgatója kiemelte: az itt látható lobogók a velünk élő történelem egy sajátos szeletét alkotják, s mivel a múlt még nem zárult le, a múlttal együtt ez a kiállítás is fejlődni, bővülni fog a jövőben.


A közel száz lobogót felvonultató tárlat december elejéig látogatható, s az érdeklődő közönség az asztali zászlók, céglobogók mellett megtekintheti a Duna Bizottság által kiadott nagyméretű térképet, valamint a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság sapkaszalagját is.


A kiállítás anyagát képezi még egyebek mellett a Mahart asztali zászlója, a Heljo hajó személyzete által aláírt hajólobogó, valamint az ukrán és a bolgár folyamhajózási igazgatóság asztali zászlója is.
Az öt vitrinben elhelyezett fehér, kék, színes vagy egyszínű, könnyű anyagból készült lobogók és a háromszögletű asztali zászlók szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a hajózás iránt érdeklődőknek.


A tárlat érdekességét jelzik még a falon látható nemzetközi kódlobogók, azaz a hajózásban használt közlemény továbbítására szolgáló jelzőlobogók és azok szám-, illetve betűjelei. Az érdeklődők a tablóról megtudhatják, hogy az angol abc minden betűjeléhez és nullától kilencig minden számhoz tartoznak zászlójelek, ezek értelmezését és használatuk szabályait a nemzetközi kódjelzések táblázatai tartalmazzák.


A kiállításon megtekinthető lobogók részben a Duna Bizottság és a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány, valamint a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből származnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását