2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hazatértek a magyar KFOR-katonák Koszovóból

Csaknem háromszáz katona részvételével tartották kedden Tatán a Koszovóban szolgálatot teljesítő Őr- és Biztosító Zászlóalj és a KFOR-század visszafogadó ünnepségét, melyen beszédet mondott a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.
2008. szeptember 9. kedd 12:14 - Hírextra
"A honvédelem nemzeti ügy, a Balkán stabilitása nemzeti érdek. Ennek a stratégiai gondolkodásnak megfelelően folytatjuk azt a politikát, melyet Magyarország - a NATO és az EU tagállamainak együttműködésével - a kilencvenes évek végétől indított el a térség békéjének, biztonságának megteremtése érdekében" - mondta Vadai Ágnes.

Az első magyar misszió 1999 nyarán indult Koszovóba, a pristinai Szent László-táborba. Az Őr- és Biztosító zászlóalj most hazatért 18. váltása volt az utolsó kötelék. Műveleti tevékenységüket 2008 július 13-án befejezték, és megkezdték a tábor felszámolását. A visszafogadott katonák száma 307 fő, az állomány gerincét a tatai 25. Klapka György lövészdandár adta.

A Magyar Honvédség 2006 óta egy 150 fős századdal járult hozzá Koszovó nyugati szektorában, Pec-ben a béke fenntartásához, Jelenleg a negyedik váltás fejezte be misszióját, helyét a KFOR zászlóalj vette át szeptember 1-jétől. Az állomány javát a 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj adta. A missziós csapatok támogatását a kaposvári logisztikai ezred biztosította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását