2024. április 27. - Zita

Támogatni kell az afganisztáni missziót

A Fidesz készen áll arra, hogy ha nem áll rendelkezésre elegendő pénzforrás a magyar katonák felkészítéséhez, akkor akár a költségvetés módosítását is megszavazza az afganisztáni misszióra - mondta Lázár János, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fidesze
2008. július 23. szerda 19:55 - Hírextra

A jelenlegi költségvetési helyzetben sem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy ezek a katonák sikeresek és eredményesek legyenek Afganisztánban - jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek a nemzetközi missziókhoz a jelenleginél sokkal több pénzre van szüksége, a pénzügyi feltételekben és a felkészülés feltételeiben változtatni kell.


Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előzőleg zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülést az afganisztáni NATO-misszió helyzetéről, különös tekintettel a közelmúltban elhunyt két magyar tűzszerész esetére. Az ülést követően Havril András vezérkari főnök beszélt újságíróknak a tűzszerészek halálának körülményeiről. Mint mondta, a vizsgálat megállapította, hogy az Afganisztánban elhunyt mindkét magyar tűzszerészt, Kovács Gyula posztumusz hadnagyot és Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot is tőrbe csalták és a robbantásos merényleteknek mindkét esetben ők voltak a célpontjai.


Lázár János sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz a bizottsági ülésen világossá tette, hogy a kormány kötelessége az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságáról gondoskodás, és ennek anyagi vonatkozása is a kabinetet terheli. A fideszes bizottsági elnök szerint a romló afganisztáni biztonsági környezet miatt a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal tevékenységét egyaránt erősíteni kell, hiszen ez fontos a halálesetek megelőzése miatt.
Mint elhangzott, a nemzetközi missziókban való részvétel az alkotmány alapján a kormány felelőssége, a döntésben nincs szerepe az Országgyűlésnek, így a parlamenti pártoknak sem, a nemzetközi szerepvállaláshoz sincs szükség parlamenti jóváhagyásra.


Mint Lázár János elmondta, a Fidesz elnökségének napirendjén nem szerepel, hogy az afganisztáni misszióval kapcsolatos korábbi álláspontját megváltoztassa és a Fidesz-frakció sem döntött másként. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bizottsági ülést követően azt mondta, minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban.


A fideszes politikus szerint nem kizárt, hogy a közelmúltban Afganisztánban robbantásos merényletben életét vesztett két magyar tűzszerész esetét újabbak követhetik, hiszen a biztonsági helyzet tovább romlik Afganisztánban. Kitért arra, hogy az utóbbi hetek adatai szerint a NATO-erőket nagyobb veszteségek érték Afganisztánban, mint Irakban, és különösen jelentősek a tűzszerészek elleni támadások.
Arra a kérdésre, hogy személyi felelősöket megjelölt-e a bizottsági ülésen ismertetett jelentés, a testület fideszes elnöke azt mondta, nem áll a bizottság rendelkezésre olyan információ, ami erre vonatkozna. Közölte: az tudható, hogy megszervezett akciók történtek a magyar katonák ellen, ugyanakkor két teljesen más technikával végrehajtott támadás volt a júniusi és a júliusi.

Hozzátette, hogy két nagyon alapos, részleletes, óra-perc pontosságú elemzést kaptak a két halálesetről. Arra is kitért, hogy az első tragédia után bevezetett biztonsági rendszabályokat maximálisan betartotta a tábor minden katonája, így a másodikként elhunyt katona is.
Lázár János megjegyezte: szerencsésebb lett volna, ha a honvédelmi bizottság nyílt ülést tart, ezt javasolta is, hiszen álláspontja szerint fontos lett volna, hogy a közvélemény is megismerje a két katona halálának körülményeit.


Afganisztánban az elmúlt hetekben két magyar tűzszerész vesztette életét. Június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg. A helyére érkező 32 éves Nemes Krisztián százados július 12-én a Kunduzba vezető úton talált robbanószerkezet felderítése közben vesztette életét. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mindkettejüket hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá, illetve őrnaggyá léptette elő őket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását