2024. május 12. - Pongrác

Óriásbomba a fővárosban - folyamatosan frissülő információkkal

Hatástalanították a Ferencváros életét egész napra megbénító második világháborús bombát, ami nem is volt annyira veszélyes, mint lehetett volna. A lakók megindulhattak hazafelé. Munkatársaink is a helyszíneken jártak: kövesse velünk az eseményeket!
2008. július 29. kedd 10:53 - Hírextra


Nagyobb térképre váltás


Éjszaka is járőröznek

A kiköltöztetett lakók visszatérése után is fokozott rendőri ellenőrzést tartanak fenn a IX. kerület azon részén, amelyet kedden kiürítettek az ott talált világháborús bomba kiemelésének idejére - mondta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese a bomba megtalálásának helyszínén tartott esti sajtótájékoztatón.

Bozsó Zoltán egyúttal köszönetet mondott az akcióban részt vevő nyolcszáz rendőrnek és az őket segítő társszerveknek a rendben elvégzett munkáért.

A sajtótájékoztatón Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője a biztonsági intézkedésekről szólva elmondta, hogy a rendőrök a kiköltöztetések során mintegy tízezer lakásba csöngettek be.

Nem volt veszélyes a szerkezet

A német gyártmányú, SB 1000 típusú, aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet - mondta el Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kedd este.

A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik - tette hozzá a parancsnok.

Hajdu Gábor elmondta, a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták.

A Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság - indokolta a rendkívüli intézkedések elrendelésének szükségességét.

Hazatérhetnek az emberek

A kiürített területre a lakók visszaengedése megkezdődött, ez folyamatosan zajlik. Az éjszaka folyamán a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a kerületet fokozottan ellenőrzik, hogy a visszatelepítés zökkenőmentes legyen - olvasható a www.police.hu oldalon.

A közlés szerint az idős, mozgásukban korlátozott személyek visszaszállítása szintén folyamatosan történik, erről az érintett szervek gondoskodnak.

Több ezer embert kellett kitelepíteni a Ferencvárosban kedden egy kéttonnás, második világháborús bomba miatt.

A robbanószerkezet nem volt veszélyes, ugyanis azt már a második világháború idején hatástalanították.

A német gyártmányú, SB 1000 típusú, aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet - mondta el Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kedd este.

Keleten a helyzet javult

Megindult a forgalom a bombariadó miatt lezárt Keleti pályaudvaron kedden, kevéssel este hét óra után - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke az MTI-vel.

Az állítólagos bombáról egy ismeretlen férfi tett bejelentést a központi segélyhívó számán kedd délután. Emiatt a pályaudvart lezárták és az összes szerelvényt kihúzták onnan.

Amíg a tűzszerészek átkutatták a pályaudvart, a vonatok a külső - Rákos, Kőbánya felső - állomásokra érkeztek, illetve onnan indultak.

A menetrend szerinti forgalom várhatóan csak késő estére vagy üzemkezdésre áll helyre.

Pszichológusok is segítenek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság négy pszichológusa segít a Bakáts téri általános iskolában az időseknek, az emberek eddig nyugodtak voltak, de a veszély elmúltával, amikor már mindenki sietősen indulna haza, gyorsabban elveszthetik a türelmüket - nyilatkozta Margittai Andrea, a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság pszichológiai osztályának vezetője kedden kora este az MTI-nek.

Mint mondta, komoly pszichológiai esetekkel a várakozás ideje alatt nem találkoztak, a legtöbb segítségre szoruló idős és beteg. Őket a mindennapjaikból zökkentették ki, ezért bizonytalanságérzetük van, nem tudják, meddig kell itt maradniuk, hogy mikor és hogyan mehetnek majd haza, nem találják ismerőseiket - tette hozzá.

Egyelőre mindenkin segít az, ha leülnek melléjük, és elbeszélgetnek velük, van, akit olyan társaságban ültettek be, ahol jól el tudnak beszélgetni egymással.

A Vöröskereszt budapesti szervezetének igazgatóhelyettese közölte: a vöröskereszt két szakápolója és pszichológusai is rendelkezésre állnak a befogadóhelyeken.

Négyszer jött a mentő

Négy sürgősségi mentős beavatkozásra volt szükség a Ferencvárosban a második világháborús bomba miatt kiürített területen, de egyik sem volt összefüggésben a kényszerintézkedéssel - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-t.

Győrfi Pál közlése szerint egy ember elesett az utcán és beütötte a fejét, másvalaki egy lakásban combsérülést szenvedett, két további ember rosszul lett, nekik is a mentősök nyújtottak segítséget. A sérülteket a Merényi kórházba szállították.

Emellett a mentőszolgálat - nem sürgősségi ellátás keretében - több mint száztíz idős, beteg, magatehetetlen embert szállított a kijelölt befogadóhelyekre, illetve kórházba. Ők azok, akik nem tudták önerőből elhagyni a kiürített épületeket. A területen összesen kilenc mentőautó dolgozott.

A szóvivő tájékoztatása szerint, ahogy a kitelepítésben, úgy a bomba hatástalanítása után a visszaköltöztetésben is részt vesznek magán-betegszállítók a mentőszolgálat irányításával.
 
Hatástalanítás
Jogszabályok és úgynevezett eljárási protokoll szerint történik a világháborús bombák hatástalanítása. A tűzszerészek döntik el, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. Ez történt a Ferencvárosban talált robbanószerkezet elszállítása és hatástalanítása során is.
Hajdu Gábor tűzszerész ezredes az MTI-nek elmondta: a második világháborúból visszamaradt bombák hatástalanításának megvan a szokásos protokollja. Általában a megtaláló értesíti a rendőrséget vagy a tűzoltóságot, majd azok kihívják a tűzszerészeket.
Először is a tűzszerészeknek meg kell vizsgálniuk, hogy milyen bombáról van szó, szükséges-e a környék kiürítése. Ezt követően alaposabban is megvizsgálják és azonosítják a robbanóeszközt.
A bomba hatástalanítása a helyszínen vagy elhagyatott helyen is történhet. Általában a gyújtószerkezetet kiszerelik a robbanóeszközből, és azt a helyszínen megsemmisítik, a bombatestet központi gyűjtőbe szállítják, ahol később, más eszközökkel együtt megsemmisítik. A gyújtószerkezet felrobbantása csak kisebb hanghatással jár, a robbanás pedig nem okoz károkat.
Abban az esetben, ha a tűzszerészek úgy ítélik meg, hogy a szerkezet hatástalanításának idejére a terület kiürítése szükséges, a rendőrség az erre vonatkozó jogszabályok szerint intézkedik. Ha szükségesnek látják, feláll a helyi védelmi bizottság, amelyek elnöke a polgármester vagy a megyei közgyűlés elnöke. A védelmi bizottság tagjai katasztrófavédelmi, polgári védelmi szakemberek, a gázművek, a vízművek, az elektromos művek emberei, a rendőrség képviselői, de szükség esetén további szakértőket is bevonnak.
A Ferencvárosban hétfő délután talált világháborús bomba miatt a helyi védelmi bizottság még aznap este összeült, és a késő éjszakig tartó tanácskozáson kidolgozták a kiürítési tervet, eldöntötték hol hoznak létre befogadó állomásokat, irányítási pontot, elsősegélynyújtó helyeket, valamit a BKV közlekedését is megtervezték.
Kitelepítéssel, kiürítéssel, kimenekítéssel, valamint a befogadással és a visszatelepítéssel kapcsolatos jogokat és hatásköröket a védelmi igazgatáshoz kapcsolódó jogszabályok szabályozzák. A hivatásos katasztrófavédelmi szerveknek, valamint a közigazgatási vezetőknek, így a megyei és a helyi védelmi bizottság elnökének, a polgármesternek e szerint kell eljárnia. A kiürítésről a rendőrségi törvény rendelkezik, míg a kitelepítésre és a kimenekítésre kormányrendelet vonatkozik.

Fél hét: vége

Kedden délután fél hétre hatástalanították a Budapest IX. kerületében talált világháborús bombát, a veszélyhelyzet elmúlt. A terület zárása este hét órára megszűnik, a lakosság szervezett formában visszatérhet otthonába.

A ferencvárosi régi malomépület bontásakor talált robbanóeszközt a tűzszerészek a betontömbből és a földből is kiemelték, majd elszállították.

A Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében hétfő délután találták a robbanóeszközt, az egy kilométeres körzet kiürítését a rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg, és 17 órára fejezte be.

Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a befogadóhelyeken lévő mintegy félezer embernek még vacsorát adnak, aztán mindenki "szervezett formában" térhet vissza az otthonába.

A visszatelepítésben a mentők, rendőrök és polgárőrök is segítséget nyújtanak.

Fél hat

Az emberek szállingóznak hazafelé: sokan nem méltányolják, hogy még mindig nem térhetnek haza. Információik alig vannak (szemben a kedves olvasóval, aki mindent megtalál a cikkben), türelemetlenek.

A rendőröktől túl sok információra nem számíthatnak, ők sem tudnak ugyanis sokat. Ellenben angolból egész jók: a Tompa utcai szállodavendégeknek egész folyékonyan magyarázzák, miért nem mehetnek vissza a hotelekbe.

A Bakáts téri menhely (vagy mi) már negyed hatkor tele volt.
 
A Boráros tér, ahogy ritkán látni
A galériához kattintson a képre!

Riadó a Keletiben is

Bombariadó miatt megkezdték a Keleti pályaudvar kiürítését kedden délután - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Egy ismeretlen férfi a központi segélyhívó számára tett bejelentést a bombáról - mondta Papp Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Megkezdték a kiemelést

Kedden délután negyed hatkor a tűzszerészek megkezdték a Budapest IX. kerületében talált mintegy kéttonnás második világháborús bomba kiemelését a betontömbből, a hatástalanítására csak ezt követően kerülhet sor - tájékoztatta Nagy Katalin, a tűzszerészek szóvivője az MTI-t.

A ferencvárosi régi malomépület bontásakor talált robbanóeszközről egyelőre nem tudják megállapítani, hogy milyen típusú, és tartalmaz-e gyújtószerkezetet, alaposabb vizsgálatára akkor kerülhet sor, ha a betontömbből és a földből kiemelték.

Nagy Katalin közölte: a lezárt, és kiürített területen belül csak azok a tűzszerészek tartózkodnak, akik a bomba hatástalanításán dolgoznak, mindenki más elhagyta a környéket.

Befejeződött

Kedden délután öt órára befejezték Budapest IX. kerületében annak az egy kilométeres körzetnek a kiürítését, ahol kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. A tűzszerészek megkezdték a robbanóeszköz vizsgálatát.

Boráros tér

A Boráros teret szinte hermetikusan lezárták: a HÉV megközelíthetetlen, rendőrök őrzik. Hasonló a helyzet a buszokkal is: a kedves olvasó inkább ne is gondoljon rájuk.

Aki tud, kerülje el a környéket. Csepel és Pesterzsébet felé javasoljuk a hármas metrót a Határ útig vagy Kőbánya-Kispestig, innen busszal vagy villamossal tovább.

Alternatív útvonal Budáról: a 138-as busz a Campona elől megy Csepelre.



Helyszínen a tiszti főorvos

Az országos tiszti főorvos kedd délután látogatást tett a főváros IX. kerületében a kiürítés miatt kialakított Bakáts téri befogadóállomáson.

Falus Ferenc az MTI-t a helyszínen arról tájékoztatta, hogy felkeresi a többi befogadóhelyet is. (A Telepy utcai és a Lobogó utcai általános iskolában hozott még létre befogadóállomást a katasztrófavédelem.)

Mint mondta, látogatásának célja nem az ellenőrzés, csak szerette volna megszemlélni, milyen körülmények között helyezik el az embereket és milyen körülmények között dolgoznak kollégái.

Ezzel kapcsolatban azt közölte: "sokkal jobb a helyzet, mint amire számítottam". Külön kiemelte, hogy a Bakáts téri befogadóhelyen egy kannára kiírták, hogy az abban lévő teát cukorbetegek nem fogyaszthatják.

A IX. kerületben hétfőn találták a kéttonnás bombát egy régi malomépület bontásakor, a Vaskapu utca 41. szám alatti telken. A bomba miatt kedden 16 ezer embert költöztetnek, költöztettek ki a Ferenc körút Boráros tér felőli oldala, a Tűzoltó utca, a Fehérholló utca, a Könyves Kálmán körút, a Koppány utca, a Kvassay út bevezető szakasza, a Lágymányosi híd budai hídfője, az egyetemi központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területről.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását