2024. április 27. - Zita

Verdi Otellójával nyit a Ferencvárosi Fesztivál

Verdi zenedrámáját, az Otellót mutatják be a Ferencvárosi Fesztivál zárásaként pénteken és vasárnap a Bakáts téren; az olasz nyelvű produkciót Valló Péter rendezi, a címszerepet a bolgár Emil Ivanov énekli.
2008. július 2. szerda 16:46 - Hírextra
Valló Péter az MTI-nek elmondta: a sors nagy adományának tekinti, hogy Emil Ivanovval, a rendkívül szép hangú fiatal bolgár énekessel dolgozhat. A női főszerepet Sümegi Eszter szopránénekesnőre bízták, Jago szerepében pedig az orosz származású magyar operaénekes, Fokanov Anatolij áll a Bakáts tér színpadára. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Kaposi Gergő vezényli.

A Kossuth-díjas rendező elmondta: a páratlan szépségű Bakáts tér, a templom, a fák, természetesen "játszanak" az előadásban. Kifejtette: mivel "örök emberi kérdésekről szól a darab, a jelenben is érvényes környezetet képzeltünk a térre, kortárs ruhában, mai tengerész uniformisban jelennek meg a szereplők, így zajlik majd a nagy szerelmi dráma".

Valló Péter felfogása szerint Otello nemcsak valamiféle rafinált ármánykodás áldozata, nem feltétlenül kellene tragikus sorsot beteljesítenie, ha a lelki egyensúlya szilárdabb lenne.

"Adott egy különlegesen tehetséges férfi, aki nagyon mélyről jött, és igen gyorsan roppant magasra emelkedett, olyan magasra, hogy szinte maga sem hiszi el, hogy a rang, hatalom és a gyönyörű nő, Desdemona mind az övé. Nem képes földolgozni ezt a váratlan szituációt, halljuk tőle az opera első felvonásában és a Shakespeare- drámában is" - fogalmazott a rendező. Hozzátette: ezt a lelki ingatagságot manapság gyakran tapasztalni szerte a világban, ha valakik túl gyors és túl nagy karriert csinálnak.

A címszerepet éneklő Emil Ivanov Európában több helyen játszotta már Otelló szerepét. Repertoárján más Verdi-hősök is szerepelnek: A végzet hatalma Alvarója, Az álarcosbál Riccardója, a Traviata Alfrédje, az Aida Radamese. Emil Ivanov Rómában született, de énekes tanulmányait Szófiában végezte, majd megnyerte a bécsi Belvedere Énekversenyt, amely után elindult nemzetközi karrierje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását