2024. április 16. - Csongor

Bombahelyzet

Legalább kéttonnás bombát találtak egy régi malom bontásakor a főváros IX. kerületében, a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében; kedden reggel 9.00 órakor megkezdik a terület kiürítését, a betonba fúródott bombát szigorúan őrzik - közölte Hajdu
2008. július 29. kedd 06:00 - Hírextra
A bomba kiemelésének idejére egy kilométeres körzetben mindenkit kitelepít a rendőrség. Több főútvonalat és utcát lezárnak, csakúgy, mint a Lágymányosi hidat. A Petőfi hídon egyenesen át lehet haladni, de a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A csepeli HÉV sem közlekedik az érintett szakaszon - tájékoztatott a parancsnok.

A szakértők elsődleges megállapítása szerint a II. világháborús bomba feltehetően angolszász gyártmányú. A tűzszerészparancsnok hangsúlyozta, hogy senki sincs veszélyben, a területet a rendőrség felügyeli. Mint elmondta: a kitelepítés mintegy hat órát venne igénybe, ezért azt már nem rendelték el a késő esti órákban.

Hétfőn este összeült a IX. kerületi védelmi bizottság. Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere az ülésen az MTI-nek hangsúlyozta: nincs ok pánikra, a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált bomba körül éjszaka nem folyik munka, a környéket a rendőrség biztosítja, így a kerület és a főváros lakosai nyugodtan tölthetik az éjszakát.

 Tájékoztatása szerint reggel nyolc órakor a Telepy utcai és a Bakáts téren lévő általános iskolákban befogadó helyeket alakítanak ki, ahová 200-200 ágyat is visznek. Azokat az embereket, akik fekvőbetegek, és maguktól nem tudják elhagyni lakásukat, a mentők egy napra kórházba szállítják.

A körzetben lévő kórházakat értesítették, noha a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti.
Bánsághi Tamás arra kérte az embereket, hogy pénzt, igazolványt és gyógyszereket vegyenek magukhoz.

A tűzszerészek reggel 9 óra körüli vizsgálata után derül csak ki, pontosan mekkora területen kell kitelepíteni a lakosokat és hol lépnek életbe útlezárások, valamint az, hogy ezek az intézkedések mennyi ideig maradnak érvényben - közölte honlapján a rendőrség hétfő este.

A közlemény szerint a kitelepítés előreláthatólag a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala - Tűzoltó utca - Fehér Holló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassay út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti.

A közlekedési korlátozás az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által határolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból igénybe vehető - tudatta a rendőrség.

A Fővinform fődiszpécsere a várható forgalmi korlátozások kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy minden eshetőségre van tervük, de csak a tűzszerészek és a rendőrség tájékoztatása nyomán dönthetnek a forgalom átszervezéséről.

Gresz Mihály közlése szerint az utazók tájékoztatására több kollégát is berendeltek, akik a főbb csomópontokban hangosbeszélőn közlik majd a változásokat.

Csaknem két hete több mint ötezer embert lakoltattak ki Angyalföldön, ahol ugyancsak egy II. világháborús bombát találtak. Az akkori kitelepítésben több mint négyszáz rendőr vett részt. Az evakuálást délután háromkor kezdték meg és este fél tízkor fejezték be.

Ekkor adták át a területet a tűzszerészeknek, akik este tizenegykor szállították el az általuk hatástalanított bombát. Ezzel a veszélyhelyzet megszűnt és a lakosság visszaköltözhetett.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője akkor úgy nyilatkozott: úgy érzi, hogy az akció során voltak kommunikációs problémák a kilakoltatott emberek és a katasztrófavédelem között. Ezekből az esetekből tanultak, a jövőben pedig igyekeznek ezeket nem elkövetni - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását