2024. május 14. - Bonifác

Megkezdték a kitelepítést

Megkezdték kedden 9 óra előtt Budapest IX. kerületében annak a körzetnek a kiürítését, ahol kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor.
2008. július 29. kedd 09:40 - Hírextra
A rendőrség hangosbeszélőkön értesíti a lakókat arról, hogy merre tudják elhagyni a területet. Az akcióban 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt. Délelőtt fél 10-kor lezárják a környékbeli utakat, gépkocsival csak a körzetből kifelé lehet közlekedni.

Bánsághi Tamás, Ferencváros alpolgármestere az MTI-vel közölte: a kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, ebből mintegy kétezren 60 éven felüliek.
A tűzszerészek már megérkeztek a helyszínre, de a bomba hatástalanításához csak a kiürítés befejezése után kezdenek hozzá.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Bencze József országos rendőrfőkapitány és Tatár Attila katasztrófavédelmi főigazgató a délelőtt folyamán a helyszínen tájékozódik a kiürítésről, valamint a műveleti irányítási pont munkájáról.

Környékbeliek az MTI-nek a helyszínen azt mondták, a televíziók híradóiból és a rádiókból értesültek a kiürítésről, az önkormányzattól hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak.
A Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében hétfőn talált bombát éjszaka szigorúan őrizték.

A kerületi védelmi bizottság késő éjjel befejeződött ülésén kidolgozott terv értelmében egy kilométeres körzetben minden utat lezárnak. A rendőrség közlése szerint a kiürítés a Ferenc körút Boráros tér felőli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassay út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti.

A körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti. Ugyanakkor a Mester utcai rendelő kedden nem fogad beteget, zárva tart. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el. A járóképtelen betegeket a mentők egy napra kórházba szállítják, erre a célra 200 ágyat biztosítanak. A mentőszolgálat tíz autója segít a betegek szállításában.

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatti általános iskolákban befogadó helyeket alakítottak ki, ezekben 200-200 ágyat helyeznek el. A Bakáts téri általános iskola előtt jelenleg a katasztrófavédelem két teherautója parkol, az egyikből pakolják ki a tábori ágyakat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A tűzszerészek tájékoztatása szerint a terület zárása várhatóan késő estig tart. Amennyiben a robbanószerkezet hatástalanítása megtörténik és a területet hamarabb megnyitják, arról értesítik a lakosságot.

A Fővinform kedd reggeli közlése szerint a körzetben haladó járatok a lezárt terület határát érintő megállóhelyig szállítják az utasokat. A lezárt területen lévő végállomásról kifelé haladva viszont felveszik az utasokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását