2024. április 27. - Zita

Bombahelyzet:befejezték a kiürítést

Kedden délután öt órára befejezték Budapest IX. kerületében annak az egy kilométeres körzetnek a kiürítését, ahol kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. A tűzszerészek megkezdték a robbanóeszköz vizsgálatát.
2008. július 29. kedd 17:10 - Hírextra
A rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg a ferencvárosi kerületrész kiürítését, ahol mintegy 16 ezer ember lakik. Az akcióban 650 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt - tájékoztatta Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-t.
A rendőrség a környéket teljesen lezárta. A terület kiürítése miatti rendőri intézkedések során rendkívüli esemény nem történt - fűzte hozzá.

A Vaskapu utca 41. szám alatt, a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében talált robbanóeszköz hatástalanítását a tűzszerészek megkezdték.

A mintegy kéttonnás bomba egy része bebetonozódott, így a szakemberek egyelőre nem tudják, tartalmaz-e gyújtószerkezetet.

Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke szerint a bomba hatástalanítása várhatóan kora estére befejeződhet, a lakosság az éjszakát már otthonában töltheti.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatti általános iskolában már reggel megnyíltak a befogadóhelyek, délután a József Attila lakótelepen, a Lobogó utcai általános iskolát is kinyitották a kiköltöztetett emberek számára.

A Telepy utcai intézményben délután öt órakor 321 embert helyeztek el, a Bakáts téri iskolában 200-an vannak, sokan a polgári védelem által odaszállított ágyakon pihennek. A Lobogó utcai iskolában 19 ember tartózkodik. A befogadóhelyeken gyümölcslevest és pulykapörköltet osztott a Vöröskereszt.

A katasztrófavédelem helyettes szóvivője szerint az emberek megértően viselkednek, megnyugodtak, tudomásul vették a kényszerintézkedés szükségességét, elfogadták a helyzetet. Megjegyezte, a befogadóhelyekre csak regisztráció útán léphetnek be az emberek és érvényes okmányokkal kell igazolniuk személyazonosságukat.

Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a kiürített városrész peremén az utcákon sok száz ember sétálgat, a szórakozóhelyek, presszók és parkok megteltek.

A rendőrség légtérzárlatot rendelt el a terület felett, s a Dunán, a Lágymányosi hídig teljes hajózási tilalom van érvényben.

A közúti közlekedési korlátozás az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által határolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból járható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását