2024. május 4. - Mónika, Flórián

Uzsorások ellen falinaptár

Képregénnyel kívánja felhívni a figyelmet az uzsorakamattal kapcsolatos bűnözés veszélyeire a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság. A 2009-es falinaptár a veszélyeztetett térségekben lesz kifüggesztve. A megjelenített folyamatábrán ellenszenve
2008. július 10. csütörtök 15:24 - Pénzes Dávid
Az uzsorakamat illetve a szociális segélyek elvételére alapuló bűnözés célcsoportja az iskolázatlanok, vagy a nagyon alacsony iskolázottságúak köréből kerül ki, sokak közülük funkcionális analfabéták. E miatt döntött úgy a főkapitányság, hogy a felvilágosító anyagot képregény-formátumban teszik közzé. Bár a leírás nem teljesen pontos. Mert ez esetben nem lapozós, füzetszerű képregényt kell elképzeljünk, hanem egy falinaptárt.
 
Az év végéig (a tervek szerint október-novemberig) elkészülő 2009-es naptáron megjelenítendő képkockák egy folyamatábrát alkotnak majd. Középen a naptári része, körülötte pedig a színes rajzok. Ezeken mutatják be, hogyan cserkészi be a bűnöző a vétlen áldozatot. A megjelenített gonosztevő egy morózus külsejű marcona zsarnok.

Mi lesz a képen?

Szocpolos lakásvásárlás
Az elkövetők a támogatásra jogosultak nevében eljárva értéktelen, romos ingatlant vásárolnak. A papíron vásárlóként feltüntetettek csak némi készpénzt kapnak, míg a valós kiadások és a támogatás összege közti különbözetet a bűnözők teszik zsebre.
Az első kockán a kiinduló helyzet látható majd, mikor az embernek nincs pénze. Majd jön a csúnya bácsi, aki ad pénzt. Ezen a „kisegített” tud venni élelmet, meg egyéb apróságot. Aztán megint megjelenik az uzsorás, akinek az ügyfél vissza is adja. Majd megint nincs pénz, az uzsorás jön és elveszi a bankkártyát, aztán meg is fenyegeti az embert. Sőt, lehet hogy még komoly akciójelenet is látható lesz valamelyik kockán, mikor megverik a szerencsétlen embert, majd az otthonából is kiteszik a szűrét.

Dudás Péter, alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a Hírextrának elmondta, meg szeretnék jeleníteni a képregényben azokat a fontos pontokat is, amikor az ügyfél már a rendőrséghez fordulhat segítségért. Mint mondja, ez már akkor bekövetkezhet, mikor az első megkeresés után visszafizetné a pénzt. Már ez törvénytelen, természetesen a kölcsönadó részéről – teszi hozzá.

Nincs más esélyük

A gond ott van, folytatja Dudás Péter, hogy az áldozatok nagy része azért nem akar bejelentést tenni a rendőrségen, mert ha megteszi, többé nem kaphat (uzsora)kölcsönt, sőt a rokonai és baráti köre sem. Sajnos a legszegényebb réteg azért kénytelen ehhez a módszerhez fordulni, mert esélyük sincs, hogy a bankoktól kölcsönt kapjon, vagy hitelt vehessen fel. A kiszolgáltatott helyzetet pedig bűnözőcsoportok használják ki, már évek óta. Erre szeretne ellenszert találni a borsodi főkapitányság ezzel a tervvel.

Az alezredes kérdésünkre elmondta, a bűnözés csökkenését nyilvánvalóan nem garantálhatja egy ilyen akció, főleg, hogy egyelőre még az ilyen típusú ügyek nagyságrendjével sincsenek tisztában. Az nyilvánvaló, hogy létezik, de nagyon kevés azoknak a száma, akik fel is keresik a rendőrséget és feljelentőként, vagy tanúként vallomást tesznek a történtekről. A képregény célja egyértelműen a felvilágosítás. Főleg azokat szeretnék elérni, akik már belementek a kölcsönbe, de még az elején vannak. Ilyenkor az ábrák elérhetik azt a hatást, hogy időben ki tudnak szállni az egyre ördögibb körből.

Akik belekerülnek ebbe a körforgásba, sajnos nem ismerik fel időben, hogy hova vezet az első kölcsönösszeg elfogadása. Mikor meg rádöbbennek szorult helyzetükre, már késő, és csúnyán pórul járnak. Dudás Péter úgy látja, csak azok keresik meg a rendőrséget, akiket már annyira kiforgattak mindenükből, hogy nincsen veszteni valójuk. Példaként említi, hogy egy 10 ezer forintos tétel fél év alatt 400 ezer forintig úszik fel. Ha az illető 100 ezer forintot vesz fel, négy és fél éven keresztül fizethet havi 25 ezer forintot.

Minden faluban kiragasztják

A képregény ötletét a BAZ Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány karolta fel. Az alapítványnak előreláthatólag arra lesz ereje, hogy minimális példányszámban a minden faluban egy két helyen kiplakátolják. Ám az alezredes bizakodó. Mint mondja, a projektben természeténél fogva érdekelt lehet a Pénzügyi Felügyelet vagy a Szociális minisztérium, így elképzelhető, hogy velük egyeztetnek és pályáznak rá. Ha lesz rá keret, akkor orvosi rendelőkben, postákon is kiragasztják majd. A naptár grafikai munkáit a nemzetközileg is rangos SHIBA-minőségdíjat elnyerő borsodi bűnmegelőzési csoport grafikusai készítik el.

Az uzsorakamathoz kapcsolódó bűncselekmények nem csak Borsodban, de Baranyában is komoly problémát okoznak, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében pedig nemrég göngyölített fel egy ilyen típusú bűncselekmény-sorozatot a Nyíregyházi Rendőr-főkapitányság. Több megye is hadakozik az uzsorásokkal, így ha lesz rá jelentkező, akár országossá is bővülhet a faliképregény megjelenése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását