2024. május 9. - Gergely

Mit kell tenned, ha megnyered a lottó ötöst?

Sokunkat érdekel, mi történik, ha megütjük a lottóötöst. Addig még eljutunk, hogy némi szíverősítő felkortyolása után előre elköltjük a zsét. De hogyan jut végül viszkető tenyerünkbe a pénz? Kik fognak tudni róla hivatalosan? Milyen dokumentumok kellenek,
2008. július 6. vasárnap 11:59 - Pénzes Dávid
Pulzus növekszik. Szív hevesebben ver. Hajszálerek megdagadnak. Levegő fújja a kilencven műanyaggolyót. Eddig négy stimmel. Jön az ötödik szám. Lebeg a jövő. Egyszer csak minden megáll. Örökké tartó pillanat. …és bejön! Igen, megvan! Kijött az ötödik szám is! Nem álom, nem káprázat, a kezedben a tartod a szelvényt, ami több mint egymilliárdot ér. A semmiből lettél gazdag, a szerencse öt szám képében robbant be az életedbe.

Ha lottózol, biztosan végiggördült már az agyadon ez a pillanat. A nyerési sokk. Örömünnep, sör, bor, vigasság. Telefonok a rokonoknak, barátoknak, esetleg megszeppent titoktartás. Aztán kijózanodás, tervezgetés. Plazmatévé, csicsa autó, penthouse lakás, gigaház a Balatonnál, világkörüli út, befektetés, jótékonykodás.

Ez eddig tiszta, de hogy kapod meg a nyereményt? Ez bizony izgalmas kérdés. Egyszer csak lejár az álmodozások kora és el kell indítani az ügyet, meg kell szerezni a temérdek pénzt. Azt még nyilván sokan tudják, hogy van egy úgynevezett nagy nyertes vonal (06-20-933-0630), amit akkor kell felcsörgetni, ha beütött a jackpot (40 millió feletti nyereményeknél). Na, de mi van azután?

A képzelet és a valóság

Biztos jön a nagy páncélozott autó egy rakás titkosügynökkel és megáll a ház előtt. Elvisznek egy titkos útvonalon a Nagy Titkos Szerencsejáték Házba, ahol üresen kongó márvány folyosókon lépkedsz végig egészen az aranyozott kétembernyi páncélszekrényajtóig. Ugyan. A valóság természetesen prózaibb, ám nem kevésbé izgalmas.

A Hírextra megkereste Somorjai Lászlót, a Szerencsejáték Zrt. Kommunikációs igazgatóját. Elmondta, a nagy nyeremények esetében különleges titoktartást kell tartaniuk. A nyeremény bejelentését kizárólag a telefonon teheti meg a szerencsés. A telefon túloldalán lévő kolléga nem kérdezhet semmilyen személyes adatot. Ilyenkor csak azt tisztázzák, valóban az illető rendelkezik-e a nyertes szelvénnyel. Ez a szelvényen lévő azonosítókkal történik. Ezeket az azonosítókat csak a szelvény tulajdonosa és a Szerencsejáték Zrt. munkatársa ismeri.

A találkozó

Miután megtörtént a szelvény beazonosítása, a cég embere ismerteti a nyertessel a teendőit. Vagyis elmondja, hogy a nyeremény átvételéhez szükséges a nyertes szelvény, illetve egy érvényes számlaszám, ahová az összeget utalják. Ennek természetszerűleg nem feltétlenül kell egy számlaszámnak lennie, lehet akár több is. Az ügyfél fogja meghatározni melyikre, mennyit kíván elhelyezni a nyereményből, belátása szerint.

Ezután megbeszélik, hogy hol milyen formában találkozik majd a Szerencsejáték Zrt. két munkatársával. Ez Somorjai László elmondása szerint gyakorlatilag bárhol lehet. Kis túlzással a sarki kocsma is elképzelhető helyszínnek, ám erről azért a cég nagy valószínűséggel megpróbálná lebeszélni a delikvenst. Nem kell tehát mindenáron beutazni a nagyvárosba a Szerencsejáték helyi kirendeltségére, mi több feljönni a fővárosba. Ha a nyertes mondjuk egy kis falú lakója és nem kíván kimozdulni onnan, a cég emberei felkeresik ott helyben.

A találkozón még egyszer megbizonyosodnak a szelvény eredetiségéről, majd kitöltik a megfelelő papírokat. A nyeremény utalását leghamarabb a sorsolást követő keddtől számított három hét leteltével teheti meg a cég. Ha a nyertes a három hét letelte után jelentkezik, akkor ha minden rendben van, egy-két napon belül átkerül a pénz. Felvetésünkre Somorjai László cáfolta, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálat is benne lenne az átadás-átvétel lebonyolításában.

Vannak gyenge próbálkozások

Ha a sajtó közli, hogy még mindig nem jelentkezett senki a pénzért, megnövekszik az ál-nyertesek száma - mesélte a kommunikációs igazgató. Ilyenkor az a bizonyos nagy nyeremény telefon többször csörög az átlagosnál. Ám a kifinomult azonosítási módszerek miatt, nagyon könnyen kiszűrik a csalni próbálókat.

Az 500-600 milliós nyereményeknél körülbelül heti 4,2 millió darab szelvényt vásárolunk, de ez a szám felmegy 5,5 millióra, ha a tét átlépi az egymilliárd forintot. Az eddig legtöbb beérkezett szelvény 1991-ben volt: ekkor 21 millió szelvény játszott, 2003-ban mikor 5 milliárd körüli volt a nyeremény 14 milliót is meghaladta a szelvények száma.

Somorjai Lászlótól majdnem sikerült megtudni a következő heti lottószámokat is. Ám mint mondta, ezt ő már megjátszotta, így értelemszerűen nem szeretné nekünk elárulni. Megértjük. Ha nyerne, legalább tisztában van a procedúrával. Ahogy most már mi is. Jöhetnek az ikszek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását