2024. május 2. - Zsigmond

Ombudsmani beszámolók: kisebbségi jogok biztosa (2. rész)

Az MDF és az SZDSZ vezérszónoka is komoly problémaként emelte ki az oktatás területén tapasztalható szegregációt. Gusztos Péter (SZDSZ) azzal kezdte, hogy amikor Kállai Ernő átvette a hivatalt, magasan volt a mérce, mert olyan biztost váltott, aki általán
2008. május 21. szerda 22:20 - Hírextra
Hozzátette, hogy az új ombudsman még magasabbra tette a lécet, amikor azt mondta, hogy az elődjénél is rámenősebb, harcosabb stílust valósít meg.

A képviselő szerint kiemelt jelentősége van annak, hogy a kisebbségi jogok biztosához tartozik a legnagyobb lélekszámú hazai kisebbség, a cigányság ügye.

A hivatal az elmúlt években kapott egy sajátos konkurenciát, a nép ügyvédje programot, illetve létezik az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A képviselő szerint így jelentkezik is egy kis "elszívó hatás", de ez hosszú távon nem jelent hatásköri problémát.

Gusztos Péter kiemelte a kisebbségek parlamenti képviseletének kérdését. Elmondta, hogy a jelentés tartalmazza ennek egyfajta parlamenti koncepcióját is. Saját álláspontja szerint itt egy igazi dilemmával állnak szemben, mert valamennyien szeretnék megoldani ezt a kérdést.
A problémát vázolva azt mondta, hogy egyfelől jó lenne, ha az etnikumoknak parlamenti képviseletük lehetne, de komoly kérdésként merül fel, hogy a mindenkori kormány stabilitáshoz szükséges parlamenti többsége hogyan alakul, ha legkevesebb 13 de akár 20 kisebbségi képviselőt be kell illeszteni a magyar parlamenti struktúrába. Hozzátette: emellett nehéz megfelelni a kettős feltételrendszernek, hiszen igény van arra, hogy a kisebbségek képviselői a parlament teljes jogú tagjai legyenek, de eközben igény van rá, hogy könnyített feltételekkel jussanak be.

Gusztos Péter a roma kisebbség szegregációját az oktatási rendszerben a magyar társadalom egyik legsúlyosabb problémájának nevezte. Mint mondta,ennek következményeképpen olyan feszültség alakult ki a kisebbség és a többség között, amely a következő években egyre élesebbé válhat, és akár erőszakos cselekményekhez is vezethet.

Véleménye szerint a magyar parlament "meglehetősen szégyenlősen" foglalkozik ezzel a problémával. Hozzátette, hogy a gyerekek számának csökkenése és a kistelepülési iskolák bezárása még inkább növeli a szegregációt. Kitért az úgynevezett spontán szegregációra is, amikor az elszegényedő kistelepüléseken a roma gyermekek magukra maradnak az iskolákban, mert aki teheti, az elviszi gyermekét a környező települések iskoláiba.

Pettkó András, az MDF vezérszónoka arról beszélt, hogy hiányzik a kisebbségi törvény hatálya alól a 13 nemzeti és etnikai kisebbségen túl a nem magyar állampolgárok sérelmére elkövetett hátrányos megkülönböztetés, illetve a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni fellépés lehetősége.

Kitért rá, hogy a biztosi hivatal találkozik olyan diszkriminatív jelenségekkel, például az oktatás, az egészségügy és a lakhatás területén, amikor a meglévő fórumrendszer nem képes hatékony fellépésre.

A képviselő elmondta, hogy a kisebbségi jogok biztosa újjáélesztette a civil szférával való kapcsolattartást is. Üdvözölte, hogy 15 év után megalapították a második kisebbségi kerekasztalt.
A politikus kitért arra, hogy a kisebbségek országgyűlési képviseletére elkészült egy koncepció. Megjegyezte, hogy abban viszont nem állapodtak meg, hogy hogyan határozzák meg a választásra jogosultak körét. Hozzátette: a biztos foglalkozott a kisebbségi önkormányzati rendszer problémáival is, mert megfelelő védelemre van szükség a választási visszaélésekkel szemben.
Felszólalásában magasnak tartotta a tíz százalékos listaállítási küszöböt, és értelmetlennek nevezte, hogy csak azok a szervezetek állíthattak közös listát, akik már 2006-ban is közösen indultak.

Gusztos Péterhez hasonlóan kiemelte, hogy az oktatásügyben elsősorban az iskolák összevonása, bezárása és a szegregáció jelent problémát. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a nem európai uniós tagállamokban szerzett diplomák elismerése problémákat okoz. Hozzászólása végén közölte, hogy az MDF támogatja a beszámoló elfogadását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását