2024. április 20. - Tivadar

Honatyák két keréken

Járnak-e országunk döntéshozói kerékpárral? Találkoznak-e az átlagember problémáival, elvárhatjuk-e tőlük, hogy tisztában legyenek az átlagemberek – mondjuk a biciklisták – mindennapos gondjaival, vagy csak légkondicionált, hathengeres elefánt
2008. május 21. szerda 16:27 - Tálos Lőrinc
Nem egészen egy hónappal ezelőtt, a Föld napján a Critical Mass szervezőgárdája megszámolta a Parlament Margit híd felőli kapujánál azokat a képviselőket, akik biciklivel érkeztek a munkába. Az eredményt megtekinthetik itt. Annyit azért elárulok, hogy a kapott szám kísérteties hasonlóságot mutat a Monty Python csoport teveszámlálója által feljegyzettekkel. Második körben két versenyzőnek, Gusztos Péternek (SZDSZ) és Katona Kálmánnak (MDF) sikerült félretenni a tekintélyt parancsoló szolgálati benzinfalót és biciklivel érkezni az Országház elé. Mindkettőjüket megkerestük és feltettük a kínos kérdést: Ha nincsen kampány, akkor is járnak biciklivel?

Gusztos Péter: Egy pár héttel ezelőtt fel is szólaltam napirenden a Parlamentben, amikor elindult ez a kampány és meg is kértem a képviselőket, hogy csatlakozzunk hozzá minél többen. Két dolog miatt, egyrészt, mert fontosnak tartom, hogy a közszereplők is részt vegyenek a kampányban, ezúton is jelezve, hogy egy fontos ügyről van szó. A másik magyarázat ennél kézenfekvőbb. Nekem nem jelentett akkora problémát eleget tenni a felhívásnak, mert amúgy használom közlekedésre a kerékpárt. Mind a városban, mind Budapest és Dunakeszi között.

Első alkalom volt, hogy két keréken érkezett az Országházba, vagy volt már rá precedens, netán rendszeresnek nevezhetjük, hogy otthon hagyja az autót?

Azt azért tudni kell, hogy bár a kampányt a Parlament épületéhez vitték, de ha egy képviselő biciklivel akar jönni munkába – ami nálam elő szokott néha fordulni – akkor a képviselői irodaházhoz, tehát nem fizikailag az Országházhoz érdemes érkeznie, mert itt lehet elhelyezni a biciklit. Illetve létezik egy olyan praktikus megfontolás is, hogy ha az ember kerekezik 20 kilométert – mondjuk Dunakesziről, ahogy én is – akkor mielőtt bemenne a Parlamentbe szeretne lezuhanyozni és ezt az irodaházban tudja megoldani. Tehát igen, előfordult már, de a képviselői irodaházhoz szoktam érkezni, ahol leteszem a biciklit, lezuhanyozok és a Parlamentbe már gyalog megyek át, ami a Duna-parton három perc.

Akkor ezúttal a kampány kedvéért érkezett nyeregben az Ország házához?

Igen, de jellemző, hogy bent volt a kerékpárom az irodaházban.

Az irodaházig viszont autóval ment?

Monty Python Repülő Cirkusza: Teveszámlálás
Riporter: Jó estét! Ma megtudjuk, mi is az a teveszámlálás! Hello!
Teveszámláló: Hello, Peter!
Riporter: Ön tulajdonképpen, mivel is foglalkozik?
Teveszámláló: Nos, tevéket számolok. Figyelek, és ha meglátok egy tevét, akkor azt felírom a teveszámláló füzetembe.
Riporter: Jó. És eddig hány tevét számolt meg?
Teveszámláló: Eddig a percig Peter, megszámoltam nagyjából… majdnem… majdnem egyet!
Riporter: Majdnem egyet?
Teveszámláló: Azt is mondhatnánk, hogy egyet sem.
Az irodaházig, időjárástól függően hol autóval, hol kerékpárral szoktam járni. Most bent volt a kerékpárom az irodaházban, tehát odáig autóval jöttem. De mondom még egyszer, nekem általában ott van a biciklim, mert a városban szeretek kerékpárral közlekedni. És nem egyszer, nem kétszer jöttem már az irodaházba kerékpárral. Van, amikor végig kerékpárral jövök vagy éppen megyek haza onnét és van amikor elővárosi vonattal. Szerencsére már mindegyiken van kerékpáros vagon. A felhívás úgy szólt, hogy a Parlamentbe is kerékpáron érkezzünk, ezzel jelezve a támogatásunkat. Azt hiszem, hogy én ennek hitelesen tudtam eleget tenni, mert tényleg járok kerékpárral, de tény, hogy a Parlamenthez, konkrétan az épülethez nem szoktam biciklivel érkezni, csak az irodaházhoz. Hozzáteszem a bringások ezt meg tudják érteni, mert ezt a kerékpáromat én jobban féltem annál, mint hogy bárhol elől hagyjam.

Lopták már el?

Nem, de azt konkrétan tudom, hogy képviselői irodaház mellől loptak már el biciklit. Én nagyon szeretem ezt a kerékpárt ezért be szoktam hozni az irodaházba. Vagy a folyosón, vagy az udvaron szokott lenni, mert jobban fájna a szívemnek, ha ellopnák, mint ha az autómat összetörnék.

Tudtommal összesen hat kerékpártároló-hely van a Parlamentnél, miközben 386 képviselő…

Hát igen! De én továbbmennék, ahhoz, hogy az Országgyűlés kerékpáros-barát munkahely legyen – és ne felejtkezzünk el az apparátusról sem – leginkább azon múlik a kerékpártárolókon kívül, hogy megoldott legyen a tisztálkodási lehetőség. Jelenleg, csak a képviselői irodaházban, a Köztársasági Őrezred öltözőjében lehet lefürdeni, és ezt jellemzően nem is tudják a képviselők.

A másik negyed százaléknyi országgyűlési képviselőnek is nekiszegeztük a kérdést: Szokott-e biciklivel járni az ország házába átlagos napokon is?

Katona Kálmán: A válasz: Igen. Nem emiatt az akció miatt ültem kerékpárra, de azt nem tagadom, hogy miután kaptam egy levelet, hogy ezen a napon így fejezzük ki támogatásunkat, figyeltem rá. Máskor akkor járok kerékpárral, amikor nem kell nagyon öltönyben lenni és sietni. Én Pestújhelyen lakom, ami Zugló mellett van, tehát ha átkerekeztem Zuglón onnan végig kerékpárutam van. Van egy táskám is, amit rá tudok akasztani a csomagtartóra, tehát nem kell bajlódni azzal, hogy rákötözgetem az iratokat, ma már odáig fejlődött a technika, hogy lehet ilyen táskát kapni, ami kimondottan rákattintható a biciklire, és nem ázik be, ha esik az eső.

Milyen nehézségei vannak biciklivel járni a Parlamentbe? Úgy tudom összesen hat kerékpártároló van a 386 képviselőre…

Ennél is rosszabb a helyzet. Pár napja még azt kellett volna mondanom, hogy egy sincsen a fehér háznál, mára felállítottak néhányat. Általában nincsenek kerékpártározók. Minap a Magyar Tudományos Akadémián voltam, ami a megújuló energia és a klímastratégia egyik fellegvára, ennek ellenére egy sincsen ott, pedig az akadémikusok sem száz évesek. Kevés a bicikliút is, Budapesten csak a nagyon rutinosak tudnak biciklivel munkába járni. Több kellene belőlük, ez az igazság. A másik, hogy a nem biciklis autósok enyhén szólva udvariatlanok. Főleg amikor bicikliút keresztez főútvonalat, akkor nagyon vigyázni kellene a biciklisekre, ez jellemzően nem történik meg, így az ember magára vigyáz.

Lopták már el, a biciklijét?

Igen, a „Bringázz a munkába!” napján lopták el a kerékpáromat, a képviselői irodaház elől. A Köztársasági Őrezred embereitől tíz méterre. Most esett meg először, hogy amikor mentem ki, a kerékpár nem volt meg, csak a kulcs a zsebemben, meg a lámpa a táskámban. Ennyi maradt a biciklimből. A főváros évtizede igéri, hogy afontosabb csomópontokban lesz őrzött bicikliparkoló, de egy sincs.

Aktívan a Kerékpáros Magyarország Programban
2008. április 22-én a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) második alkalommal hirdette meg a Kerékpáros Magyarország Program keretében a „Bringázz a munkába!” akciót. Az országos akció első félidejében már most több mint 5300 egyéni és közel 700 csapat regisztrált a programra! Ez idő alatt a kerékpárosok majd 380.000 km-t tettek meg, amivel kb. 140.000 kg CO2 kibocsátást spóroltak meg környezetünknek, és ezzel kb. 15.000.000-val több kalóriát égettek el, mintha autóval mentek volna.

„Bringázz a munkába!”

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az életmód és a környezet pozitív változásainak támogatása érdekében – a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Egészségügyi Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen 2007-ben dolgozta ki a „Kerékpáros Magyarország Programot”, hiszen a kerékpározás egyaránt értelmezhető a közlekedés, a környezetvédelem és az egészségmegőrzés hatékony eszközeként is.

A Kerékpáros Magyarország Program akcióinak köszönhetően egyre több munkáltató és munkavállaló érzi saját ügyének a kerékpárosbarát szemlélet terjesztését. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kerékpározás nemcsak egyszerű közlekedési forma, hanem életstílus, amely része az egészséges életmódnak és a környezettudatos magatartásnak is.

A hátralévő 3 hétben is még érdemes benevezni a versenyre, hiszen a résztvevők – azon kívül, hogy védik egészségüket – értékes nyereményeket nyerhetnek. Az akció május 31-ig tart, ez időszak alatt kell az egyéni vagy csapatversenyzőknek vállalniuk, hogy legalább 10 alkalommal kerékpárral mennek be munkahelyükre. Regisztrálni a www.bringazzmunkaba.hu honlapon lehet.

Forrás: gkm.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását