2024. május 2. - Zsigmond

Gusztos Péter az egyházak finanszírozásáról

Az állam és az egyházak kapcsolatának meghatározó eleme az, hogy az állam hogyan szabályozza az egyházaknak a költségvetésből való részesedését. A rendszerváltás óta ez a kérdés folyamatosan vita tárgyát képezi.
2008. május 13. kedd 14:30 - Hírextra
Meggyőződésünk az, hogy az állam és az egyházak szétválasztásának alkotmányos elvét az szolgálja leginkább, ha a kormányzat arra törekszik, hogy az egyházak anyagilag is függetlenek legyenek az államtól, amelynek következtében az egyházak autonómiája erősödik. Ennek a függetlenségnek, az autonómiának a kibontakozását egy olyan finanszírozási rendszer segíti elő legjobban, amelyben az adófizetők személyes döntési lehetősége széleskörűen biztosított. A Szabad Demokraták Szövetsége 1990 óta következetesen ezt az álláspontot képviseli.

Különösen fontosnak tartjuk a személyi jövedelemadó bevallások és az 1%-os adófelajánlások időszakában erre a kérdésre ráirányítani a figyelmet, és hangsúlyozni, hogy változatlanul az a törekvésünk, hogy az egyházak, és ugyanúgy a civil szervezetek finanszírozásában bővüljön az adófizetők személyes döntési lehetősége. Az elmúlt nyáron kötött koalíciós megállapodásban szerepelt az is, hogy az egyházfinanszírozás szabályozása ebben az irányban fog fejlődni. Az ősz folyamán önálló indítványt terjesztettünk elő, melyben azt javasoltuk, hogy az adózók a személyi jövedelemadójuknak ne csak 1, hanem 3%-át ajánlhassák fel az általuk támogatni kívánt egyháznak, illetve dönthessenek arról is, hogy a felajánlható százalékokat hogyan osztják meg a különböző szervezetek között.

Mindezek alapján kérdezem a Miniszter Urat:

a) Milyen lépések történtek az elmúlt egy évben annak érdekében, hogy az egyházak és a civil szervezetek finanszírozásában az adófizetők személyes döntési lehetősége növekedjen?

b) Vannak-e konkrét tervek arra nézve, hogy az egyházak finanszírozása olyan irányban fejlődjön, amely az egyházaknak az államtól való függetlenségét, az egyházak autonómiáját erősítik?

c) Készül-e átfogó koncepció az egyházak és a civil szervezetek finanszírozását felölelő teljes joganyag felülvizsgálatára nézve?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2008. május 13.

Gusztos Péter
SZDSZ
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását