2024. május 10. - Ármin, Pálma

Csapody: az SZDSZ fizetett

Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő szerint a június 7-i pártelnök-választásáig az SZDSZ fizetett, bérbe vett ellenzéki - a politikus erről szerdai budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
2008. május 21. szerda 13:29 - Hírextra
Az MDF politikusa szerint nem is alakulhat ki ellenzéki szolidaritás a valódi parlamenti ellenzékkel, amíg a koalícióból kilépett SZDSZ nem hívja vissza a legalább 118 delegáltját az állami részvénytársaságokból, intézményekből, felügyelőbizottságokból és igazgatótanácsokból.
Az SZDSZ-nek le kell vonnia a koalícióból történt kilépés minden konzekvenciáját, beleértve a lemondást az eddigi előnyökről - hangsúlyozta.

Csapody Miklós információi szerint a koalíciós delegált listákat többször is átnézték, ám a felszabadítandó helyekre hiába érkeznek újabb szocialista pályázók önéletrajzai, az illetékesek türelmüket kérik, mivel a szabad demokrata tisztségviselők a helyükön maradtak.

A politikus értékelése szerint amennyiben június 7-én Kóka János győz a liberálisok tisztújító közgyűlésén, akkor marad "a fizetett ellenzékiség". Amennyiben pedig Fodor Gábor lesz az elnök, akkor vagy újrakötik a koalíciót, vagy "más oldalazó megoldást keresnek".

Kérdésre válaszolva Csapody Miklós úgy vélte, hogy a kormánykvóta alapján delegáltak esetében a politika felülírja az állami társaságok szervezeti és működési szabályzatát, amely a közgyűlésekre bízza a tisztújítást. Mint mondta, magának az SZDSZ-nek kell megtenni ezt a lépést, mivel annyiban megérti a delegáltak helyzetét, hogy sok, egyébként kiváló szakembernek kellene lemondani posztjáról.

Csapody Miklós szerint egy ilyen szabad demokrata lépés valamit megtartana abból a maradék közbizalomból, amit a lakosság táplál a parlamenti politizálás iránt.

A képviselő fölidézte, hogy korábban ő terjesztett elő háromféle megoldást a helyzetre: vagy az SZDSZ delegáltjai mennek el, vagy az ellenzék is helyet kap ezekben a testületekben, illetve ha egyikre sincs lehetőség, akkor a szabad demokraták megválnak több parlamenti bizottsági tisztségüktől, és nem az ellenzéki kvótát terhelik azokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását