2024. május 2. - Zsigmond

Vita Oros jövőjéről

Csaknem négyórás vita alakult ki az orosi településrész leválásáról döntő április 27-ei népszavazással kapcsolatban a nyíregyházi önkormányzat képviselő-testületének hétfői ülésén, pedig a politikai oldalak egységesek voltak abban, hogy tiszteletben tartj
2008. március 31. hétfő 20:39 - Hírextra

A heves szócsatát az váltotta ki, hogy a várost vezető, az MSZP, az SZDSZ és független képviselők alkotta koalíció szerint a leválást előkészítő bizottság "egyoldalú, csak a településrész önállóságának előnyeit hangsúlyozó anyagot" készített a szavazást megelőző lakossági fórumokra, s "elhallgatta" a hátrányokat.

A közgyűlési többség ezért képviselő-testületi állásfoglalást akart, hogy - mint azt Csabai Lászlóné polgármester (MSZP) hangsúlyozta - az érintett lakók döntésük meghozatala előtt korrekt módon tájékozódhassanak a településrész leválásának előnyeiről és hátrányairól.

A Fidesz és a KDNP ellenzéki frakciója szerette volna a napirendről levenni az állásfoglalás kialakítását, mondván, a bizottságok 90 százaléka nem tárgyalta az előterjesztést, majd rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte az ügyben, mert az előkészítő bizottság elnökét - állította Vinnai Győző frakcióvezető - nem hívták meg a mostani közgyűlésre.

A tanácskozáson kiderült, hogy a bizottságok zöme már megtárgyalta az előterjesztést, később Csabai Lászlóné felolvasta a leválást kezdeményező elékészítő bizottság vezetőjének levelét, amelyben kimentette magát, jelezve, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt maradt távol az ülésről.

A vita közben a Fidesz-KDNP-frakció képviselője, Hajzer László bejelentette: kikapcsolják a szavazógépeiket, hogy határozatképtelenné tegyék az ülést, tekintettel arra, hogy a várost vezető koalíció képviselői nincsenek kellő számban jelen. Csabai Lászlóné ekkor szünetet rendelt el, amely alatt a hiányzó helyi képviselők megérkeztek, s folytatódhatott a tanácskozás, amelynek folyamán a Fidesz-KDNP képviselői sem kapcsolta ki a szavazógépeket.

Végül az MSZP, az SZDSZ és a függetlenek alkotta többség elfogadta, hogy a lakossági fórumokon az önkormányzat vezetői a leválás hátrányairól is tájékoztatják majd a szavazókat, hogy minden információ rendelkezésükre álljon döntésük meghozatalához.

A valamikori Oros több részletben, 1978. december 31-ei hatállyal egyesült Nyíregyházával, s az ott lakók közül 1.700-an kezdeményezték, hogy 2010-től ismét önállóvá legyen a község, ahol most 7.536 élnek.

A leválást ellenzők egy csoportja - mint azt az MTI-vel közölték - vitatja a népszavazás kiírásának törvényességét, mert azt nem Oros teljes területére írták ki, több volt településrészt kihagyták, s az új területről az előkészítő bizottság és az önkormányzat szerintük nem kötött hivatalos megállapodást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását