2024. április 29. - Péter

Népszavazás áprilisban

Népszavazást tartanak Nyíregyháza és Oros szétválásáról április 27-én, amikor mintegy hatezer választó dönt majd arról, újra önálló község legyen-e a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyhez csatolt jelenlegi városrész - közölte a Nyíregyházi Polgármester
2008. január 22. kedd 08:54 - Hírextra

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint ötven százaléka leadja voksát, s Oros úgy válhat ismét önálló településsé, ha a többség igennel szavaz a feltett kérdésre - mondta Szemán Sándor.

A nyíregyházi jegyző tájékoztatása szerint a népszavazást a városrészben lakók több mint 28 százaléka kezdeményezte, 1.769-en látták el névjegyükkel az aláírásgyűjtési íveket, s a helyi választási bizottság 1.700 aláírást hitelesített.

Szemán Sándor megjegyezte: a népszavazást a régi orosi "ófalu", valamint a 41-es számú főútvonal melletti területre kezdeményezték, amit a nyíregyházi önkormányzat képviselő-testülete a népszavazás kiírásával elfogadott.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nyíregyházi 20. számú települési önkormányzati képviselői egyéni választókerületben élőknek kell majd voksolniuk Oros önállóságának kérdésében április 27-én.
Orost több részletben, az 1960-as évek végén előbb a borbányai, majd 1977-ben az Ilona-, Igrice- és a Világos-tanyai, valamint a kőlaposi, végül 1979-ben pedig az "ófalut" a nyírjesi és a nagyszállási településrésszel együtt csatolták Nyíregyházához.

Az "ófalu" kivételével a többi településrész nem akar leválni Nyíregyházáról, ezért a népszavazási kezdeményezés nem is érinti a területeken élőket.

Szemán Sándor elmondta még, hogy ha az orosiak igent mondanak az önállósodásra, akkor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium előterjesztési javaslata alapján a köztársasági elnök dönt a község megalakításáról.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását