2024. április 19. - Emma

Pest megye önálló szeretne lenni

A Közép-magyarországi Régióból kiválva, önálló közigazgatási egységként kíván működni Pest megye - közölte pénteken az MTI-vel a Pest Megyei Önkormányzat vezetője, aki a megye 187 önkormányzata "döntő többségének" álláspontjára alapozta kijelentését.
2008. január 4. péntek 14:09 - Hírextra

Szűcs Lajos elmondta, hogy a megyei közgyűlés azért fordult a kiválás esetleges szándéka iránt érdeklődő kérdéssel a polgármesterekhez, mert a Budapest és a megye alkotta régióban az EU-s források elosztásánál a megye rendre rosszul jár.

A pénzekhez a régió GDP-arányának megfelelően lehet hozzáférni, e szerint azonban a gazdaságilag fejlettebb Budapest lerontja az elmaradottabb megye esélyeit. Önálló közigazgatási egységként 2013-ig az évi 40 milliárd helyett évi 80 milliárd forint áramolhatna ide, ami a megyében élő lakosonként évente 31 ezer forintnyi többletet jelentene. A kényszerű együttesből adódó, csupán ez évi 40 milliárdnyi kieső forrásból például a megye településeinek valamennyi útját aszfaltozni lehetne - tette hozzá.

A régiónak juttatott források elosztásánál is eleve rendszeresen hátrányt szenved a megye. Holott az 1,6 milliós Budapesttől az 1,3 millió lakosú megye az itt élők számát tekintve alig marad el. Amíg a főváros lélekszáma folyamatosan csökken, addig a megyében éppen hogy növekszik, ezzel pedig az infrastruktúra fejlesztése képtelen lépést tartani - utalt rá az elnök.

Jellemző, hogy a következő évekre a régió útfejlesztésére szánt 40 milliárd forintból Budapest 1.200 kilométernyi úthálózatára 35 milliárdot különítettek el, amíg a megye lestrapált, 2.500 kilométernyi közútjára csupán ötmilliárd forintnyi a keret. E hátrányos megkülönböztetés elfogadhatatlan - hangsúlyozta.

Pest megyében a nagykőrösi tanyavilágban sok helyen a villany is hiányzik, a Tápió vidékén nem épült még ki a csatornarendszer, a hátrányos helyzetű Ipoly mentén nincs elég munkahely. Sok pénzre lenne szükség az itt élő több tízezernyi ember helyzetének megváltoztatására - emelte ki Szűcs Lajos, aki szerint "ugyanakkor Budapest 100 milliárdokat herdál el olyan presztízsberuházásokra, mint az új kormányzati negyed vagy a 4-es metró építése, amely a kimutatás szerint egyébként is legfeljebb 0,5 százalékkal csökkenti majd az autóforgalmat, mert eleve hiányoznak a hozzá csatlakozó P+R parkolók."

Eddig a megyei települések önkormányzatainak 60 százaléka jelentkezett vissza az önállósulást firtató kérdésre válaszolva. A települések 58 százaléka - politikai hovatartozásra való tekintet nélkül - a különválás mellett állt ki.

Ezért a megye vezetésével közösen hamarosan eldöntik, hogy mindenütt helyi népszavazást írjanak-e ki, vagy a parlamenthez forduljanak, kérve, járuljon hozzá, hogy 2013 után Pest megye önálló lehessen - mondta Szűcs Lajos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását