2024. április 27. - Zita

Navracsics „gárdázott” és „kordonozott” Fialánál

Fiala János ma reggeli Kelj fel Jancsijában a Pont FM 88.1-en több telefonon „érkező” vendéggel is beszélgetett, amelyek közül érdemes külön kiemelni a Navracsics Tiborral (a Fidesz frakcióvezetője), illetve a Tímár Zoltánnal készült interjút
2008. február 13. szerda 14:06 - Pór Károly

Navracsics a kormányról, Gárdáról, kordonról

Navracsics Tibor elsők között a Fidesz korábbi egészségügyi reformterveiről, majd az államgépezet működési mechanizmusáról kezdett el beszélni, és immáron nem először a kormány körüli káoszról alkotott véleményét fejtette ki, melynek tipikus jelét adja szerinte Draskovics Tibor igazságügyi miniszterré történő kinevezése. „Draskovics Tibor eddig szinte minden poszton megbukott. Én azt látom, hogy Draskovics tud valamit Gyurcsány Ferencről, ami miatt teljesítménye alapján nem bukhat ki. Ahogy kiszivárgó hírek alapján hallottam teljes a káosz a közigazgatásban” – mondta a frakcióvezető.

A Magyar Gárda, mint napjaink slágertémája – lassan az államháztartási hiánynál is fontosabb témává válik… - sem maradhatott ki a beszélgetésből. Navracsics ezúttal is hozta az ezzel kapcsolatos fideszes közhelyet: „Ha a jogszabályokat megsérti, akkor be kell tiltani, arra vannak az igazságszolgáltatás szervei, hogy figyeljék az alkotmányos renden belül működő szervezeteket. Ha a Magyar Gárda ezen kívül van, akkor tiltsák be, ha nem akkor pedig működjön.” – Jó (vagy éppen rossz?) szokás szerint arra ezúttal is nagyon ügyelt a Fidesz politikusa, hogy értékítélet nélkül beszéljen a Gárdáról, tehát még véletlenül sem hagyta el a száját olyan mondat, hogy „nem értünk egyet az egyesület bizonyos megnyilvánulásaival”; „ellenezzük azokat a felvonulásokat, melyek feszültséget szülhetnek az emberek között”. Csak a szokásos formát hozta: mi a rend pártján állunk. Rendben van, de a választók arra is kíváncsiak (jobbról, balról egyaránt), hogy a Magyar Gárda által képviseltekkel mennyire azonosul a Fidesz (ezt szerintem a gárdisták is szeretnék tudni), márpedig ezt a kérdést általában látványosan kerülgeti a párt.

Érdekes kérdés volt az is, amikor az egyik betelefonáló azt vetette fel, hogy van-e összefüggés az egy évvel ezelőtti fideszes képviselők által elkövetett, és a hétfői (az egészségügyi reformról való szavazás utáni) tüntetők által véghezvitt kordonbontás között. Navracsics természetesen megjegyezte, hogy a két eset teljesen különbözik egymástól. (Igen szerintem is különbözik: akkor mindenféle következmények nélkül a politikusok megtehették azt  - egy hatóság által fölállított kordon elbontását -, amiért hétfőn a tüntetők könnygázt kaptak cserébe! Éljen az egyenlőség, éljen a demokrácia! a szerk)

Navracsics ezt követően néhány szóban beszélt még az egészségbiztosítási reformról, illetve az azzal kapcsolatban kezdeményezett törvénymegerősítő népszavazásról is.

Takácstalan minisztérium

A Fidesz frakcióvezetőjét Tímár Zoltán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője követte. Tímár elmondta, hogy Takács Albert miniszter menesztése mindenkit nagyon meglepett, de a miniszter és a stábja túltette magát rajta (ezt azért egy nappal a történtek után erősen kétségbe vonható…). A szóvivő elmondta, hogy a minisztérium szakmai munkáját nem befolyásolhatja a váltás, mert a mindennapi munkát nem hatja át ilyen mértékben a politika. Tímár válaszolt arra a kritikára, miszerint Takács Albert túlságosan jogtudós, és kevésbé gyakorlatias szakember volt, és ez vezetett a leváltásához: „Ezt azért nem tartom igaznak, mert a jogalkotás és a rendészeti tevékenyég teljesen más feladat.”

A beszélgetés végén Tímár még az esztergomi rendőr tragédiájára is kitért, és cáfolta azokat a vádakat, miszerint a határőrből lett rendőr szakmai alkalmatlansága vezetett volna a tragédiához. Arra utalt a szóvivő, hogy ez a bulvár média fantazmagóriája. Ebben neki alighanem igaza van, az viszont tény, hogy a rendőrök szakmai hibát követtek el azzal, hogy nem mérték fel kellően a terepet, ugyanis a szomszédok tudták azt, hogy a Fiala által csak állatnak titulált elkövetőnek fegyvere van. Az eset után egyébként Takács Albert személyesen fejezte ki részvétét az elhunyt rendőr családjának. Takácsnak alighanem ez volt az utolsó, miniszterként tett megnyilvánulása.

A műsor szerkesztett változatát hajnali fél egy és két óra között hallgathatják meg a Pont FM 88.1-en.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. február 13. 17:16
Navracsics Fiala műsorában unalmas volt. Csak az eddig hallott fideszes közhelyeket hallhattuk. Úgy tapasztalom, hogy nincs közöttük egyetlen politikus sem, aki eredeti módon, saját hangján, tényszerűen szólalna meg. Kár.
Egy dolog azonban figyelemre méltó volt: Navracsics a törvénytelenség elleni törvénytelen fellépést nem tartja törvénytelennek.(!)
Fiala Navracsics közbenjárását kérte egy közeljövőbeni Orbán-megjelenés érdekében, amikoris a hallgatók kérdéseket tehetnének fel a pártelnöknek. Jót nevettem.

Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását