2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Emlékhét Bergmannak

A milánói Strehler-színház adott otthont az elmúlt héten annak a rendezvény-sorozatnak, amellyel a tavaly elhunyt Ingmar Bergman emléke előtt a tisztelegtek. A rendezvény keretében filmeket, színdarabokat mutattak be, kiállítás nyílt és több beszélgetést
2008. április 13. vasárnap 15:41 - Hírextra
A meghívottak között volt Bergman kedvenc színésznőinek egyike, Bibi Andersson, A hetedik pecsét, A nap vége, a Persona és Szenvedély egykori főszereplője.

A 73 évesen is vonzó Andersson összesen 13 Bergman-filmben játszott. Először egy reklámsorozatban szerepelt, amelyben egy hercegnőt személyesített meg és egy ifjúval váltott csók után a Bris szappant dicsérte. A rendező, aki anyagi problémák miatt vállalta ezt a munkát, ugyanolyan profizmussal alkotta meg ezt is, mint nagy filmjeit, persze életműben legfeljebb kuriózumként szerepelhet a sok klasszikus között. Bibi felidézte a későbbi forgatásokat Farö szigetén, ahol úgy éltek, mintha kolostorban lettek volna. Nem voltak társasági összejövetelek, kilengések, Bergman este korán aludni küldte a stábot, hogy másnap formában legyenek.

A rendező szerette a nőket, Andersson szerint Ingmar "akarta, hogy beleszeressenek". Ő is együtt élt vele két évig, de ma sem tudja, hogy igazán szerette-e vagy csak a hírnév vonzotta. - "Erős, karizmatikus férfi volt. Most, hogy elolvastam a könyveit, rájöttem, hogy bölcsebb volt, mint hittem. Sok barátnője volt, de ezek a nők érdekes módon nem gyűlölték egymást, sőt, voltak, akik barátnőkké lettek" - nyilatkozta Andersson a La Repubblica című olasz napilapnak, felidézve azt a pillanatot, amikor először megjelent Bergman forgatásán, a rendező akkori kedvenc színésznője, Harriet Andersson csak annyit mondott: "Ő a következő". Nincsen benne féltékenység akkor sem, amikor arról beszél, hogy Liv Ullman volt az utolsó, aki még életben láthatta Bergmant
Bibinek sokszor feltették már azt a kérdést, hogy volt-e a rendezőnek valami különleges módszere a munkában: "Nem tudom, volt-e egyáltalán módszere. Egyszerűen nagyon közel állt a színészhez, nem avatkozott bele a munkájába, de megfogta a kezét, és felkísérte a színpadra" - mondta. A színésznő egyúttal emlékeztetett arra is, hogy Bergman megítélése gyakorta változott a múltban: sokan gyűlölték, mert filmjeivel provokált, de amikor látták, hogy mennyire figyel rá a világ, tisztelni kezdték. "Volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, senkinek sem számít, most azonban már elmondhatom, hogy +szent és sérthetetlen+ lett, mítosz és emlékmű" - mondta Bibi Andersson.
Bergman egykori kedvese most Anders Nilsson Stockholmi mesék című filmjében szerepel. Az alkotást, amely az emberi kapcsolatok mélységeit tárja fel, a színésznő "veszélyesnek" minősíti.

Régi filmjeiből szívesen emlékszik a Personára, amely főleg azért volt különösen nehéz feladat, mert szinte egyedül kellett végigbeszélnie a filmet a szerepe szerint némaságba menekülő Liv Ullman partnereként. A legjobban azonban 1957-ben forgatott A nap végét szereti, amelyben egy cserfes autostoppos lány, és a főszereplő öreg professzor hajdani szerelmének kettős szerepét alakította. Az idő múlását is érzékeli rajta. Annak idején a film elkészülte után hét évvel nézte meg újra, és akkor az volt a véleménye, hogy annak ellenére, hogy fiatal volt, mindössze 22 éves, túlságosan törekedett arra, hogy "eljátssza a fiatalt". Ha manapság újra előveszi, azt mondja: "Milyen szép, milyen fiatal voltam".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását