2024. április 25. - Márk

Fliegeauf Wiesbadenben

Fliegauf Benedek a díszvendég a Wiesbadenben zajló nemzetközi filmfesztiválon. A kortárs közép- és kelet-európai filmművészetre koncentráló, immár hagyományos filmes seregszemle - első ízben a fesztivál történetében - különprogram keretében mutatja be a f
2008. április 13. vasárnap 15:05 - Hírextra
Fliegauf Benedek az MTI-nek adott vasárnapi nyilatkozatában ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy pályája szempontjából már eddig is rendkívül sokat jelentett Németország. Utalt arra, hogy Rengeteg című filmjének világpremierje évekkel ezelőtt a Berlinalén volt, s Wolfgang Studte díjat nyert. Következő filmjét, a Dealert szintén a Berlinalén mutatták be először, és ugyancsak díjat nyert.

Ettől kezdve a német állam rendkívül sokrétű támogatásban részesítette. Egyebek között ösztöndíjat is kapott, s ennek révén egy évig Berlinben élt és dolgozott. "Nemzetközi pályafutásom vitathatatlanul a német fővárosban kezdődött, és az sem véletlen hogy következő filmem, a Womb (Anyaméh)) finanszírozása ugyancsak német többségű lesz" - jelentette ki a magyar rendező.
Fliegauf Benedek nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a jelenleg zajló wiesbadeni fesztivál Portré elnevezésű különprogramjában mutatja be eddigi munkásságát. "Harminchárom éves vagyok, szerencsémnek és kitartásomnak köszönhetően eddig három nagyjátékfilmet készítettem. Az hogy máris egy filmfesztivál díszvendége lettem, és összes filmemet levetítik különös érzés. A kellemes fajtából" - jelentette ki.

Fliegauf Benedek egyébként régi ismerősként tért vissza a hesseni fővárosba. 2004-ben Wiesbadenben a Dealerrel elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat. "Most viszont az egész eddigi életművem levetítésre kerül. Mégpedig 5 kisjáték film, egy dokumentum film, és a három nagyjátékfilm, a Rengeteg, a Dealer és a Tejút. A Tejút - amely szakértők szerint a képzőművészeti alkotás és a film határán mozog - Arany Leopárd-díjat kapott a tavaly augusztusi 60. locarnói filmfesztiválon. Mindezzel kapcsolatban Fliegauf annyit mondott: az eddig alkotások közül "a Tejút című filmem áll szívemhez a legközelebb."

Azzal kapcsolatban pedig, hogy idén májusban Womb című filmtervével első magyarként vehet részt a cannes-i filmfesztivál projektfejlesztő műhelyének munkájában, a rendező - aki egy személyben író, látványtervező és sounddesigner is - az MTI-nek kijelentette: A cannes-i szereplésnek elsősorban filmdiplomáciai jelentősége, reprezentációs értéke van, hiszen a produceri konstrukció és a költségvetés nagyjából-egészében mar összeállt. "Ősszel forgatunk. A Womb szerelmes film lesz, igazi love story, s mint ilyen, első a pályafutásom során".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását