2024. április 29. - Péter

Claudia Cardinale 70 éves

Április 15-én lesz hetven éves Claudia Cardinale olasz filmszínésznő. Claude Josephine Rose Cardinale Tuniszban született szicíliai apa és francia származású anya negyedik gyermekeként. 1957-ben elnyerte a legszebb olasz lány Tuniszban címet, s ezzel egy
2008. április 13. vasárnap 13:20 - Hírextra
Itt filmes ajánlatot kapott, amit először visszautasított, végül mégis aláírta a kemény feltételeket tartalmazó szerződést: eszerint nem mehet férjhez, nem hízhat meg, nem vágathatja le derékig érő haját. (A kontraktusnak komoly következményei is voltak: 17 évesen megerőszakolták és gyermeke született, de mindenkinek azt kellett állítania, hogy az a testvére, fiának is csak 19 évvel később mondta el az igazat.)

Filmes karrierje immár Claudia Cardinale néven, statisztaszerepekkel kezdődött. A hatvanas évek elején már világszerte ismert sztár lett, s a rendezők tekintették megtiszteltetésnek, ha szerződtethették. Neki magának a kedvence Fellini volt, aki Nyolc és fél című filmjében foglalkoztatta, s akivel remekül kijöttek egymással. Fellini Claudia hangját is elfogadta, amire sem azelőtt, sem utána nem volt példa: furcsán érdes hangját ugyanis minden filmjében szinkronizálták. Szülei révén anyanyelve a francia és az olasz, de tud spanyolul, angolul, egy kicsit még arabul is. Természetes, hogy számos francia filmben szerepelt, talán a legismertebb a Cartouche. Még szovjet filmet is forgatott 1970-ben, legtöbben mégis Sergio Leone klasszikus westernjében, a Volt egyszer egy vadnyugatban látták egy volt prostituáltként.

1966-ban egy olasz producerrel kötött házassága kilenc évig tartott. Azóta Pasquale Squittieri rendezővel él Párizsban, lányuk, az ifjabbik Claudia 1979-ben született. A hetvenes-nyolcvanas években készített közös filmjeik után "CC" elsősorban televíziós sorozatokban tűnt fel. 2005-ben francia színpadon alakította Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című drámájában az öregedő dívát.

Évtizedeken keresztül igazi világsztár volt, 1958-1998 között 682 színes magazin címlapján szerepelt. Egyszer azt mondta, számára mindig fontos volt, hogy titokzatosnak tartsák, ezért sem a belső énjét, sem a testét sohasem fedte fel a vásznon. A ma is mutatós Cardinale soha nem folyamodott plasztikai sebész segítségéhez, mert úgy tartja: az idő eljár mindenki felett, korunkat el kell fogadni és megkell élni.

Közéleti szerepet is vállal: 2000-ben az UNESCO jószolgálati nagykövete lett, s ő vezette azt a bizottságot is, amely azt akarta elérni, hogy második nőként George Sand hamvai is kerüljenek a párizsi Pantheonba (a Nobel-díjas Marie Curie-Sklodowska mellé). Pályafutása során nem kényeztették el díjakkal: először az 1993-as Velencei Filmfesztiválon kapta meg az Arany Oroszlán életműdíjat, majd a 2002. évi Berlini Filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medve-díjat vehetett át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását