2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

"Nevetségesek" a merényletelméletek

"Nevetségesnek" minősítette szerdán a brit külső elhárítás (MI6) volt főnöke azokat a vádakat, amelyek szerint a királyi család parancsára a szolgálat ölte volna meg a néhai Diana hercegnőt.
2008. február 20. szerda 18:40 - Hírextra

Az elmélet fő szószólója Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás, akinek fia, Dodi a hercegnővel együtt halt meg az 1997. augusztus végi párizsi autószerencsétlenségben.

Az idős Fayedet a héten hallgatták meg az ügyet végleg lezárni hivatott, négy hónapja folyó londoni felsőbírósági - hivatalosan halottkémi - eljárás keretében.

A pénzemberről - a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosáról - eddig is közismert volt, hogy meggyőződése szerint fia és Diana a brit királyi család által kitervelt és a titkosszolgálatok által végrehajtott merénylet áldozatául esett, de amit a bíróságon előadott, az a legedzettebb megfigyelőket is megdöbbentette.

Fayed szerint a merénylettervről Tony Blair, a tavaly leköszönt előző brit kormányfő "és pribékjei" is tudtak, és azt jóváhagyták. Részese volt emellett az összeesküvésnek, úgymond, Robin Cook akkori - azóta elhunyt - brit külügyminiszter, a brit külső és belső elhárítás (MI6, MI5), a CIA, a francia titkosszolgálat, sőt a baleset helyszínére kivonult francia mentősök is.

A nagybefektető szerint az egész összeesküvő hálózat élén Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje állt. Fayed az idős herceget "rasszistának" bélyegezte, aki szerinte "kapcsolatban állt a náci mozgalommal". Hozzátette: az udvar nem akart eltűrni Diana mellett valakit, akinek "természetes barna bőre és göndör haja volt".

A felsőbírósági eljárás szerdai tárgyalási napján tett tanúvallomást Sir Richard Dearlove, aki a párizsi szerencsétlenség idején az MI6 műveleti főnöke, utána pedig - 2004-ig - első számú vezetője volt.
Dearlove tömören "teljes képtelenségnek" és "abszolút nevetségesnek" minősítette Fayed kijelentéseit, főleg azt, hogy az MI6 az edinburgh-i herceg utasításait hajtaná végre. Sir Richard szerint a szolgálat és az udvar között nincs semmilyen formális kapcsolat.

A Korona nevében eljáró ügyvéd kérdésére, miszerint a titkosszolgálat kapott-e engedélyt a hercegnővel kapcsolatos bármilyen műveleti tevékenységre, az MI6 volt főnöke határozott nemmel válaszolt. Kijelentette azt is, hogy az MI6 senki ellen nem hajtott végre merényletet azon csaknem 40 év alatt, amelyet ő a cégnél töltött.

Az ügyben folyó vizsgálat súlyát jelzi, hogy Dearlove megjelent a szerdai tárgyalási napon és nyilvános tanúvallomást tett. A csaknem százéves múltra visszatekintő MI6 - hivatalos nevén titkos hírszerző szolgálat (Secret Intelligence Service, SIS) ugyanis eddig soha nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni semmilyen állítást vagy értesülést titkosszolgálati tevékenységével kapcsolatban.

Sir Richard Dearlove az MI6 első vezetője, akinek neve egyáltalán közismertté vált; az SIS korábbi főnökeit csak "C" megjelöléssel illették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását