2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vasárnap éjjel Oscar-díj

Vasárnap este (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban a 96. Oscar-díjátadó gálát. Idén ismét lehet magyar díjazott: Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című film berendezőjeként kaphatja meg a szobrot.
2024. március 6. szerda 15:13 - HírExtra

A több mint 200 országban és térségben élőben megtekinthető műsor házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja az Oscar-gála közönségét.
    
A legjobb film Oscar-szobráért tíz produkció versenyez: az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer, a Szegény párák és a Téli szünet.
    
Az Oscar-jelöléseket Christopher Nolan Oppenheimer című filmje vezeti, amely 13 kategóriában nyerheti el az Oscar-szobrot. Jórgosz Lánthimosz részben Magyarországon készült Szegény párák című filmje 11 Oscart vihet el. A legjobb látványtervezés kategóriában Mihalek Zsuzsa Shona Heath és James Price brit produkciós tervezőkkel együtt esélyes a díjra.
    
Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmeposza az oszázs törzs tagjai ellen elkövetett gyilkosságokról tíz kategóriában nyerhet, az év boxoffice-sikere, Greta Gerwig Barbie-ja pedig nyolc jelölést kapott az amerikai filmakadémiától.
    
A színészi kategóriákban mások mellett Bradley Cooper, Robert De Niro, Ryan Gosling, Emma Stone, Robert Downey Jr. és Jodie Foster is díjazott lehet. A 20 Oscar-jelölt színész közül heten tartoznak valamilyen etnikai kisebbséghez: Lily Gladstone, Danielle Brooks, Da'Vine Joy Randolph, America Ferrera, Colman Domingo, Sterling K. Brown és Jeffrey Wright. Mindannyiukat először jelölte a filmakadémia.
    
Lily Gladstone az első őslakos származású színésznő, aki megkaphatja az Oscart a legjobb színésznő kategóriában.
    
Eddigi tíz Oscar-jelölésével Martin Scorsese csúcstartó a ma is élő rendezők közül, még Steven Spielberget is túlszárnyalta.
    
John Williams viszont, aki idén az Indiana Jones és a sors tárcsája című film zenéjéért kaphat Oscart, 91 évesként a legidősebb jelölt, és a legtöbb, 54 jelölést elnyert élő művész.
     
A vasárnap esti gála díjátadói között lesz Zendaya, Nicolas Cage, Brendan Fraser, Matthew McConaughey, Michelle Yeoh, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Mahershala Ali, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Regina King, Jennifer Lawrence, Octavia Spencer, Ramy Youssef és Sam Rockwell is.
    
Az Oscar-műsorban élőben játsszák majd mind az öt Oscar-jelölt filmes betétdalt. Színpadra lép Jon Batiste, akinek életét és zenei pályafutását az American Symphony című Oscar-jelölt dokumentumfilm mutatja be, továbbá Becky G, Billie Eilish és fivére Finneas O'Connell, Scott George az oszázs énekesekkel, valamint Ryan Gosling és Mark Ronson.
    
A magyar nézők hétfőn hajnalban a Disney+ streamingszolgáltatáson követhetik a ceremóniát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását