2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Felsőoktatási felvételik

Sikeres felvételijük után miniszteri ösztöndíj-pályázaton kell részt venniük a horvát, szerb és ukrán állampolgárságú magyar jelentkezőknek, s az oktatási miniszter által adományozott ösztöndíjjal vehetnek részt az államilag támogatott felsőoktatási képzé
2008. január 3. csütörtök 17:40 - Hírextra

Az oktatási tárca sajtóosztálya az MTI kérdésére közölte: a 2007/2008-as tanévben mintegy 5200 határon túli magyar diák tanul anyaországi felsőoktatási intézményekben. Az egyetemek, főiskolák általában 100-200 helyet tartanak fenn ilyen célra egy-egy jelentkezési időszakban, aki pályázik ezekre a helyekre, az általában be is jut. Az idei évre a keretszámot 155 hallgatóra tervezik.

A felsőoktatási és a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény szerint a horvát, szerb és ukrán állampolgárságú határon túli magyarok az oktatási és kulturális miniszter által megállapított keretszámban, miniszteri ösztöndíj elnyerésével vehetnek részt az államilag támogatott képzésben.
A határon túli magyarok számára adományozható miniszteri ösztöndíjra pályázni kell, a szaktárca és a Balassi Intézet által meghirdetett pályázatokat a minisztérium által működtetett Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanáccsal és a regionális ösztöndíj tanácsokkal együttműködve dolgozzák ki.

Az ösztöndíj elnyerésének szükséges feltétele valamely felsőoktatási intézményben az államilag támogatott ponthatár elérése, míg a többi feltételről a regionális ösztöndíjtanácsok és a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács javaslata alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Balassi Intézet rendelkezik a pályázati felhívásban.

Azok a határon túli magyar hallgatók, akiket felvettek valamely felsőoktatási intézménybe, de nem nyerték el a határon túli magyarok számára adományozható ösztöndíjat, kizárólag költségtérítéses képzésben vehetnek részt, függetlenül attól, hogy államilag támogatott helyre jelentkeztek, és elérték a szükséges ponthatárt.

Amennyiben horvát, szerb vagy ukrán állampolgárságú határon túli magyar nemzetiségű hallgatók tanulmányaikat költségtérítéses képzésben kezdték meg, a későbbiekben nem minősíthetők át államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatóvá.

Az ösztöndíj elnyerésének részletes feltételeit tartalmazó pályázati kiírás 2007. január végén jelenik meg a helyi magyar nyelvű sajtóban, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu), és az Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium Igazgatósága (www.martonaron.hu) honlapján. A pályázatok befogadásáról, lebonyolításáról és a határon túli régiókban részletes információszolgáltatást folytató szervezetekről várhatóan már 2008. januárjától a fenti honlapokon és a www.felvi.hu weboldalon lehet majd tájékozódni.

A szlovák és szlovén állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok mellett ugyanakkor 2007. január 1-től a román állampolgárok is a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel vehetnek részt a magyarországi felsőfokú képzésekben, ezért számukra nem írnak ki külön ösztöndíj pályázatot. A magyarországi tanulmányaikkal kapcsolatos információkat a tájékoztató az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira vonatkozó része tartalmazza.

A külföldön szerzett érettségi bizonyítvány esetén a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben döntenek arról, hogy az abban szereplő vizsgatárgyak megfeleltethetők-e az előírt tárgyaknak, és amennyiben nem fogadják el, úgy a felsőoktatási intézmény által meghatározott tantárgyakból érettségi vizsgát kell tennie a pályázónak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását