2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztrájk a közoktatásban

Az oktatási intézmények százas nagyságrendben csatlakoztak szerdán a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetéshez, ám megyénként nagy eltéréseket mutat a munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusok és más, az oktatási intézményekben dolgozók
2007. november 21. szerda 15:12 - Hírextra

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta, hogy volt olyan hely, ahol a pedagógusok száz százaléka nem vette fel a munkát, s nem pedagógus dolgozók is csatlakoztak a sztrájkhoz. A résztvevők 10-15 százaléka 6 órás sztrájkot tartott, a többi helyen egy-két órás volt a munkabeszüntetés.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint a közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató maga mérlegelhette, hogy az irányítása alatt lévő iskolában megtarthatók-e a tanítási órák.

Debrecen 18 oktatási intézményében több száz tanár nem vette fel a munkát szerdán - erősítette meg az MTI információit Halász D. János oktatásért felelős alpolgármester.

Tájékoztatása szerint a figyelmeztető sztrájk egy-két tanórán át tartott az intézményekben. Hozzátette: négy általános iskolában 100 százalékos volt a munkabeszüntetés, egyben 45 százalékos volt a tiltakozásban való részvétel, a többiben 60-93 százalék közötti. A fenntartó önkormányzatnak nem kellett ügyeleti elhelyezést szerveznie a tiltakozások idejére, ugyanis a gyermekek felügyeletét mindenütt megoldották. Volt olyan iskola, ahol a szülők előzetes értesítése után csupán néhány gyermek felügyeletéről kellett gondoskodni.

Az önkormányzat előzetesen arról is megállapodott a helyi sztrájkbizottsággal, hogy a kiesett munkaidő miatt nem lesz bérkiesése a sztrájkban részt vevő oktatási intézményi dolgozóknak - mondta Halász D. János.

Szegeden egy iskolában sztrájkoltak a tanárok. A Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon 24 tanára nem dolgozott hét órától kilenc óráig - közölte Borbás Gáborné igazgatóhelyettes.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt középiskola jelezte csatlakozását a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája által meghirdetett sztrájkfelhíváshoz; egy kazincbarcikai, illetve négy miskolci iskolában sztrájkoltak a pedagógusok.

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Borsod megyei elnöke a távirati iroda kérdésére azt mondta: kék szalagot tűztek ki, jelzésképp, hogy egyetértenek a sztrájk alapgondolatával, de a közel 5 ezres megyei tagság nagysága és az idő rövidsége miatt aktívan nem tudtak csatlakozni.

Tolna megyében a nagyobb városok iskolái érintettek a pedagógussztrájkban, Szekszárdon két középiskola, Tamásiban a gimnázium, Dombóváron egy általános iskola és az ipari szakképző iskola pedagógusai vettek részt részlegesen a munkabeszüntetésben.

Zala megyében néhány iskolában csatlakoztak az országos demonstrációhoz, amelynek idején szünetet tartottak a diákoknak vagy helyettesítéssel oldották meg a felügyeletüket.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium teljes tanári kara kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott. A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában a pedagógusok kisebb hányada csatlakozott az országos megmozduláshoz.

Mint mondták, akciójukkal a Liga országos demonstrációjához csatlakozva a pedagógusok romló helyzete ellen kívántak tiltakozni.

Szombathelyen a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola 24 dolgozója csatlakozott a sztrájkhoz.

"Nekünk is nagyon fontos, hogy ne zárják be a vasúti szárnyvonalakat, hiszen iskolánk tanulóinak 80 százaléka bejáró, így őket is hátrányosan érintené a tervezett intézkedés" - mondta Tóthné Takács Éva, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi megbízottja.

A Békés megyei Doboz nagyközség iskolájában "zártkapus" sztrájkot tartottak a pedagógusok, vagyis reggel hét és kilenc óra között nem volt tanítás az általános iskolában.

Somogy megyében, Kaposváron, egy középiskolában 17 százalékos részvétellel, és két általános iskolában - egyikben 52, a másikban 84 százalékos részvétellel - csatlakoztak pedagógusok a sztrájkhoz. A somogybabodi általános iskolában száz százalékos volt a pedagógusok részvétele a munkabeszüntetésben - közölte Lengyel Erika, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi irodavezetője.

A MTI információja szerint Siófok négy általános iskolájából egyben intézményesen sztrájkoltak a pedagógusok, háromban részleges volt a munkabeszüntetés, a gimnáziumban a pedagógusok közül néhányan csatlakoztak a sztrájkhoz.

Baranya több nagyobb városának oktatási intézményében is sztrájkoltak a pedagógusok, volt, ahol hat órán át szünetelt a tanítás - közölte a PDSZ helyi irodavezetője az MTI-vel szerdán.

Lengyel Erika beszámolt arról, hogy Pécsett a huszonkét általános iskolából kilencet, míg a huszonegy középiskolából hetet érintett a munkabeszüntetés.

Hozzátette: a részvétel intézményenként eltérő volt. Egyes helyeken csak néhány tanár sztrájkolt, de például a Janus Pannonius Gimnáziumban mindenki demonstrált.

Az irodavezető szólt arról is, hogy Mohácson, Komlón és Szigetváron egyaránt három intézményben volt sztrájk, tizenegy és száz százalék közötti részvétellel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását