2024. március 29. - Auguszta

Sztrájkösszegzés

A vasutasok, a volánosok, a pedagógusok és az energiaszektor dolgozói tartottak és tartanak sztrájkot országszerte szerdán. A GySEV és a sztrájkban részt vevő két Volán-társaság dolgozói már felvették a munkát.
2007. november 21. szerda 12:44 - Hírextra

Szerda reggel 6 óra óta tart a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hatórás országos vasutassztrájkja a mellékvonalak bezárása, a menetrend szűkítése és az ezzel járó munkahelyek megszűnése elleni tiltakozásul.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke közölte, hogy a Liga Szakszervezetek követeléseivel összhangban, az egészségügy magánosítása és a január elsejétől életbelépő nyugdíjmegállapítás szabálya ellen tiltakoznak. A VDSZSZ szerint mintegy 10 ezer vasutas sztrájkol a MÁV vonalain 6 és 12 óra között.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta: a munkabeszüntetés mintegy 1.200-1.300 személyszállító vonatot érint, és a tehervonatok sem közlekednek.

Kavalecz Imre elmondta: a forgalom helyreállítása csütörtökön üzemkezdetre várható. A MÁV a vasutassztrájk befejezését követően, 12 óra után, kiemelt feladatként kezeli az elővárosi vonatközlekedés helyreállítását, továbbá a nemzetközi és IC vonatok közlekedésének beindítását - közölte a vasúttársaság.

Nyolc órakor befejeződött a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) Zrt. dolgozóinak kétórás figyelmeztető sztrájkja - közölte a társaság kommunikációs vezetője. Nyolc óra után elindultak a GySEV vonatai Sopronból Szombathelyre és Győrbe.

Lendvay Péter, a GySEV személyszállítási osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a kétórás figyelmeztető sztrájk 8 vonatot érintett a társaságnál. A GYSEV-vonalon a forgalmat várhatóan szerda 15 óra körül tudják teljesen helyreállítani.

Budapest, Békéscsaba, Miskolc, Szolnok, Kaposvár és Szombathely térségében is állnak a személy- és a tehervonatok. Az MTI helyszíni tudósítói szerint helyenként egy-egy vonat elindult ugyan, de ezek is csak a következő állomásokig jutnak. Zala megyében egy-egy teher- és személyvonat a sztrájk ellenére is közlekedett reggel. Kecskeméten a vasúti dolgozóknak csak 20 százaléka támogatja a szerdai sztrájkot, ennek ellenére nem indítanak és nem fogadnak vonatot, mert Kiskunfélegyháza és Cegléd nem indít és nem fogad szerelvényeket.

Debrecen térségében minden vonat áll, a vasúti dolgozók 95 százaléka sztrájkol - mondta el az MTI-nek a helyszínen Suszter Csaba, a VSZ debreceni területi képviseletvezetője. Komárom vasútállomásán hét vonat állt a reggeli órákban, az állomáson csak kevesen várakoztak - tájékoztatta az MTI-t Osváth Csilla, a Vasutas Szakszervezet helyi titkára.

Nem sztrájkolnak a vasutasok Szekszárdon, így a Bátaszék-Szekszárd-Sárbogárd vonalon közlekednek a vonatok a szekszárdi állomásfőnök tájékoztatása szerint.
A Volán Egyesüléshez tartozó 25 helyközi autóbusz-társaság közül a Vasi és a Körös Volán, azaz a Vas megyei és a Békés megyei helyközi személyszállítók dolgozói csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

Eredményes volt a sztrájk a Vasi Volán Zrt.-nél, a járatok kétharmada nem indult el, de a társasággal kötött megállapodást a még elégséges szolgáltatásról betartották - mondta az MTI-nek Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke.

Három járat kivételével egyetlen busz sem közlekedett Békésben - összegezte a szerdán reggel megtartott kétórás sztrájkot a Körös Volánnál működő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője az MTI-nek. Hoffmann Antal elmondta: nyolc órakor mind a helyi, mind a helyközi járatok elindultak.

Ferihegyen nem okozott fennakadást a hajnali 2 és 4 óra közötti szolidaritási sztrájk, mivel annak időpontjában amúgy sem lett volna gépmozgás, a forgalom kora reggel rendben elindult - mondta az MTI-nek Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője szerdán reggel.

A sztrájk miatt nincs különösebb fennakadás Budapest tömegközlekedésében, a bevezető utakon viszont a szokásosnál nagyobb a forgalom - közölte az MTI-vel Lorencz Pálma, a Fővinform ügyeletese.

Az oktatási intézmények százas nagyságrendben csatlakoztak a Liga Szakszervezetek által meghirdetett munkabeszüntetéshez - közölte szerdán reggel Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-vel.

Sztrájkoltak, illetve sztrájkolnak a Budapesti Erőműben, a Dél-magyarországi Áramszolgáltató (Démász) csoportnál és egy fűzfői erőműben a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez tartozó szakszervezetek szervezésében.

Csatlakozott a Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének a Győri Nemzeti Színházban működő csoportja: reggel 8 és 9 óra között díszítők, kellékesek, világosítók, hangosítók, asztalosok és lakatosok több mint 70-en nem vették fel a munkát - mondta el Szakács Szabolcs, a szakszervezet győri színházban tevékenykedő országos elnöke az MTI-nek.

Félpályás útlezárást tart a 7-es főúton Nagykanizsánál szerda reggel hét órától a Nemzetért Hagyományőrző Egyesület. A kocsikon összefogást hirdető táblák és árpádsávos zászlók vannak. A forgalmat rendőrök irányítják, az erre közlekedőknek csak néhány percet kell várakozniuk mindkét irányba.

Ugyancsak félpályás útlezárással csatlakozik a szerdai országos tiltakozó akciókhoz az M7-es autópálya balatonkeresztúri felhajtó szakaszán a Civilek a Nemzetért Mozgalom siófoki csoportja 8 és 13 óra között - közölte Varga László szervező az MTI-vel.

Hajdú-Bihar megyében három helyen tartanak félpályás útlezárásos demonstrációt szerdán.
A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete (VMFSZ) szerda reggel 9-től 11 óráig tartott félpályás útlezárást Borsodban, a 26-os számú főúton, a kazincbarcikai vegyipari társaság szomszédságában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását