2024. április 24. - György

„Mindenki” sztrájkol!

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának felhívására holnap a rendszerváltozás óta eltelt 17 év legnagyobb magyarországi sztrájkjára kerülhet sor, ugyanis a LIGA 82 tagszervezete által az ország minden területén jelen van földrajzi és ágazati ér
2007. november 20. kedd 17:33 - Pór Károly
Továbbá a sztrájkkal számos más szervezet is szolidaritást vállal. Alábbi összeállításunkban a LIGA Szakszervezetek közül a főszervezőnek számító Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSzSz), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét (VDSZSZ) kerestük meg.

Betekintés az áttekinthetetlenbe

A magyar szakszervezeti rendszer egy kívül álló számára nem éppen jól áttekinthető. Persze ez a demokrácia velejárója, de azért nem árt tisztán látni, mielőtt elkezdünk beszélni a különböző szervezetekről. Több nagy szakszervezeti tömörülés létezik, ilyen a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) , az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), és a LIGA Szakszervezetek, amely a holnapi sztrájk értelmi szerzője. Az egyes tömörülésekbe különböző ágazatok, különböző szakszervezetei tartoznak. Vagyis például a vasúti dolgozók három szakszervezete három különböző szövetségbe tartozik: a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) az MSZOSZ-be, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) az ASZSZ-ba, és a holnapi demonstráció fő- főszervezőjének számító Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete pedig a LIGA-hoz tartozik. De ugyanez megfigyelhető például a pedagógusok esetében is, hiszen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a SZEF-be, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig a Liga-hoz. Szóval nem egyszerű eligazodni a szakszervezetek hálójában, ráadásul az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy több szervezet mozaikszava megegyezik (mint például Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének - VDSzSz és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének – VDSZSZ) , így nagyon figyelni kell ha meg akarjuk érteni, hogy pontosan ki, és mit szervez.

A sztrájk indul, a vonatok állnak

A november 21-re tervezett sztrájk kezdeményezője a VDSzSz, és az ő felhívásukra a Liga Szakszervezetek. Mindkét szervezetnek a vezetője Gaskó István, így mindenki előtt vele beszélgettünk.
Gaskó kifejtette, hogy a holnapra tervezett – egyébként a szolidaritás napjának nevezett – megmozdulás elsődleges kiváltója a társadalombiztosítási rendszer tervezett átalakítása, de emellett egyes szervezeteknél más egyéb is indokolja a sztrájkot, így például a vasutasok esetében a szárnyvonalak tervezett megszüntetése. A demonstrációban a Liga Szakszervezetek tagjaival sok más szervezet is szolidaritást vállal (lásd keretes írásunkat), folyamatosan csatlakoznak a különböző csoportok a megmozduláshoz.



A demonstráció a különböző szervezeteknél különböző időtartamú, és formájú lesz. Amiben megegyeznek, hogy mindegyik szolidaritást vállaló szervezet képviselteti magát szerdán 18 órakor a Kossuth tér Alkotmány utca felöli oldalán tartandó tüntetésen, melyen Gaskó több mint 10 ezer résztvevőre számít. A szakszervezeti vezető a november 21-i dátum kapcsán kérdésünkre kijelentette, hogy a nap kiválasztása már jó előre megtörtént, és ebben nem játszott szerepet a Magyarország – Görögország labdarúgó mérkőzés időpontja – szerda, 20:15 - amelyre az előzetes jegyvásárlások alapján több, mint 20 ezer szurkoló várható. Arra a felvetésre, miszerint tart-e attól, hogy a meccs előtt a tüntetésre is benézhetnek a szurkolók, és ott megzavarhatják a békés demonstrációt azt válaszolta, hogy ez a rendőrség dolga: ők engedélyt kértek és kaptak a demonstrációra, a rendet a hatóságnak kell fenntartania. (Ez tiszta sor, mint ahogy az is, hogy a meccs jelentette kockázati tényezővel az időpont kiválasztásánál, engedélyeztetésénél senki nem számolt...) Gaskó annyit fűzött még ehhez hozzá, hogy a „futballhuligán álarcba bújó pártaktivisták” valóban veszélyt jelenthetnek

A VDSzSz és a VSZ által közösen tervezett vasutas sztrájkkal kapcsolatban Gaskó arról beszélt, hogy még folynak az egyeztetések a sztrájk alatt nyújtandó szolgáltatások mértékéről, de az biztos, hogy november 21-én 6 és 12 óra között általános sztrájk lesz, ami következtében akár 24 órára is megbénulhat a közlekedés, mert egyelőre átláthatatlan, hogy a vonatok újraindulását követően mekkora késésekkel kell majd számolni. Ez a kérdés egyébként szintén nagyon érdekes a már említett görög-magyar EB-selejtező szempontjából, hiszen várhatóan több ezer vidéki szurkoló szeretne vonattal a fővárosba jutni, de Gaskó elmondása alapján lehet, hogy jobb ha inkább a buszt választják, bár a sztrájkhoz csatlakozók között Volán szakszervezeteket is találhatunk. Azt a felvetést elutasította Gaskó, hogy a vasúti dolgozók megosztottnak tűnnek, de arra már nem adott magyarázatot, hogy miért nem tudnak könnyedén megegyezni még a minimális szolgáltatásokról sem, és miért tömörülnek ennyi különböző szakszervezetbe…

Gaskó azt is élesen elutasította, hogy a sztrájkfelhívás mögött a Fidesz állna, „ócska trükknek” nevezte az efféle találgatásokat. Kijelentette, hogy a Fidesz-kormány alatt voltak az eddigi legkomolyabb vasutassztrájkok, és akkor pedig az MSZP-vel való összefonódással vádolták őket. Az MSZP-vel és a politikával kapcsolatban a következőket jegyezte meg: „Nagyon sok MSZP-és parlamenti képviselő keres, hogy ne engedjük a szárnyvonalak bezárását, és a biztosítási törvényt se. Sokan hátulról jönnek, és nevük elhallgatását kérik, de például a párt társadalompolitikai tagozata nyíltan vállalja ezt. Írja meg! A Fidesztől senki nem keresett meg. Az MSZP-től igen, de a párt nem egységes. A politikai pártok éretlenek az együttműködésre, ezért a Liga elhatárolódik tőlük – mondta Gaskó.

A demonstráció főszervezője a sztrájk lehetséges eredményéről kifejtette, hogy a siker kizárólag attól függ, hogy a kormány mennyire enged a társadalom nyomásának, ugyanis az látszik, hogy jelenlegi formájában az Egészségügyi Minisztériumon, és az SZDSZ-en kívül egyetlen szervezet sem tudja elfogadni a javaslatot. Még az MSZP sem, hiszen a szocialista frakció a 140 paragrafusos törvénytervezettel szemben, mintegy 130 módosító indítványt nyújtott be, ami miatt úgy tűnik a szocialisták is kezdenek kihátrálni a javaslat mögül – jegyezte meg Gaskó.

Az igazgató vigyázhat a gyerekekre

A PDSZ elnöke Kerpen Gábor a sztrájk méreteit illetően kifejtette, hogy akár több száz intézményben sztrájkolhatnak a pedagógusok, de azt nem lehet tudni előre, hogy pontosan hányan vesznek részt benne, mert ezt a sztrájkot nem ők szervezik, csak szolidaritást vállalnak a szervezőkkel – már aki akar. „A tapasztalatunk az, hogy több olyan oktatási intézményben is lesz sztrájk, ahol nincsenek is tagok a mi szakszervezetünkből, ez azt mutatja, hogy sokan nem értenek egyet a tervezett egészségügyi modellel, mert a pedagógusok abba a fizetési kategóriába tartoznak, akiknek az új rendszertől romolhat az ellátása” – mondta az elnök. A sztrájk az intézmények többségében úgy fog kinézni, hogy ha a gyerek beteszi a lábát az iskolába, óvodába, akkor rá felügyelni kell. Azok felügyelnek, akik nem sztrájkolnak. Ha mindenki sztrájkol, akkor az igazgatónak kell vigyáznia a gyerekekre, ugyanis akármennyire is szolidáris az igazgató a demonstráció céljával, ő formálisan a munkáltatót képviseli – jelentette ki Kerpen, majd hozzátette: - véleménye szerint azokban az intézményekben, ahol a PDSZ tagok sztrájkot hirdettek, a szülők nagyobb része nem fogja iskolába küldeni a gyerekét a sztrájk idejére. A legtöbb helyen két órás munkabeszüntetésre kell számítani, de lesznek hatórás sztrájkok is. Kerpen kihangsúlyozta, hogy ilyen, minden munkavállalót érintő sztrájk még soha nem volt Magyarországon, ezért soha nem látott hatásai is lehetnek. Kerpen – Gaskóval ellentétben - elismerte, hogy az általa képviselt ágazat erősen megosztott a sztrájk, és egyáltalán a sztrájktörvény kapcsán, de ennek okait nem tudta megmagyarázni.

Lesz sztrájk, de lesz áram is!

Major Gábor a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a sztrájkolók számáról szintén nem tudott felvilágosítást adni, viszont azt határozottan kijelentette, hogy sem a lakosság, sem az iparág nem fogja megérezni a sztrájkot. A sztrájk különböző formákban valósul majd meg. Lesznek munkahelyek, ahol meghatározott időre szünetel a szolgáltatás, lesz olyan is, ahol munkásgyűlés formájában fejezik ki szolidaritásukat, de lesznek olyan közösségek is, akik a Kossuth téri tüntetésen való részvételükkel fejezik ki egyetértésüket a sztrájkkal. A demonstrációt azért tartja fontosnak, mert a több biztosítós rendszerrel véleménye szerint „az emberek testét bocsátja áruba a kormány, és veszélyezteti életnívójukat. Major hangsúlyozta, hogy a jövőben további sztrájkokat is el tud képzelni, melyek nagyban megbéníthatják az ország egészét, de az nem fordulhat elő hogy a lakosság villany nélkül maradjon.

Így vélekednek tehát a sztrájkot szervező LIGA Szakszervezetek egyes tagszervezetei. Azt azonban, hogy valójában hányan vesznek részt a sztrájkokban, mennyire bénul meg az ország, mekkora tömeg vesz részt a Kossuth téri tüntetésben, csak holnap tudjuk meg, a sztrájk politikai hatásait viszont valószínűleg holnap sem. Ha stílszerűek akarunk maradni a magyar-görög meccs kapcsán, akkor egyet kívánhatunk holnapra: „jó estét, jó szurkolást” azért, hogy ne legyen balhé. Persze a legjobb az lenne ha a fiúk is nyernének, és akkor talán a mindennapi gondok is háttérbe szorulnának egy rövid időre…

Megjegyzés: Egyes lakosági információkkal ellentétben a BKV dolgozói holnap nem sztrájkolnak , mert nem csatlakozotak a LIGA Szakszervezetek szolidaritási akciójához.

A LIGA szakszervezetekkel a következő szervezetek vállalnak szolidaritást
Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek-és Családvédelmi Szövetség
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége
Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója
Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök És Gazdaszövetkezetek Szövetsége
Bencés Diákszövetség
CINASz Budapesti Közlekedési Szakszervezetek
Demokratikus Szakszervezetek Dél-Zalai Szövetsége
DUNAFERR DV. VASAS Szakszervezeti Szövetség
Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
Élőlánc
Fidesz Magyar Polgári Szövetség
Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
Gépjárművezető-képző Szakoktatók Független Szakszervezete
Halmok Polgári Értékőrző Egyesület
Humanista Mozgalom
International Trade Union Confederation
Irányítástechnikai Dolgozok Független Szakszervezete
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Kézbesítők Szakszervezete
Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) és a Kisgazda Polgári Szövetségpárt
Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége
Magyar Gyógyszerész Kamara
Magyar Hemofília Egyesület
Magyar Kommunista Munkáspárt
Magyar Orvosi Kamara
Magyar Szociális Fórum Kerekasztala
Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend
Magyar Szocialista Párt Társadalompolitikai Tagozata
Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
MIÉP Vas Megyei és Szombathelyi Szervezete
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
Munkástanácsok Országos Szövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Nemzeti Pedagógus Műhely
Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület XI. kerületi Szervezete
Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége
Összefogás Nemzetünk Egészségéért Párt
Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom
TB Mentők
Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége
Védegylet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását