2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az oroszok tartják a gáz árát

Ukrajna a gáz árának csökkentését kérte, Oroszország Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba hívta az orosz-ukrán gazdasági vegyes bizottság ülésén, de az álláspontok a nyilvánvalóan heves alkudozás ellenére nem közeledtek a szerdai orosz sajtóbeszámolók szerint.
2011. június 9. csütörtök 08:59 - HírExtra
A kedden tartott tanácskozáson a két fő kérdés az volt, hogy Moszkva enged-e a gáz árából, s hogy Ukrajna kész-e csatlakozni a vámunióhoz.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a beszámolók szerint Nikola Azarovval, ukrán kollégájával tartott igen hosszú, négyszemközti megbeszélés után a delegációk körében méltatta a kölcsönös árucsereforgalom növekedését, majd nyomban hozzátette, hogy további lehetőségeket nyitna meg, ha Ukrajna is a vámunió tagjává lenne. Megjegyezte azonban, hogy ezt persze Ukrajnának kell eldöntenie.

Ukrajna számára a csatlakozás előnye kézzel fogható: a gáz vámján évi 8 milliárd dollárt takaríthatna meg. Ugyanakkor Kijev az Európai Unióval szeretne szabadkereskedelmi övezetet létrehozni.

Azarov a sajtóértekezleten is előhozta a gáz árának kérdését. Hangsúlyozta, hogy országa az orosz gáz legnagyobb vásárlója, egyben legnagyobb tranzitszállítója, és meggyőződése, hogy a jelenleg érvényben lévő megállapodás megterhelő az ország számára.

A szerződés, amelyre Azarov utalt, 2009-ben jött létre, amikor Európa az orosz-ukrán gázháború miatt átmenetileg gáz nélkül maradt. Akkor Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko akkori ukrán kormányfő szerződést írt alá, amelynek értelmében Ukrajna számára az orosz gáz árát a szokásos piaci formula szerint számítják, de ebből Moszkva 30 százalékos kedvezményt ad, amely azonban nem haladhatja meg a 100 dollárt ezer köbméterenként. Ez az év eddig eltelt részében 1,2 milliárd dollárnyi megtakarítást jelent Ukrajna számára. Amíg olcsóbb volt a gáz, addig ez így rendben is volt, de a gáz ára emelkedik, s a legfrissebb orosz becslések szerint Európában az év végére eléri az 500 dollárt ezer köbméterenként.

A sajtóértekezleten egyértelműen kiderült, hogy az alkudozás heves lehetett: Azarov felpanaszolta, hogy más államok Ukrajnánál olcsóbban kapják a gázt, az ukrajnai tranzit ára viszont olyan, mint máshol. Putyin kijelentette, hogy más Európai országoknak még többe kerül az orosz gáz, mint Ukrajnának. Végső érvként felhozta: drágább Németországnak is, pedig a németekkel vezetéket építettek a tengeren, Oroszország beengedte a német cégeket a kitermelésbe, és Németország hozzáférhetővé tette vezetékrendszerét. "És a Gazprom engedményeket tett nekik. A németekkel való együttműködésünk magasabb szintű, mint az Ukrajnával való" - mondta Putyin.

Moszkva egyebek mellett el akarja érni a Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesülését, hogy hozzáférjen az ukrajnai gázszállítási rendszerhez, de Ukrajna a folytatódó tárgyalások ellenére vonakodik megtenni ezt a lépést.

Majd amikor Azarov végül még annyit mondott, hogy a tranzit ügyében Ukrajnának van igaza, Putyin közölte, hogy nincs igaza, és Moszkva fel is akar hagyni az ukrajnai tranzittal, építi az Északi, és hamarosan kezdi a Déli Áramlat vezetékeket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását