2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ha tavasz, akkor gázáremelés

A Népszava szerint tavasszal újabb, hozzávetőleg 15 százalékos lakossági földgázár-emelésre lehet szükség amiatt, hogy a forint tartósan gyengélkedik a dollárral szemben, és így szinte folyamatosan növekednek a gázbehozatali árak.
2011. január 10. hétfő 09:43 - HírExtra
Elemzők szerint a következő két-három évben a kormányzat árkorlátozásai, az importkapacitások szűkössége és az ágazatra kivetett különadók miatt alig nő majd a verseny a hazai gázpiacon - olvasható a napilapban.

Áprilisban hozzávetőleg 15 százalék körüli földgázáremelés várható a lakossági szektorban, ha a kormányzat megengedi, hogy a gázcégek végre érvényesítsék a növekvő importárak és a forint dollárral szembeni gyengélkedése miatt jelentkező többletköltségeiket - nyilatkozta a Népszavának Hegedűs Miklós. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a következő hónapokban magas, hordónkénti 90 dollár körüli szinten állnak be a kőolajárak, és a belőle készült termékek jegyzésárai is drágulhatnak a nemzetközi árutőzsdéken.

Az ország legnagyobb földgázbeszállítójával, az orosz Gazprom gázkonszernnel kötött hosszú távú szerződés szerint idehaza a gázimportárak kilenc havi késéssel követik a külhoni olajszármazék-tarifákat, ennek az a következménye, hogy emelkednek a földgáz-behozatali árak is. Még akkor is, ha nemzetközi piacokon éppen leszálló ágban vannak a napi kereskedésben a gázjegyzésárak.

Ehhez hozzáadódik az, hogy a forint előreláthatólag a következő hónapokban sem erősödik majd a dollárral szemben. Ami már önmagában is áremelési tényező lehet. (A forint-dollár átváltási kurzusnak azért van jelentősége, mert az importőr dollárral fizet a nyersolajért, és a belőle készült termékeket - a benzint és a gázolajat - viszont forintért értékesíti.)

Hegedűs Miklós szerint előbb-utóbb a kormányzatnak is tudomásul kell vennie a gazdasági szükségszerűségeket, és le kell mondania arról, hogy a világpiaci folyamatokat figyelmen kívül hagyva befagyassza a hazai lakossági gázárakat. Az ilyen intézkedések ugyanis torzítják a piac működését, ami hosszú távon a fogyasztóknak sem jó - olvasható a napilapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását