2024. április 26. - Ervin

Az új erő ismét a régi

Nem jött be a szalontaplóság és "bizottságosdi" Vonáéknak, a hét végén, valamint a héten a Parlamentben már ismét a régi Jobbikra ismerhetett a nagyérdemű. Hosszú hadjárat folytatódik.
2010. július 6. kedd 16:32 - Nagy András
Közös halmaz

A tavaszi választási kampány, s főleg annak hajrája során került először az első ülésre a Fidesz és Jobbik közötti zajló küzdelem a jobboldali radikális, úgymond „nagymagyar” szavazatokért. Közhely, hogy a két párt régóta futja a köröket a fideszesnek kicsit szélsőséges, jobbikosnak kicsit mérsékelt, ám feltétel nélkül nemzeti elkötelezettségű, többnyire keresztény hitvallású szimpatizánsok kegyeiért.

A korábbi óvatos taktikai hadviselés nyílt sisakos közdelemmé válása akkor lett nyilvánvaló, amikor a fideszes média (azon belül is elsősorban a Széles Gábor tulajdonolta Magyar Hírlap-Echo TV kombó) már nem is hetente, hanem napjában állt elő újabb rémségekkel a „bolsevista, újbarna” gyökerekkel rendelkező pártról. (Maga Széles például egy hét alatt két interjút is adott magának, amelyekben rendre az Adolf Hitler féle Nemzetszocialista Német Munkáspárthoz, a NSDAP-hoz hasonlította a Jobbikot.)

Túltisztelt Ház

A magyar politikai paletta jobbfelén az országgyűlési választások óta összesen két, egy régi és egy új erő osztozik, meg egy papírlap Orbán Viktor fiókjában, amelyre az van ráírva, hogy Kereszténydemokrata Néppárt. A versenyt azonban április 25-én sem fújta le senki, csak hunytak egyet-kettőt a felek.

A Fidesz például Vona gárdagúnyás bevonulója fölött, amit a Jobbik-elnök azzal viszonzott, hogy bő egy hónapon át majdhogynem elfelejtette számon kérni Orbánék kampányban tett ígéretcsíráit, a helyette eszközölt javaslatokat, jelölteket pedig a rá kevéssé jellemző, már-már ifjontinak mondható lelkesedéssel fogadta.

Közben megkezdődött az érdemi parlamenti munka, amelyben a Fidesznek értelemszerűen nagyobb rutinja akad, mint a Jobbiknak, és ez abban a pillanatban egyértelművé vált, amikor Navracsics Tibor vagy Lázár János ékesszólásaira rendre a radikálisok legszalonképesebb képviselői (Balczó, Gaudi) reagáltak.

Szent Korona fan

Merthogy a finomkodás - bár igen jót tett az ifjú magyar demokrácia külhoni megítélésének – kapitális hiba volt a Jobbik részéről. Azt ugyanis leplezetlen népnemzeti tahóságáért, nem pedig szalonmagyarkodásáért szeretik, akik szeretik. S míg a Fidesz az utóbbi időben ügyesen, csaknem észrevétlenül elcsórta tőlük legütősebb jelszavaikat (Szent Korona például) valamint egyes programelemeiket (mondjuk a fiatalkorúak elzárhatóságát), nekik nem jutott más, mint a remény, hogy a kormányprogram szolid kritikája nem talál egészen süket fülekre a radikálisabb Fidesz-szavazóknál.

Az meg arra volt elég, hogy – hogy mint azt a Szonda Ipsos múlt pénteken közölte – a Jobbik mintegy 7 százalékra esett vissza a biztos pártválasztók körében, holott a választások idején még tizenkettőn állt. Nem véletlenül vélte úgy a napokban Török Gábor is, hogy „a jobbikosok a törvényhozás talán legszorgalmasabb résztevőivé váltak, akik felszólalásaikban rendre határozott mondanivalót fogalmaztak meg, de nem törekedtek minden eszközzel arra, hogy a Parlament falain kívülre is üzenjenek.

Vágják a témát

„Szép példája volt ennek a köztársasági elnök megválasztása: Schmitt Pált ugyan – a másik két ellenzéki párthoz hasonlóan – nem szavazta meg a Jobbik, Vona Gábor mégis meglepően szép szavakkal méltatta a jelöltet („derék, tisztességes magyar ember”)” – írta blogjában a hazai politikában véleményvezérnek számító Török.

A Jobbik azonban – bár rendre hangoztatja, hogy nem foglalkozik a különböző közvélemény-kutatási adatokkal – ezúttal igen hamar kapcsolt: már a hét végén tüzes hangulatú utcai demonstrációt rittyentett a Nemzeti Magyar Gárda megalakulása, illetve a tavalyi Erzsébet téri „vérfürdő” egyéves évfordulója apropóján, aztán hétfőn már a Parlamentben folytatta a keménykedést. (Gergényi nevének skandálása, illetve magyar-román meccseken megszokott hátat fordítás a belügyi államtitkár felszólalása alatt.)

A hatás pedig – akárcsak a Fidesz és a Jobbik között zajló tábori vetélkedő – aligha marad el. Legkésőbb őszre beérik mint Pannónia kincse.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását