2024. május 6. - Ivett, Frida

Jobbik: újabb alkalmatlan kormányrendelet

A Jobbik szerint a kormány a kilakoltatási moratóriumról szóló múlt hónapban hozott rendelete nem állja ki a szakmaiság próbáját és nem alkalmas a kilakoltatások megszüntetésére.
2010. július 6. kedd 14:08 - HírExtra
Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának jobbikos elnöke keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a rendelet az 1959. évi IV. törvény (a polgári törvénykönyv) 257. és 258. paragrafusa alapján történő értékesítésre és árverezésre hirdetett moratóriumot. (A paragrafusok a zálogjog érvényesítésére vonatkoznak.)

Hozzátette, hogy a pénzintézeteknél viszont mára elterjedt az a gyakorlat, hogy egy másik, a 375-ös számú paragrafus alapján kötnek szerződést. (Ez a rendelkezés az adásvétel egyes különös nemei alcím alatt található.)

Szavai szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pénzintézetek nyilatkozatot iratnak alá a hitelfelvevőkkel, amelynek alapján a tulajdonosi jog automatikusan a pénzintézethez kerül, így eleve nem is tartanának árverezést.

Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik korábban országgyűlési határozati javaslatot terjesztett be, amelyet a szociális bizottság múlt hét hétfőn meg is tárgyalt. Elmondta, hogy az ülésen részt vett Jeney Orsolya, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is, aki múlt hét péntekre ígérte, hogy a tárca, illetve a kormány beterjeszti a kilakoltatások megszüntetésére vonatkozó javaslatát a Háznak.

A képviselő azt mondta, hogy ez eddig nem történt meg és a hírek szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy augusztus 31-ig akarnak előterjesztést készíteni az ügyben. Sneider Tamás szerint ez az előterjesztés viszont csak október közepére emelkedhet törvényerőre, így még három hónapig folytatódhatnak a kilakoltatások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 6. 15:11
Bekerültek a parlamentbe, és már mindent jobban tudnak?
Eddig hol voltak a szakértő urak?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását