2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hamvába holt Fidesz-ígéretek?

Negyven százalékos bérhízlalás az egészségügyben, új költségvetés július elsejével, nemzeti konzultáció nem kettő, hanem öt fontos nemzeti ügyben. Még be nem tartott Fidesz-ígéretekből szemezgettünk.
2010. július 6. kedd 10:47 - Nagy András
A sajtó feladata a tömeg-tájékoztatás, a nyilvánosság biztosítása, azt követően pedig, de még inkább amellett a mindenkori államhatalom működésének árgus szemekkel való figyelése, lehetőség szerinti számonkérése. Ez utóbbi az elmúlt a hetekben nem egy szempontból nehézkessé vált.

Egyrészt hiperűrsebességgel, mint kés a vajban mentek és mennek át fajsúlyos javaslatok a törvényhozásban. Így tehát se idő, sem megfelelő mód nincs azok társadalmi megvitatására. Másrészt a kormányzati (fideszes) kommunikáció továbbra is szuperhatékonyan működik, vagyis a szövetségesek vaslegitimitására, a forradalmi felhatalmazásra hivatkozva olykor az állampolgári fülnek jól hangzó kicselezve szavakban cselekszik.

Az, hogy az intézkedések zöméről a kampányban, vagyis amikor illett volna, mit sem hallottunk, most alig számít. Minden napra jut egy-egy váratlan menesztés vagy éppen régmúlt időket idéző rendelkezés, amely szerencsés esetben akár napokra lefoglalja a kormány- és ellenzéki sajtó javát.

Ennek ellenére akad néhány jól kivehető tétel, amely az Alkotmány, a választási- vagy épp médiatörvény újraírásával ellentétben elhangzott a Fidesz részéről a kampányban, mégsem igazán látszik, hogy összetörné magát a betartásában.

Lesz negyven százalékos bérnövelés az egészségügyben – majd egyszer


Az egyik legegyszerűbben számon kérhető ígéret. Lenne. Orbán Viktor még a kampány véghajrájában egy televízió-interjúban hintette el, hogy kormányra kerülése esetén – az ágazatban dolgozók külföldre menekülését megakadályozandó – gyors bérfejlesztést eszközölne. Emlékeink szerint Orbán még a növekmény mértékét is megosztotta a nagyérdeművel, mintegy negyven százalékban határozva meg azt. Mikor azonban (már a választások után) arról érdeklődtünk, mikor lehet ebből valami, a kormánypárti szövetség szakpolitikusa kitérő választ adott, mondván, még fel kell mérniük az ágazat állapotát.

Lesz új költségvetés – mondjuk 2011-ben


Még sosem fogadták el olyan hamar a költségvetést a törvényhozásban, mint a 2010-re vonatkozót, ezzel együtt könnyen lehet, hogy nem fog sokáig élni – írta a sajtó 2009 novemberében, az idei kampány prológidőszakában. Mégpedig azért, mert a Fidesz kerek perec kijelentette: amennyiben az ő kezébe kerül az ország a tavasszal, azonnal újraírja a büdzsét. „Új költségvetés és új adórendszer lép hatályba még a jövő év közepén, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben - így Matolcsy György, a párt gazdasági felelőse.

Az időközben az ország főökonómusává előlépett szakember még idén februárban is váltig állította: új költségvetés, új adórendszer és új foglalkoztatáspolitika lép hatályba július 1-jétől, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben. Ehhez képest július 5-én új költségvetésnek se híre se hamva, sőt maga a kormányfő nemrégiben azt mondta, a kormány célja, hogy tartsa a Bajnai-kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. igen valószínű tehát, hogy új költségvetés itt már csak a 2011-es büdzsé megalkotásával születik.

Lesz nemzeti konzultáció a fontos ügyekben – vagy két hétig

Lett is, egészen pontosan kettő. Az egyik közvetlenül a választások után a közbiztonság kérdéskörében zajlott, a másik a fővárosban a gazdasági főszereplők meghallgatásával. Azóta semmi. Pedig Orbán Viktor április 26-án, a parlamenti választások második fordulója után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a következő két-három hétben öt nagy nemzeti ügyben nemzeti konzultációkat tart a Fidesz. Ezek a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ccsaba
2010. július 11. 18:59
túl sok már a majdleszből. mi lesz már a határon inneni magyarokkal ,orbán dzsekszon?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását